PF Teoctist adreseaza un apel la responsabilitae crestina si civica

La 18-19 octombrie 2003, natiunea romana se va afla in fata unui moment de seama din istoria contemporana: Referendumul national cu privire la noua forma a Constitutiei Romaniei.

Prin insasi fiinta si menirea ei, Biserica noastra, intemeiata pe temelia Apostolilor si Proorocilor (Efeseni 2,20), identificindu-si lucrarea in lumea aceasta cu aspiratiile si idealurile de viata ale poporului nostru, s-a aratat o slujitoare jertfelnica si neintrerupta a societatii romanesti, ‘calauzind neamul-precum spunea marele savant Nicolae Iorga- pe drumurile pamintului, fara a-si desface ochii de la Cer’.

Calauziti de cuvintele Sfintului Apostol Pavel, potrivit caruia legea si buna rinduiala in societate sint de la Dumnezeu, spre tot binele omului (Romani 13, 1-7), ca fii ai Bisericii si ai Tarii, privim Constitutia ca lege fundamentala in care sint consfintite drepturile si libertatile omului si in care este reflectata identitatea poporului roman, prin care acesta se inscrie si este recunoscut in marea familie a popoarelor Europei si a lumii.

In noua sa forma, adoptata de Parlament si supusa Referendumului national, Constitutia garanteaza autonomia Bisericii, drepturile sale de organizare, functionare si proprietate, inlesnind asistenta religioasa in armata, penitenciare, spitale, asezaminte sociale, precum si invatamintul religios in scoala.

Intemeiati pe aceste realitati, consideram ca noua forma a Constitutiei corespunde aspiratiilor noastre de mai bine si, ca atare, suntem chemati sa participam la Referendum, cu responsabilitate crestina si civica.

Cu parinteasca dragoste si binecuvantare,

Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente