Piatră de temelie pentru o nouă biserică în cartierul ieșean Canta

Momente de aleasă trăire duhovnicească în parohia „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din cartierul ieșean Canta, unde peste o mie de credincioși, cu lumânări aprinse și flori, au participat sâmbătă seară, 3 noiembrie 2012, la slujba punerii pietrei de temelie pentru un nou lăcaș de cult. Slujba a fost oficiată de Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de un sobor de preoți și diaconi.

În Arhiepiscopia Iașilor se va ridica, începând din primăvara anului viitor, o nouă biserică, situată pe strada Luca Arbore, din cartierul Canta. Slujba de binecuvântare a locului și de sfințire a crucii pentru sfântul altar al noii biserici a fost oficiată sâmbătă seară de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte, alături de preoții slujitori ai parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, anume pr. paroh Ioan Damian, directorul Centrului de Conferințe „Providența” al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, și pr. Mihai Coman, secretar eparhial în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor, și arhim. Dosoftei Șcheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane din Iași, pr. Marian Timofte, consilier administrativ bisericesc, și pr. Iustinian Răduc, consilier în cadrul Sectorului de conferințe și protocol al Arhiepiscopiei Iașilor. La evenimentul religios au participat peste o mie de credincioși, cât și membri ai autorităților locale.

La sfârșitul slujbei de sfințire a locului pentru noua biserică, pr. paroh Ioan Damian a vorbit despre însemnătatea unui lăcaș de închinare adusă lui Dumnezeu, făcând o paralelă în acest sens cu scara din visul patriarhului biblic Iacob: „Citim în Scriptura Vechiului Testament că patriarhul Iacob, aflându-se într-un loc nenumit, visează o scară care se sprijinea pe pământ și care atingea cu vârful ei cerul. Îngerii lui Dumnezeu se urcau și coborau pe această scară, iar Dumnezeu era prezent în vârful acesteia, binecuvântându-l pe marele patriarh și afirmându-Și în acest mod prezența în viața lui: „Nu te voi părăsi până nu voi împlini toate cele ce ți-am spus”. Deșteptându-se, Iacob ridică un stâlp memorial din piatra ce și-o pusese căpătâi, ungând vârful cu untdelemn. În acel moment se dezvăluie locul unde se afla Iacob, anume cetatea Luz, care se preschimbă în „Betel”, ce înseamnă „casa lui Dumnezeu”. Și spune Scriptura, la Cartea Facerii, că spăimântându-se Iacob a spus: „Cât de înfricoșător este locul acesta! Aceasta nu e alta fără numai casa lui Dumnezeu, aceasta e poarta cerului!”. Iubiți credincioși, asemeni patriarhului Iacob, IPS Mitropolit Teofan a sfințit locul viitoarei noastre biserici, care va fi o nouă poartă a cerului, o scară care se sprijină pe pământ și al cărei vârf atinge cerul. Dacă însă în Vechiul Testament numai îngerii lui Dumnezeu se urcau și coborau pe această scară, în Legea harului, însuși Fiul lui Dumnezeu întrupat S-a coborât până la noi, iar prin Sfintele Taine ne ridică împreună cu Sine la cer. În același timp, prezența Înalt Preasfințitului Părinte Teofan în mijlocul nostru este și expresia bucuriei și a binecuvântării pe care a primit-o patriarhul Iacob, când Dumnezeu i-a promis că nu-l va lăsa până nu îi va împlini toate cele spuse.”

În cuvântul adresat credincioșilor prezenți, IPS Teofan a evidențiat la început atmosfera frumoasă a slujbei de sfințire a locului viitoarei biserici ieșene, arătând că „s-a format o ambianță de slujbă de noapte, o ambianță asemeni sărbătorii preaslăvitei Învieri, prin prezența credincioșilor cu lumânări aprinse și flori în mâini, așteptând binecuvântarea Cerului și darul biruinței asupra morții”, după care a vorbit despre însemnătatea duhovnicească a înălțării unui lăcaș de cult. „Am certitudinea credinței că și această biserică, deși va fi greu, cu ajutorul lui Dumnezeu se va ridica, asemeni celorlalte lăcașuri de cult din cetatea Iașului, fiindcă nu există temelii de biserici așezate, care în cele din urmă să nu se transforme în adevărate biserici. Rugămintea mea, pe care o adresez atât preoților slujitori de aici, cât și enoriașilor, este ca odată cu înălțarea bisericii să se formeze și conștiința apartenenței la parohie, asemeni unui organism viu. Este bine ca în Biserică să existe cât mai multe nuclee de comunități euharistice, adevărate spitale duhovnicești, în care să se înalțe sufletul omului de la pământ la cer și care să devină locuri de rezistență și oaze de răcoare duhovnicească, unde omul să se rupă de agitația și zgomotul lumii, care îl cuprinde parcă din ce în ce mai mult”, a spus IPS Teofan după cum ne informează Ziarul Lumina.

Noua biserică din cartierul ieșean Canta va avea trei hramuri: „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, „Sfântul Ioan Botezătorul” și „Sfântul Ioan Iacob de la Neamț”.

Comentarii Facebook


Știri recente