Piatră de temelie pentru biserica parohiei Recea

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, alături de un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit ieri slujba punerii pietrei de temelie pentru biserica parohiei Recea. Lăcașul de închinăciune se va ridica în apropierea unui fost schit care a existat până la secularizarea averilor mănăstirești din 1863, informează „Ziarul Lumina”.

În parohia Recea – Ion Creangă, Protopopiatul Roman, județul Neamț, a fost pusă ieri piatra de temelie pentru o nouă biserică, în apropierea locului unde a existat un schit în cinstea Sfântului Nicolae. Din soborul de preoți au mai făcut parte pr. Florin Țuscanu, protopop al Protopopiatului Roman, și pr. Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău, fiu al satului, dar și preoți din comuna Ion Creangă. La eveniment au fost prezente autoritățile locale și județene și copii de la școala din localitatea Ion Creangă.

Preasfințitul Ioachim Băcăuanul a adresat un cuvânt de învățătură în care i-a îndemnat pe cei prezenți să păstreze candela pe care strămoșii au adus-o jertfă lui Dumnezeu pe aceste plaiuri ale Romanului. „Preasfinția Sa a remarcat că pe aceste locuri a existat un schit unde nu s-a întrerupt rugăciunea către Dumnezeu. Acest lucru ne determină pe fiecare dintre noi să așezăm o cărămidă pentru noua biserică. Am trăit cu toții o atmosferă de bucurie și de mare sărbătoare pentru că la frumoasele tradiții din această zonă s-a înscris astăzi o nouă pagină de istorie bisericească. Această zi va rămâne în sufletele și în inimile noastre întrucât s-a așezat piatra de temelie a unui nou sfânt lăcaș de închinare”, a relatat pr. protopop Florin Țuscanu.

Schitul Icușești, menționat în hrisoavele din sec. XVIII

În apropierea satului Muncelul Durii, comuna Ion Creangă, a existat în vechime un așezământ monahal cunoscut sub numele „Schitul Icușești”. Părintele protopop Florin Țuscanu a găsit în urma unor ample cercetări documente și hrisoave din sec. al XVIII-lea care atestă existența acestei așezări monahale. Acesta a luat ființă pe pământurile donate de Ionașcu Durat și Nicolae, feciorul Leciului. Aceste pământuri au fost donate părintelui Varlaam, „ca sa facă sfinția sa un schit ca să fie pomeană și părinților noștrii și noao”. Înainte de anul 1735, Nicolae Varnav construia aici biserica schitului cu hramul Sfântul Nicolae. În acest an, domnul Moldovei Constantin Mavrocordat dădea o carte de scutire pentru „Schitul Icușești”. După secularizarea averilor mănăstirești, fără a se ști cauza precisă, schitul a fost desființat. Desfințarea schitului a impus ridicarea unei biserici parohiale. Cum această comunitate este mică, oamenii au adus o biserică din satul Tabăra cu hramul Sfinții Trei Ierarhi. Biserica a fost sfințită de protopopul Romanului Ioan Constantinescu în anul 1886 cu binecuvântarea episcopului Mechisedec Ștefănescu. După ample lucrări de reabilitare, lăcașul de închinăciune a fost resfințit în 1936 de episcopul Ilarion Băcăuanul. În prezent, parohia Recea, păstorită de pr. paroh Ștefan Blanariu, cuprinde satele Recea, Cotul lui Bălan și Muncelul Durii.

Comentarii Facebook


Știri recente