PF Teoctist a declarat astazi ca :’Sunt acum pe culmea celor 90 de ani, ziua de astazi fiind cu adevarat cea mai frumoasa din viata mea.’.

La implinirea varstei de 90 de ani, Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) a oficiat astazi, la Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Sfanta Liturghie, inconjurat de membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de preoti din tara si din strainatate.

‘Sunt acum pe culmea celor 90 de ani, ziua de astazi fiind cu adevarat cea mai frumoasa din viata mea, cea mai plina de bucuria sufletului venita de la Dumnezeu.’, a marturisit, in cuvantul rostit dupa slujba, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei, care a tinut sa rememoreze si vremurile de restriste pe care le-a parcurs alaturi de Biserica Ortodoxa Romana in perioada regimului comunist.

Totodata, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a evocat figurile parintilor sai, ale dascalilor si ale inaintasilor din ierarhia Bisericii Ortodoxe Romane, multumind tuturor slujitorilor Bisericii, pe care i-a numit harnice albine care aduna nectarul credintei.

La oficierea slujbei Sfintei Liturghii, Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist i-au stat alaturi Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Teofan – Mitropolitul Olteniei, Inalt Prea Sfintitul Iosif – Mitropolitul Ortodox Roman pentru Europa Occidentala si Meridionala, Inalt Prea Sfintitul Teodosie – Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Nifon – Arhiepiscopul Targovistei, Inalt Prea Sfintitul Pimen – Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu – Arhiepiscopul Vadului Feleacului si Clujului, Inalt Prea Sfintitul Andrei – Arhiepiscopul de Alba Iulia.

In Catedrala Patriarhala au fost prezenti totodata Inalt Prea Sfintitul Ioan Robu – Arhiepiscopul Romano-Catolic de Bucuresti si Josef Hommeyer – reprezentant al Bisericii Romano-Catolice din Germania.

Dupa slujba, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a primit felicitari din partea unor personalitati ale vietii publice romanesti, a unor reprezentanti ai comunitatilor romanesti din Diaspora si ai Corpului Diplomatic acreditat la Bucuresti, precum si de la preoti, monahi si credinciosi.

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei si-a dedicat intreaga viata slujirii Bisericii Ortodoxe Romane, la 13 ani imbratisand viata monahala la Schitul Sihastria Voronei (Botosani), in timp ce in 1945 a fost hirotonit preot. Din anul 1950 a fost ales ca arhiereu de catre Sfantul Sinod al Biserici Ortodoxe Romane, din 1986 fiind Patriarh al Romaniei.

Comentarii Facebook


Știri recente