PF Teoctist aniverseaza maine 18 ani de la intronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Maine, 16 noiembrie 2004, se implinesc 18 ani de la intronizarea Prea Fericitului Parinte Teoctist ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

La 16 noiembrie 1986 era intronizat ca al V-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Roman, Mitropolitul Moldovei de atunci, Inalt Prea Sfintitul Teoctist Arapasu. Patriarhatul sau ocupa, pana acum, al doilea loc ca longevitate dupa cel al Prea Fericitul Justinian Marina.

Despre principalele realizari ale Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei, ne vorbeste domnul Profesor Universitar Emilian Popescu de la Catedra de Bizantinologie din cadrul Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’-Iasi: ‘O realizare foarte imporatanta si pentru care Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a luptat foarte mult a fost introducerea invatamantului religios in scoala, apoi retrocedarea pamanturilor, a unor bunuri sau imobile. Primirea cladirii Parlamentului Romaniei in proprietatea Bisericii este o alta realizare extraordinara, fiindca mareste prestigiul Bisericii si vine sa implineasca unele nevoi de spatiu pe care le simtea foarte mult Biserica. Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist are foarte bune raporturi cu tarile ortodoxe si cu Patriarhul Ecumenic de Constantinopol. Si Teologia Ortodoxa romaneasca s-a dezvoltat foarte mult si se bucura de prestigiu in lumea occidentala care este catolica sau protestanta si noi ne numaram printre tarile ortodoxe cu cea mai mare deschidere, fara sa ne pierdem identitatea.

‘Un eveniment extrem de important petrecut in timpul patriarhatului Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si care i s-a datorat in mare parte, este vizita Papei Ioan Paul al II-lea in tara noastra, din mai 1999.’, spune Profesorul Emilian Popescu: ‘Vizita Papei Ioan Paul al II-lea este meritul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei, tot datorita acestei deschideri si bunatati, fiindca numai asa se poate invinge o anumita traditie pe care o au tarile ortodoxe. Se iau in considerare numai relele pe care catolicismul le-a facut Bisericii Ortodoxe, nu si speranta care poate sa aduca in viitor si realizari pe care noi nu le putem gandi. Ori s-a facut o deschidere si actul acesta, asa cum a spus si Papa, a fost un dar al Duhului Sfant.’

Parintele Constantin Stoica – purtator de cuvant al Patriarhiei Romane ne-a spus care sunt manifestarile dedicate acestei aniversari: ‘In aceste zile, un nou eveniment se inscrie in cronica Patriarhiei Romane. Maine se implinesc 18 ani de cand Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a fost intronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa Sfanta Liturghie, oficiata in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, va avea loc un moment aniversar, care pe langa slujba de Te-Deum, va cuprinde si cateva aprecieri la adresa Prea Fericirii Sale din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, dar si din partea oficialitatilor Statului. De altfel, la acest eveniment si-au anuntat participarea numerosi membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, ai Corpului Diplomatic si personalitati ai vietii publice romanesti.’

La implinirea a 15 ani de slujire patriarhala a Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei (16 noiembrie 2001), in cuvantul rostit la acel ceas aniversar, Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, spunea: ‘Sarbatoarea Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei este sarbatoarea intregii Biserici, pentru ca asa cum spunea Sfantul Ioan Gura-de-Aur, ‘cand se incoroneaza capul, se cinsteste intreg corpul’. Sarbatoarea aceasta este o sarbatoare in care multumim lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii sale din Romania.

Prea Fericirea Voastra, impreuna cu Sfantul Sinod, ati pastorit in acesti ani Biserica Mantuitorului Hristos din tara noastra intr-o societate in schimbare si innoire, cu sanse noi si cu probleme noi. In acesti ani ati simtit impreuna cu Sfantul Sinod, cu intreg clerul si cu poporul credincios, puterea Duhului Sfant sau puterea Invierii care vine din jertfa. Cine trece prin jertfa cu speranta in Dumnezeu, simte si bucuria si puterea Invierii, caci germenele Invierii este ascuns in cruce, iar puterea Crucii se arata in Inviere. Acesti ani, de mare lucrare a Duhului Sfant in Biserica Ortodoxa Romana, sunt anii pe care i-ati binecuvantat Prea Fericirea Voastra cu intelepciune si fidelitate pentru Biserica, dar si cu multa deschidere spre societatea romaneasca si spre problemele lumii contemporane.

