PF Petros al VII-lea si-a pierdut viata in urma unui accident de elicopter.

Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Papa si Patriarh Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi, a trecut la Domnul in urma unui accident de elicopter cu care se deplasa, impreuna cu alte 16 persoane, de la Atena la Sfantul Munte Ahtos in cursul zilei de 11 septembrie 2004. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Patriah al Alexandriei si al Intregii Africi, impreuna cu o delegatie de ierarhi si preoti, se indreptau catre Sfantul Munte Athos la hramul Manastirii Vatoped, unde urma sa oficieze slujba hramului Acoperamantului Maicii Domnului. De mentionat este faptul ca la aceasta mare manastire de la Sfantul Munte Athos se afla si o parte din braul Maicii Domnului.

In urma accidentului nu exista supravetuitori. Aceasta vizita la Sfantul Munte Athos trebuia sa fie prima sa vizita oficiala a Sanctitatii Sale Petros al VII-lea ca patriarh. Alaturi de cei cinci membri ai echipajului, la bordul elicopterului se mai aflau Mitropolitul Irineos de Pilousiou, Mitropolitul Hrisostom de Cartagena, Episcopul Nektarios de Madagascar, doi arhimandriti, trei consilieri ai Patriarhului Petros al VII-lea, fratele sau Gheorghios,o garda de corp si un diacon.

Dupa accident, seful Statului Major al Fortelor Aeriene Elene, dl. Panayotis Papanikolaou a fost demis. Elicopterul prabusit apartinea Armatei Elene si decolase de la o baza militara din Atena. (ne informeaza ziarul Adevarul)

Dupa cum ne informeaza site-ul de stiri al TVR,elicopterul cu care calatorea Sanctitatea Sa Petros al VII-lea a decolat din Atena la orele 09.35 si trebuia sa aterizeze la Sfantul Munte Athos la orele 11.05. Insa la cererea Pariarhului Petros al VII-lea de a survola toate manastirile din Sfantul Munte Athos s-a amanat ora stabilita initial pentru aterizare. Ultimul semnal al elicopterului a fost emis catre orele 10.54, cand acesta se afla la 10 mile in largul Peninsulei Chalcidice.

Dupa pierderea contactului, doua avioane, un elicopter si trei nave de razboi ale Amatei Grecesti s-au deplasat spre locul in care fusese vazut ultima data pe ecranele radarelor semnalul elicopterului in care se afla Patriarhul Alexandriei Petros al VII-lea. Printre ramasitele elicopterului care pluteau pe suprafata Marii Egee au fost gasite sapte corpuri.Unul dintre aceste corpuri era cel al Patriarhului Petros al VII-lea, dupa cum a declarat Prea Fericitul Hristodulos, Arhiepiscopul Atenei si Primatul Bisericii Ortodoxe din Grecia.

Nu au fost precizate cauzele accidentului, mai ales ca vremea era buna in momentul producerii lui. Oficialii militari greci au declarat ca elicopterul era intr-o stare tehnica buna, iar pilotii erau experimentati, ne informeaza BBC.

Premierul grec, dl. Costas Caramanlis, aflat la Salonic, si-a exprimat profunda durere fata de acest tragic accident, considerand ca este o pierdere grea pentru Biserica Ortodoxa, elenism si fortele armate grecesti. Excelenta Sa a invitat poporul grec sa pastreze un minut de reculegere in memoria victimelor acestui accident tragic si neasteptat.

Pariarhul Petros al VII-lea, in varsta de 55 de ani, ocupa de 7 ani scaunul de Papa si Patriarh al Alexandriei si al intregii Africi (fiind intronizat la data de 21 februarie 1997), al doilea ca importanta dupa cel ocupat de Patriarhului Ecumenic de Constantinopol, Sanctitatea Sa Bartolomeu I, in ordinea canonica a scaunelor patriarhale din Biserica Ortodoxa Universala.

In timpul pastoririi sale ca Patriarh al Alexadriei, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea a adus un suflu nou in viata Bisericii Ortodoxe din Africa si era o personalitate foarte stimata pentru deschiderea si angajamentul sau umanitar din Africa.

Anul trecut, in perioada 5 – 11 septembrie 2003, la invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Sanctitatea Sa Petros al VII-lea – Papa si Patriarh al Alexandriei si a toata Africa, a facut o vizita in tara noastra in judetele Mures, Maramures si Satu-Mare. Cu acest prilej in ziua de 9 septembrie 2003, Sanctitate Sa Petros al VII-lea impreuna cu Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei au sfintit biserica de la demisolul Catedralei Episcopale a Eparhiei Maramuresului si Satmarului din Baia-Mare si au participat si la proclamarea solemna a canonizarii Sfantului Iosif Marturisitorul din Maramures.

Sanctitatea Sa Petros al VII-lea i-a ajutat, in calitatea sa de Patriarh al Alexandriei, pe credinciosii ortodocsi romani din Africa de Sud, dovedindu-se un prieten al romanilor ortodocsi.

