PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, isi serbeaza onomastica

Astazi, 4 ianuarie 2007, cand Biserica Ortodoxa sarbatoreste pe Cuv. Teoctist, egumenul de la Cucumia Sicilia, PF Parinte Patriarh Teoctist isi serbeaza onomastica. Cu acest prilej, PF Parinte Patriarh Teoctist a asistat la Sf. Liturghie oficiata in Catedrala patriarhala din Bucuresti, dupa care a participat la oficierea unei slujbe de multumire, urmata de un moment aniversar, despre care ne-a vorbit parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘In cursul diminetii, PF Parinte Patriarh Teoctist a asistat la Sf. Liturghie oficiata in Catedrala patriarhala de catre PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. De la ora 13.00, la resedinta patriarhala a avut loc un scurt moment aniversar, care a inclus o rugaciune de multumire adresata bunului Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii, poporului nostru si PF Parinte Patriarh Teoctist. Au participat membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, si anume IPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei, PS Epifanie, episcopul Buzaului si Vrancei, PS Ambrozie, episcopul Giurgiului, PS Gherasim, episcopul Ramnicului, PS Vincentiu Ploiesteanu si PS Ciprian Campineanul, episcopi vicari patriarhali, PS Sebastian Ilfoveanul si PS Varsanufie Prahoveanul, episcopi vicari al Arhiepiscopiei Bucurestilor. De asemenea, au tinut sa participe la aceasta sarbatorire a PF Parinte Patriarh Teoctist, IPS Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit al Arhidiocezei romano-catolice de Bucuresti, precum si arhim. Zareh Barunian din partea Bisericii Armene. A fost prezent si Adrian Lemeni, secretar de stat pentru Culte in cadrul Ministerul Culturii si Cultelor, consilieri patriarhali, consilieri ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, profesori de la Facultatea de Teologie ‘Justinian Patriarhul’ din Bucuresti si de la Seminarul Teologic ‘Radu Voda’ din Bucuresti, alti colaboratori ai Centrului patriarhal si ai Arhiepiscopiei Bucurestilor. In numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a adresat un cuvant de apreciere PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, precum si IPS Ioan Robu, arhiepiscop si mitropolit al Arhidiocezei romano-catolice de Bucuresti’.

La finalul slujbei de multumire, PF Parinte Patriarh Teoctist a facut cateva marturisiri de suflet, din care citam: ‘Ziua de astazi am trait-o cu mai multa bucurie. Va multumesc foarte mult si sa ne rugam bunului Dumnezeu, pentru ca El este cu noi permanent. Sa avem credinta in Dumnezeu, Care ne-a scos dintr-o dictatura, dintr-o ocna de 50 de ani, la libertate’.

PF Sa este originar din judetul Botosani, localitatea Tocileni. S-a nascut la data de 7 februarie 1915, la botez primind numele Toader. La varsta de 13 ani a intrat ca frate la Schitul Sihastria Voronei, apartinand de Manastirea Voronei. A absolvit Seminarul Monahal de la Cernica si a fost tuns in monahism la Manastirea Bistrita, primind numele de Teoctist. Intre anii 1940 – 1945 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, iar in perioada 1945 – 1947, pe cele ale Facultatii de Litere si Filosofie din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi. La 5 martie 1950 a fost hirotonit in treapta arhieriei de catre Patriarhul Justinian, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Kesarie al Dunarii de Jos, fiind numit Episcop Vicar Patriarhal cu titlul de ‘Botosaneanul’. In anul 1962 a fost intronizat Episcop al Aradului, iar in anul 1973 a fost numit Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. In anul 1977 a devenit Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. La 9 noiembrie 1986, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh. A fost instalat in Catedrala patriarhala de catre mitropolitii Bisericii Ortodoxe Romane, in prezenta patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice si ai Bisericilor Protestante. PF Parinte Patriarh Teoctist este, din anul 1999, membru de onoare al Academiei Romane si Doctor Honoris Causa al Universitatilor din Iasi, Oradea, Bucuresti, Dunarea de Jos si al Universitatii Catolice din Lublin, Polonoia.

Intru multi si fericiti ani, Prea Fericite Parinte Patriarh Teoctist!

Comentarii Facebook


Știri recente