In acesti ani, cu ajutorul lui Dumnezeu, pentru care am multumit astazi, s-a inmultit numarul eparhiilor din tara si strainatate, s-au infiintat sute de parohii noi, sute de manastiri si schituri noi, zeci de scoli de teologie; a fost reintrodusa Religia in scolile de stat si a fost integrata reteaua de invatamant teologic in invatamantul de stat. S-a inceput construirea a sute de biserici, desi criza economica este foarte mare. Sunt putine Biserici in lume, din cele care au fost marturisitoare in timpul regimului comunist, care au reusit intr-un timp atat de scurt sa-si regaseasca locul in inima spirituala a societatii de azi, asa cum a facut-o Biserica Ortodoxa Romana sub pastorirea Prea Fericirii Voastre, impreuna cu Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

In acest timp, opera edilitara, opera liturgica si opera cultural-teologica a Bisericii a fost intensificata si completata prin opera filantropica sau opera de caritate a Bisericii. Preotii sunt prezenti in unitati militare, in penitenciare, in orfelinate, in spitale, unde s-au construit capele sau paraclise, intr-un timp scurt. Unitatile filantropice sau de caritate au crescut considerabil. Avem unitati medicale noi, avem camine de batrani, camine pentru copiii strazii si multe alte forme de asistenta sociala. Un eveniment cu totul nou in Europa a fost infiintarea in cadrul Facultatii de Teologie a sectiilor Teologie-Asistenta Sociala, Teologie-Litere si Teologie-Patrimoniu Cultural. Toate acestea arata o Biserica vie si dinamica in care Duhul Sfant lucreaza potrivit ostenelii slujitorilor Bisericii noastre, in frunte cu Prea Fericirea Voastra.

In acesti ani de innoire, Prea Fericirea Voastra, membrii Sfantului Sinod, clerul si credinciosii nostri ne-am bucurat de ajutorul lui Dumnezeu exprimat prin oameni. Din acest punct de vedere trebuie sa mentionam ca foarte adesea autoritatile centrale si locale de Stat, guvernele care s-au succedat la conducerea Romaniei, fiecare dupa posibilitati si dupa bunavointa, au ajutat Biserica in opera sa misionara si sociala. De asemenea, trebuie sa amintim aici o multime de institutii neguvernamentale care au ajutat Biserica, o multime de institutii filantropice din tara si din strainatate. Unele Biserici Ortodoxe surori au ajutat sau au incurajat Biserica noastra. Si Biserici de alte confesiuni, cu care Prea Fericirea Voastra si membrii Sfantului Sinod ati cultivat relatii ecumenice, au ajutat Biserica noastra, iar noi, prin zelul nostru, poate, am incurajat si noi pe altii.

Mentionam aici si faptul ca, din punct de vedere cultural, s-au creat zeci de subunitati ale Bisericii cu caracter cultural-misionar, centre culturale. Au fost editate o multime de carti duhovnicesti in toate eparhiile, au aparut reviste teologice si publicatii bisericesti, cateva posturi de radio noi ale Bisericii. Multi dintre tinerii nostri si-au insusit foarte repede tehnica moderna a calculatorului si a internetului.

Pentru toate aceste am multumit astazi lui Dumnezeu. Am multumit pentru darurile Lui revarsate asupra Prea Fericirii Voastre, daruri pe care le-ati facut roditoare. Toate acestea, Prea Fericirea Voastra le-ati facut cu multa osteneala, imbinand adesea in suflet lacrimi de durere cu lacrimi de bucurie, intristari cu incurajari, asa cum ne prezinta Evanghelia pe Pastorul care poarta suferinta Crucii imbinata cu bucuria Invierii.’

Astazi, cand se implinesc 18 ani de la intronizarea ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane a Prea Fericitului Parinte Teoctist, rugam pe Bunul Dumnezeu sa daruiasca Prea Fericirii Sale multa sanatate si multe bucurii duhovnicesti.

Sa ne traiti intru multi si fericiti ani, Prea Fericite Parinte Patriarh!

Comentarii Facebook


Știri recente