PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a salutat din nou aprobarea de catre Parlament a unui teren pentru construirea ‘Catedralei Mantuirii Neamului’. In discursul de binecuvantare a dezbaterii derulate vineri, 30 septembrie 2005, la Palatul Patriarhiei, pe tema ‘Biserica si imaginea Romaniei – identitate religioasa si identitate nationala in contextul integrarii europene’, PF Teoctist a aratat ca aceasta Catedrala este un lucru viu care continua ideea de unitate a neamului romanesc in credinta in Hristos: ‘Inchei cu bucuria ca acum am reusit, dupa 15 ani, sa scoatem la liman si discutiile legate de Catedrala Mantuirii Neamului, in acest sens aprobandu-se locul unde va fi construita, loc unde sase biserici, sase altare, au fost sacrificate pentru a se construi actualul Parlament. Este o bucurie mare pe care am tinut sa v-o impartasesc, pentru ca sunteti aici, si este un lucru viu si un lucru care continua ideea de unitate a neamului nostru, de unitate a Bisericii, a credintei in Hristos’. Catedrala Mantuirii Neamului se va construi pe Calea ’13 Septembrie’, din Bucuresti, din fonduri asigurate de catre Patriarhia Romana. Guvernul si autoritatile centrale si locale au obligatia de a acorda sprijinul necesar, la solicitarea Bisericii Ortodoxe Romane. Proiectul construirii Catedralei Mantuirii Neamului a fost initiat si sustinut de catre Biserica Ortodoxa Romana inca din anii ’20, in conditiile in care, desi ridicata la treapta de Patriarhie, in anul 1925, Biserica Ortodoxa Romana nu are o Catedrala reprezentativa, asa cum au toate celelalte Biserici Ortodoxe.
Străinătatea îl face pe om să-l caute pe Dumnezeu: IPS Iosif la conferințele ASCOR
Mitropolitul Iosif al Europei Occidentale și Meridionale a fost invitat săptămâna trecută la Conferințele Postului Mare organizate de ASCOR Alba Iulia. Evenimentul a purtat titlul „Străini peste hotare, Acasă în Ortodoxie”. Concluziile serii au fost…
A fost inaugurat Centrul catehetic al Parohiei băcăuane Mărăşti
Centrul catehetic al Parohiei „Adormirea Maicii Domnului” – Mărăști, comuna Filipeni, din Protopopiatul Bacău a fost inaugurat sâmbătă, 17 aprilie 2021. Slujba de sfinţire a fost oficiată de un sobor de preoţi condus de Pr. Daniel-Ionel…
De 45 de ani în Sfântul Sinod: Cum vede Biserica azi cel mai vârstnic ierarh român
Arhiepiscopul Timotei al Aradului va împlini în data de 4 iunie 2021 vârsta de 85 de ani. Este cel mai în vârstă ierarh român, membru al Sfântului Sinod de peste patru decenii și jumătate. Înaltpreasfinția…
Părintele Doru Gheaja a devenit cetăţean de onoare al localităţii natale
Părintele Doru Gheaja a primit duminică, 18 aprilie 2021, titlul de cetăţean de onoare al localităţii natale, satul Buzd, comuna Brateiu. Distincţia i-a fost atribuită pentru întreaga activitate profesională şi culturală. Gheaja Doru este numit…
PS Antonie: Dacă există pocăinţă sinceră, Dumnezeu oferă iertare indiferent de gravitatea căderii
Episcopul Antonie a numit Duminica a 5-a din Post, a Sf. Cuv. Maria Egipteanca, o duminică „a speranţei şi a dragostei lui Dumnezeu, care se revarsă peste fiecare om”. Afirmaţiile au fost făcute de Episcopul…