Astazi, la Sfanta Liturghie oficiata de Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul – Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, au fost pomenit Patriarhul Petros al VII-lea si cei care au murit impreuna cu el in tragicul accident de sambata din Marea Egee.

In cuvantul sau de invatatura pe care l-a tinut astazi in Catedrala Patriarhala din Bucuresti, Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, a facut referire la aceasta tragica intamplare si a subliniat faptul ca este de datoria noastra sa inaltam rugaciuni de pomenire pentru Prea Fericitul Parinte Petros al VII-lea, Papa si Patriarh Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi: ‘In aceasta zi de dinaintea praznuirii Inaltarii Sfintei Cruci, Biserica Ortodoxa Romana este datoare sa pomeneasca si sa se roage pentru Prea Fericitul Petros al VII-lea, Papa si Patriarh Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi, cel care in urma cu un an se afla in vizita pastorala si misionara in Romania, socotita de multi ierarhi ca fiind binecuvantata de Dumnezeu si ca fiind Gradina Maicii Domnului. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea s-a savarsit de moarte naprasnica pe cand se pregatea ca sa mearga tot in Gradina Maicii Domnului, adica catre Sfantul Munte Athos impreuna cu o delegatie de ierarhi si preoti. Este datoria noastra sa ne rugam pentru dansul, implinind porunca Apostolului care spune: Rugati-va unii pentru altii!, pentru ca Dumnezeu cauta la sufletul nostru.’

Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Timotei Aioanei, Exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a oferit mai multe amanunte despre personalitatea Prea Fericitului Parinte Petros al VII-lea, Patriah al Alexandriei si al Intregii Africi: ‘Sanctitatea Sa Petros al VII-lea, Papa si Patriarh Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi, avea 55 de ani, de 7 ani fiind la conducerea Bisericii Apostolice din Alexandria, o Biserica minoritara in Egipt, urmandu-i in scaun Patriarhului Partenie. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea a facut anul trecut, la invitatia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarul Bisericii Ortodoxe Romane, o vizita oficiala in Romania. De altfel, Patriarhul Petros al VII-lea mai facuse si alte vizite in Romania, fiind un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane, al ierahilor si slujitorilor ei. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea era cel mai tanar lider al unei Biserici Ortodoxe dintre patriarhii si intaistatatorii in functiune si era un om renumit si apreciat in Biserica Ortodoxa. Aceasta veste tragica a trecerii la cele vesnice a Prea Fericirii Sale Petros al VII-lea, a celorlati mitropoliti si clerici, precum si membri ai echipajului care-l insoteau, a intristat intreaga Biserica Ortodoxa. Toti monahii, preotii si ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane vor face rugaciuni pentru ca Dumnezeu sa ofere iertarea, sa-l primeasca intru Imparatia Sa si sa-l aseze alaturi de marii ierarhi pe care i-a avut Sfanta Patriarhie a Alexandriei.’

De asemenea, Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Dosoftei Scheul, Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi, in cuvantul sau de invatatura din cadrul Sfintei Liturghii, a facut un apel catre toti credinciosii sa inalte rugaciuni de pomenire pentru odihna sufletelor celor care au trecut la Domnul in urma acestui tragic eveniment: ‘De ieri, Biserica Ortodoxa a fost zguduita de vestea unui tragic accident: un elicopter militar care avea la bord 17 persoane printre care se afla o delegatie a Bisericii Apostolice din Alexandria Egiptului condusa de insusi Patriarhul Ortodox al Alexandriei si al intregii Africi, Prea Fericitul Parinte Petros al VII-lea, s-a prabusit in Grecia, in Marea Egee, neexistand supravietuitori. Precizam ca aceasta delegatie se deplasa catre Sfantul Munte Athos, la hramul Manastirii Vatopedu, unde trebuia sa aiba loc o slujba deosebita pentru cinstirea Braului Maicii Domnului care se pastreaza in mare parte la acea manastire. Prea Fericitul Petros al VII-lea al Alexandriei era cel mai tanar dintre patriarhii si intaistatatorii Bisericilor Ortodoxe Autocefale, in varsta de numai 55 ani. Sanctitatea Sa Petros al VII-lea a fost un prieten al Bisericii Ortodoxe Romane, vizitand anul trecut Romania. Dumnezeu l-a chemat la Sine pentru asa a fost randuiala Sa, nestiute fiind caile Domnului. Sa ne rugam pentru odihna cu dreptii a sufletelor celor care au trecut la Domnul in urma acestui tragic accident si sa fim incredintati ca Dumnezeu, in dragostea Sa nemarginita, va rasplati fiecaruia dupa osteneala sa.’

Dumnezeu sa-l ierte si sa-l odihneasca in pace si in ceata dreptilor! Vesnica lui pomenire!

Comentarii Facebook


Știri recente