Piatră de temelie pentru întâia biserică ortodoxă orădeană din Paleu

Locuitorii satului Paleu au participat duminică, 25 aprilie, la slujba arhierească oficiată de către Preasfințitul Părinte Sofronie al Oradiei, într-un sobor alcătuit din șase preoți și patru diaconi, informează ‘Ziarul Lumina’. După Sfânta Liturghie săvârșită în biserica de lemn din sat, a fost sfințit locul unde se va ridica un lăcaș de cult.

Vizita chiriarhului Oradiei la Paleu nu a fost rodul întâmplării căci ‘astăzi noi am fost chemați aici de Duhul Sfânt, de la mic la mare, pentru a-L invoca pe Duhul Sfânt nu doar în Taina Sfintei Liturghii, ci și după aceea în binecuvântarea apei, pentru ca prin stropirea cu apă sfințită a Crucii ce urmează să fie înfiptă în locul Sfântului Altar și al pietrei de temelie ce urmează a se pune, să începem o lucrare mare și sfântă aici, în această parte a Episcopiei noastre, unde până acuma nu a existat niciodată o biserică ortodoxă’, a spus Preasfințitul Părinte Sofronie.

Preasfințitul Sofronie a subliniat importanța majoră pe care o are construirea unui nou locaș de cult în această localitate a zonei metropolitane a Oradiei: ‘Suntem cu toții martorii unui eveniment istoric: acum se naște prima biserică ortodoxă românească la Paleu’.

Paleu, o graniță vie a metropolei

La sfârșitul slujbei arhierești, înainte de punerea pietrei de temelie, părintele Dorel Octavian Rusu, protopopul Oradiei, a rostit o cuvântare în care a vorbit de nevoia ridicării unei biserici în acest loc: ‘Întrucât localitatea în care ne aflăm este la marginea orașului Oradea, este o graniță vie a metropolei, era nevoie să se înalțe și aici o cetate a credinței noastre strămoșești, un turn de strajă în apropierea hotarelor țării’. La finalul cuvântului său, părintele protopop a citi hrisovol care s-a întocmit cu ocazia punerii pietrei fundamentale pentru noua biserică.

După săvârșirea Sfintei Liturghii, soborul slujitor a ieșit în procesiune la locul de lângă bisericuța de lemn unde Preasfințitul Părinte Sofronie a oficiat slujba de sfințire a pietrei de temelie, a crucii și a locului unde se va zidi noua biserică parohială din Paleu ce a primit ca sfinți ocrotitori pe Sfânta Mare Muceniță Anastasia și Sfântul Ierarh Petru Movilă, mitropolitul Kievului.

În cele ce au urmat după acest moment sfințitor, Preasfinția Sa a vorbit despre ‘Sfânta Anastasia, a cărui nume înseamnă Înviere, aceasta fiind cunoscută ca izbăvitoare de otravă, Pharmacolitria’ și despre Sfântul Petru Movilă, spunând că ‘aici, la Paleu, Sfânta Anastasia Romana va mărturisi despre vechimea și continuitatea credinței daco-romane, iar Petru Movilă, despre demnitatea cu care poporul a apărat dreapta credință în vremuri dificile’.

În încheierea cuvântului său, Preasfințitul Sofronie a spus că ‘este o mare bucurie ziua aceasta, iar Dumnezeu să vă răsplătească pe toți cei care ați făcut cu putință minunea la care noi suntem martori, și să vă dăruiască sănătate’.

La eveniment au participat personalități ale orașului și județului Bihor, dintre care amintim pe domnul Gavrilă Ghilea, prefectul județului Bihor, domnul senator Ioan Mang, domnul Leontin Țârle, directorul Casei Județene de Pensii Bihor, domnul Emeric Balog, directorul Urbana Oradea, și domnul Doctor Vasile Sălăjan. Au fost de față, cu bucurie și însuflețită nădejde, și un număr mare de credincioși din localitate dar și din Oradea.

Misiunea preotului: zidirea noii biserici

Preotul paroh, Vasile Cosmin Popa, a fost hirotonit de către Preasfințitul Părinte Sofronie în data de 25 martie 2009, cu misiunea de a zidi o nouă biserică ortodoxă în Paleu și de a forma și a întări o comunitate dreptmăritoare românească care actualmente are 72 de familii. Deși este tânăr, a reușit să se încadreze cu totul în misiunea sa preoțească, de pastorație a credincioșilor, știind să-i cheme cu dragostea de părinte și să-i mobilizeze în așa fel încât au reușit, într-un timp foarte scurt, să construiască o biserică de lemn în care se țin sfintele slujbe și unde, de altfel, a avut loc și Liturghia arhierească. Terenul pe care se va zidi noua biserică, în suprafață de 1.200 mp, a fost cumpărat de preot pe seama noii parohii înființate.

Lucrările de ridicare a bisericii de lemn au început în data de 10 august 2009, iar la data de 13 decembrie a fost oficiată prima Liturghie în noul lăcaș. Toate acestea au fost posibile datorită ajutorului și bunăvoinței credincioșilor inimoși, precum și cu sprijinul autorităților locale și județene.

La finalul slujbei punerii pietrei de temelie, preotul paroh a ținut să aducă slavă și mulțumire Bunului Dumnezeu pentru că a rânduit ca să se ridice această biserică în apropierea orașului Oradea, după care a exprimat recunoștința către oficialități pentru sprijinul și bunăvoința acordate în împlinirea acestui ideal. A mulțumit, de asemenea, în mod deosebit, bunilor credincioși pentru atașamentul și spiritul de jertfelnicie pe care le-au arătat până acum, exprimându-și nădejdea că Sfânta Treime și sfinții patroni ai lăcașului ce și-a început construcția vor rândui ca noua biserică să se zidească cât mai curând posibil.

Comentarii Facebook


Știri recente