PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, isi sarbatoreste astazi onomastica

Pe data de 4 ianuarie, in calendarul crestin ortodox este praznuit Cuviosul Teoctist, nume pe care l-a primit si Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane in momentul tunderii in monahism, la Manastirea Bistrita, din judetul Neamt. Fost egumen al unei manastiri din Sicilia, Cuviosul Teoctist a fost un om al rugaciunii, pacii si linistii, fapt subliniat de catre PF Parinte Patriarh Teoctist: Acest cuvios parinte Teoctist, un smerit vietuitor din Tara Sfanta de pe vremuri, din pustia Iordanului, a fost un imbunatatit, un om al rugaciunii, al pacii, al linistii si al gandirii despre Dumnezeu si, de aceea, astazi, cand port numele acesta al Cuviosului Teoctist, il rog pe Bunul Dumnezeu ca prin el sa mijloceasca si mie o parte din bunatatile pe care le fagaduieste Domnul Hristos celor care L-au slujit ca sluga credincioasa’.

Pentru PF Parinte Patriarh Teoctist, sarbatoarea numelui reprezinta un prilej de bucurie, dar si de multumire lui Dumnezeu. PF Sa a subliniat datoria crestinilor de a urma exemplul sfintilor ale caror nume le poarta: ‘Este in fiecare an prilej de bucurie si de a multumi lui Dumnezeu. Numele nostru atat cel din botez, cat si cel de la calugarie, pentru monahi, insemneaza o trecere de la un stil de viata, la un alt stil de viata, in lumea duhovniceasca. De aceea, numele pe care il purtam noi, indeosebi nume de sfinti, de cuviosi, trebuie sa ne cheme neincetat la a ne modela viata, credinta si faptele dupa cum au vietuit ei, cuviosii parinti’.

Cu acest prilej, la Resedinta patriarhala a fost oficiata o slujba de Te-Deum, urmata de o slujba de multumire oficiata de catre PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, inconjurat de un sobor de preoti. Detalii despre acest eveniment am aflat de la parintele consilier Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Sarbatorirea zilei numelui Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist a fost marcata astazi, la Resedinta patriarhala din Bucuresti, printr-o slujba de Te-Deum, urmata de o rugaciune de multumire, oficiata de catre un sobor de preoti si diaconi, in frunte cu PS Sebastian Ilfoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Au fost prezenti ierarhi membri ai Sfantului Sinod din Mitropoliile Munteniei si Dobrogei si Olteniei, preoti din Capitala, colaboratori ai Parintelui Patriarh Teoctist din Administratia patriarhala si Arhiepiscopia Bucurestilor, reprezentanti ai Facultatii de Teologie ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti, in frunte cu parintele decan Nicolae Necula, stareti de manastiri din Arhiepiscopia Bucurestilor. De asemenea, au fost prezenti reprezentanti ai societatii civile, intre care mentionam arhitecti, oameni de litere, bancheri, reprezentanti ai unor organizatii de tineret, cu totii dorind sa fie pentru cateva clipe alaturi de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane la sarbatorirea zilei numelui. As mai mentiona, de asemenea, prezenta IPS Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de Bucuresti, ca si prezenta reprezentatilor comunitatii coptilor din Bucuresti, in frunte cu parintele Marc, reprezentantul SS Shenouda al III-lea, Intaistatatorul Bisericii Copte, aflat, in perioada sarbatorilor, in mijlocul comunitatii coptilor existenti din Bucuresti. In numele clerului si credinciosilor romano-catolici din Bucuresti, IPS Arhiepiscop si Mitropolit Ioan Robu a adresat un mesaj Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist cu ocazia sarbatoririi zilei numelui, oferindu-i in dar primul volum din lucrarea, aparuta si in limba romana, sub egida Institutului Biblic Catolic, lucrare intitulata ‘Introducere si comentariu la Sfanta Scriptura’. De asemenea, parintele Marc, reprezentantul SS Shenouda al III-lea, Intaistatatorul Bisericii Copte din Egipt, a oferit in dar PF Sale o icoana cu Mantuitorul nostru Iisus Hristos, pictata in traditia copta’.

In cuvantul adresat celor prezenti astazi la Resedinta patriarhala, PF Parinte Patriarh Teoctist a vorbit despre importanta ascultarii in viata monahala, dar si in viata fiecarui credincios: ‘Prima proba, marturie, a celui care indrazneste sa imbrace chipul cel monahicesc, taindu-si voia sa proprie si implinid voia lui Hristos permanent in viata lor este asculatrea. In viata mea nu mi-aduc aminte daca am zis vreodata superiorului meu ‘nu’, incepand cu superiorul meu de la schit, care era un frate cu doi ani mai mare decat mine. N-am zis niciodata ‘nu’ nici in fata parintilor mei de acasa, pentru ca de acasa era imprimat acest respect’.

PF Parinte Teoctist a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane la 9 noiembrie 1986, in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc. Instalarea oficiala a avut loc o saptamana mai tarziu, la 16 noiembrie 1986. Pe langa cei 19 ani de patriarhat, PF Parinte Teoctist a aniversat in 2005 si 90 de ani de viata, precum si 55 de ani de slujire arhiereasca. Prea Fericirea Sa este originar din judetul Botosani, localitatea Tocileni, unde s-a nascut la data de 7 februarie 1915, primind la botez numele Teodor. A absolvit Seminarul Monahal de la Cernica si a fost tuns in monahism la Manastirea Bistrita, primind numele de Teoctist. Intre anii 1940 – 1945 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, iar in perioada 1945 – 1947, pe cele ale Facultatii de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’, din Iasi. In 1950, a fost ales si hirotonit Episcop Vicar Patriarhal cu titlul de ‘Botosaneanul’. In anul 1962, a fost inscaunat Episcop al Aradului, in anul 1973 – Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar in anul 1977 a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. In anul 1986, a fost intronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In aceasta calitate, Prea Fericirea Sa s-a remarcat ca un teolog de seama, pastrator al traditiei si invataturii stramosesti ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar si ca un militant recunoscut pentru unitatea crestinilor. Cu prilejul zilei numelui, uram Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ani de viata si binecuvantarea lui Dumnezeu pentru a pastori pe mai departe Biserica Ortodoxa Romana pe calea mantuirii!

Comentarii Facebook


Știri recente