PF Parinte Teoctist aniverseaza maine 19 ani de la instalarea Sa ca Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

PF Parinte Teoctist a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane la 9 noiembrie 1986, in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc. Instalarea oficiala a avut loc o saptamana mai tirziu, la 16 noiembrie 1986. Pe langa cei 19 ani de patriarhat, PF Teoctist a aniversat in 2005 si 90 de ani de viata, precum si 55 de ani de slujire arhiereasca. PF Teoctist, actualul Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, s-a nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, pe 7 februarie 1915, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei 11 copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader. In 1928, a intrat ca frate la Schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani, apartinand de Manastirea Vorona. In 1931, pe data de 14 septembrie, este primit in randul fratilor elevi la Seminarul Monahal din Manastirea Neamt. Pe 6 august 1935, a depus voturile monahale la Manastirea Bistrita, Neamt, primind numele de Teoctist. Intre 1940-1944, a urmat cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti. In 1945 a fost proclamat licentiat in teologie primind calificativul ‘magna cum laudae’, pentru lucrarea sustinuta in cadrul catedrei de Liturgica, sub conducerea pr. prof. dr. Petre Vintilescu. Intre 1946-1947 a urmat cursurile Facultatii de Litere si Filozofie la Universitatea din Iasi. In anul 1950, pe 28 februarie, a fost ales de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane la propunerea Patriarhului Iustinian, Episcop vicar al Patriarhiei cu titlul de ‘Botosaneanul’. Pe 5 martie 1950, a fost hirotonit in treapta arhieriei in Catedrala ‘Sf. Spirtidon Nou’, din Bucuresti, de catre Patriarhul Iustinian, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Chesarie al Dunarii de Jos. Intre 1950-1954, a fost desemnat ca rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand in acelasi timp si atributiile de secretar al Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Pe 28 ianuariie 1973, a fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei. Pe 25 septembrie 1977, a fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. Intre 1980-1982, luna ianuarie, a suplinit postul de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei. In 1986, pe 9 noiembrie, Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh, fiind instalat in Catedrala Sf. Patriarhii de catre Mitropolitii tarii, in prezenta Patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat, in 1986.

PF Parinte Patriarh Teoctist ne-a spus ca cele mai dificile momente din activitatea PF Sale s-au petrecut la scurt timp dupa intronizare: ‘Cel mai greu moment a fost cand, dupa alegerea mea, in 1987 trebuia sa am o intalnire cu presedintele tarii, protocolara, si atunci vedeam ca s-a intarziat si s-a schimbat protocolul si m-a anuntat pentru o alta zi, dat atunci nu mai era presedintele si se scuza ca nu poate si am mers sa ma intalnesc in numele presedintelui cu Ion Dinca, care era pe vremea aceea primul factor in conducerea tarii, si care nu mi-a vorbit nimic despre misiunea mea, ci mi-a pus in fata ‘dorinta’ cuplului prezidential ca resedinta Patriarhiei este trecuta la sistematizare si trebuie sa fie mutata si ca eu sa ma gandesc cam unde s-ar putea, ca sunt hotarati sa faca un palat mai mare decat acesta, si atunci m-au infiorat aceste ganduri foarte mult si am purtat cu el patru ore de discutii, pro si contra, eu aparand si prezentand toate argumentele, inclusiv cele politice, de actualitate’.

De cand a fost ales Mitropolit al Ungro-Vlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane si pana in prezent, PF Parinte Teoctist a tinut cont, in toate actiunile pastorale, misionare sau filantropice desfasurate, de invataturile si experintele personalitatilor pe care PF Sa le-a cunoscut: ‘Din aceasta vasta panoplie a personalitatilor pe care le-am cunoscut, as incepe chiar cu parintii mei dupa trup, care au fost mai presus de toate personalitati mari pentru mine, care mi-au sadit in suflet tot ceea ce poate constitui pavaza, calauza si orientare in viata. Apoi, profesorul meu din satul natal, profesorul Gheorghe Romanescu, fiu de preot, care mi-a deschis primele incercari, prmele staruinte ale sale ca sa ma lege de carte. Cand citesc si cand am citit in facultate si Seminar, Filocalia cu personalitati patristice, ma gandeam la acesti parinti, primii parinti care i-am cunoscut la Schitul Sihastria Voronei si la Manastirea Vorona, si la Mansatsirea Neamt, de o rara bunatate, de o rara frumusete, de o rara putere de mangaiere si de a transmite valori si incredere. As incheia sirul acesta deosebit de frumos pe care il port cu mine in fiecare clipa cu marii mei inaintasi, cei patru sfinti si mari patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane’.

Cu prilejul implinirii a 19 ani de la intronizarea PF Parinte Patriarh Teoctist ca Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti va fi oficiata maine, de la orele 13.00, o rugaciune de multumire urmata de un moment aniversar. La eveniment vor participa, alaturi de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai Sfantului Sinod, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Iustinian’, profesori de la Seminarul Teologic din Capitala, colaboratori din administratia patriarhala si din Arhiepiscopia Bucurestilor, monahi si monahii, reprezentanti ai asociatiilor studentesti si personalitati ale vietii publice.

Comentarii Facebook


Știri recente