Piatră de temelie pentru biserica parohiei Țărinca, Deleni

Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, a pus duminică, 29 iulie 2012, piatra de temelie pentru biserica ce se va ridica în parohia Țărinca – Deleni, Protopopiatul Hârlău. Sfântul lăcaș va fi închinat Pogorârii Sfântului Duh și Sfântului Mare Mucenic Mina. După cum a relatat pentru Ziarul Lumin, pr. paroh Emanuel Tenchiu, Preasfinția Sa a fost înconjurat de un sobor de preoți din comuna Deleni, județul Iași. Au fost prezenți peste 200 de credincioși din parohia Țărinca și din alte parohii ale Protopopiatului Hârlău. În cuvântul adresat cu acest prilej, pr. paroh Emanuel Tenchiu a amintit că locul unde se va ridica viitoarea biserică din satul Țărinca a fost donat de Ioan Iulian Sauciuc și Ileana Sauciuc. Parohul de la Țărinca a remarcat că, timp de nouă ani, au fost făcute mai multe demersuri pentru ridicarea bisericii parohiale. Prigoreanu Dumitru, primarul comunei Deleni, a mulțumit Preasfințitului Calinic Botoșăneanul pentru că este în mijlocul credincioșilor din parohia Țărinca. De asemenea, primarul Dumitru Prigoreanu l-a asigurat pe Episcopul-vicar al Eparhiei Iașilor că va sprijini lucrările de construcție pentru viitorul sfânt lăcaș. Părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, l-a felicitat pe PS Calinic Botoșăneanul, întrucât duminică a fost pomenit Sfântul Mucenic Calinic. Părintele protopop Nicolae Crăciun a evidențiat faptul că Preasfinția Sa are în grijă parohiile nou-înființate, dar și cele care au șantiere (construcții de biserici, case sociale și parohiale).

A urmat cuvântul părintelui Nicolae Iacob de la parohia Maxut care și-a exprimat bucuria pentru faptul că în Țărinca se va ridica un sfânt lăcaș.

La final, PS Calinic Botoșăneanul a rostit o predică în care a făcut referire la Evanghelia din Duminica a VIII-a după Rusalii. ‘Preasfinția Sa a apreciat gestul pe care familia Sauciuc l-a făcut prin donarea unui teren Bisericii, pentru a se ridica un nou altar de închinăciune’, a relatat pr. paroh Emanuel Tenchiu.

Parohia Țărinca are aproximativ 200 de familii, fiind înființată în anul 2000. Părintele paroh Emanuel Tenchiu a suplinit această parohie în anul 2003, la acea vreme fiind preot misionar de caritate la căminul-spital din Hârlău. ‘Din anul 2007 sunt preot titular la Țărinca. În prezent, sfintele slujbe sunt oficiate într-un paraclis amenajat pe un teren al Primăriei Deleni. Biserica parohiei noastre va avea stil grecesc în formă de cruce’, a spus pr. paroh Emanuel Tenchiu.

Comentarii Facebook


Știri recente