Piatră de temelie pentru o nouă biserică românească în Aubing – Munchen

Sute de credincioși români și germani au participat astăzi, 11 septembrie 2011, la punerea pietrei de temelie pentru noua biserică ortodoxă română din Aubing, Munchen Germania, cu hramurile cu hramurile Înălțarea Sfintei Cruci și Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Slujba a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoți și diaconi.

La eveniment au participat numeroase oficialități, președintele Parlamentului Bavarez, doamna Barbara Stamm, Ambasadorul României în Germania, Lazăr Comănescu, Consulul General al României, doamna Brândușa Predescu, dar și reprezentanți ai Bisericii Romano Catolice de Munchen și Freisburg în frunte cu Episcopul Vicar Engelbert Siebler, reprezentanți ai Bisericii Luterane din Bavaria în frunte cu consilierul Ecumenic Mihael Martin.

Hrisovul punerii pietrei de temelie a fost citit de către Preasfințitul Sofian Brașovenul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului.

Terenul unde va fi construită noua biserica a românilor din Munchen a fost achiziționat prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Europei Centrale si de Nord.

„Îmi revine plăcuta datorie de a vă mulțumi tuturor celor care ați răspuns invitației noastre de a veni astăzi aici pentru a vă ruga împreună cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel și a participa la acest moment istoric, pentru comunitatea românească din Munchen, a punerii pietrei de temelie pentru viitoarea biserică ortodoxă română din capital Bavariei. Viitorul monument brâncovenesc va îmbogăți cu siguranță patrimonial spiritual al cestui frumos și primitor oraș”, a mărturisit Înaltpreasfinția Sa, după cum ne informează Radio TRINITAS.

La rândul său Preasfințitul Sofian Brașovenul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Germaniei, Austriei și Luxemburgului a mulțumit pentru ajutorul acordat de autoritățile bavareze în sprijinirea misiunii românești în Germania.

„Slavă lui Dumnezeu care astăzi a binevoit să marcăm acest loc spre a deveni o nouă poartă a cerului, pe care se va ridica o casă a lui Dumnezeu, un loc al întâlnirii oamenilor cu Dumnezeu și prin aceasta al recunoașterii și întâlnirilor ca frați și surori întreolaltă, un loc al regăsirii, împlinirii și al bucurie. Mulțumire mai întâi de toate lui Dumnezeu, care a binecuvântat munca noastră de până acum, încununată prin punerea pietrei de temelie a mult doritei biserici a creștinilor ortodocși români din acest oraș. Mulțumire oamenilor care au făcut ca astăzi să ne putem bucura împreună, celor care cu jertfelnicie au dăruit din puținul fără a se putea sprijini pe vreun calcul omenesc, ci doar cu credința că Dumnezeu, care poartă grijă de iarba câmpului și împodobește crinii țarinilor, va binecuvânta osteneala fiilor și fiicelor Lui […] Mulțumire tuturor celor care astăzi ați venit să îmbogățiți ziua și să înmulțiți bucuria noastră de care să vă și împărtășiți. Mulțumire tuturor celor care în continuare ne veți sprijini pentru a duce la capăt construcția bisericii. Pentru toți care sunteți aici astăzi, pentru toți care ne-ați sprijinit și veți face acest lucru în continuare, ne rugăm din inimă să vă înmulțească Dumnezeu bucuria prin a Sa binecuvântare”, a precizat Preasfințitul Părinte Sofian Brașoveanul.

Cu această ocazie, Patriarhul României a rostit un cuvânt de învățătură intitulat O nouă poartă a cerului în Germania în care a evidențiat printre altele faptul că un nou locaș de cult, construcția unei bisericii reprezintă o Poartă către Cer . De asemenea, Preafericirea Sa a subliniat faptul că în spațiul sacru al bisericii de zid se întâlnesc pământul cu cerul, timpul cu veșnicia, credincioșii de pe pământ cu cei din ceruri

„O biserică nouă, ca locaș de cult, înseamnă o nouă „Poartă a cerului” și o nouă „Casă a lui Dumnezeu” (cf. Facere 28, 22), iar construirea ei adună laolaltă oamenii în rugăciune și în acțiune. Construirea unei biserici noi cere un mare efort fizic și financiar din partea unei comunități. În același timp, construirea unei biserici este o lucrare cu o profundă semnificație spirituală, deoarece o biserică nu este o casă particulară, ci este o casă a comunității eclesiale; ea este învelișul arhitectural protector și inspirator al unei comunități de persoane umane aflate în comuniune spirituală cu Dumnezeu, cu sfinții Lui și întreolaltă. În spațiul sacru al bisericii de zid se întâlnesc pământul cu cerul, timpul cu veșnicia, credincioșii de pe pământ cu cei din ceruri, dar și generațiile între ele. Această adunare a tuturor oamenilor în comuniune de credință și iubire este sfințitoare și mântuitoare, deoarece iubirea născută din rugăciune învinge spațiul și timpul care separă pe oameni unii de alții”, a spus Preafericirea Sa.

De asemenea, după cum a declarat Înaltpreasfințitul Părinte Serafim pentru Trinitas TV, au urmat apoi cuvântări ale Mitropolitului Augustinos, Președintele conferinței episcopilor ortodocși din Germania, Ambasadorului României în Germania, Lazăr Comănescu, dar și a președintelui Parlamentului Bavarez, doamna Barbara Stamm.

În cursul după-amiezii, Patriarhul României va adresa un mesaj în timpul festivității de deschidere a celei de-a 25-a Întâlniri Internaționale pentru Pace organizată de Comunitatea Sant` Egidio la München, cu tema „Destinați la conviețuire” („Bound to live together”). În cadrul acestui eveniment, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel se va întâlni cu Președintele Germaniei, Excelența Sa domnul dr. Christian Wulf.

Comentarii Facebook


Știri recente

Părintele Sofian Boghiu a fost comemorat la Biblioteca Sfântului Sinod: Evocări, mărturii şi lansare de carte

Părintele Arhimandrit Sofian Boghiu a fost comemorat miercuri la Biblioteca Sfântului Sinod, aflată în incinta Mănăstirii Antim din Bucureşti. Mărturii&evocări Evenimentul s‑a desfășurat în Sala „Conon Arămescu‑Donici” a Biblioteca Sfântului Sinod și a reunit ierarhi, clerici…