PF Parinte Teoctist aniverseaza astazi 19 ani de la instalarea Sa ca Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

PF Parinte Patriarh Teoctist a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane la 9 noiembrie 1986, in urma votului Colegiului Electoral Bisericesc. Instalarea oficiala a avut loc o saptamana mai tarziu, la 16 noiembrie 1986. Cu ocazia zilei de astazi, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane ne-a marturisit emotia si sentimentele deosebite pe care PF Sa le traieste la acest moment aniversar: ‘Marturisesc ca slabele mele puteri n-ar fi putut sa reziste la atatea solicitari daca nu era harul lui Dumnezeu, daca nu era prezenta lui Dumnezeu alaturi de mine, dar si a celor cu care am lucrat anii acestia. De aceea, cu acest gand de curaj, de incredere, de recunostinta lui Dumnezeu si de recunostinta si iubire fata de preotimea si credinciosii slujitorii sfintelor manastiri ale Bisericii noastre, privim spre Rasaritul rasariturilor, spre Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos, Care ne cheama si ne incredinteaza la asemenea lucrari’.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Teoctist a mentionat cateva dintre momentele deosebite din anii de slujire a Bisericii: ‘Cel mai frumos a fost faptul ca mi-a placut Sf. Biserica si cand m-am vazut intotdeauna in fata Sf. Mese inconjurat de preoti, de monahi, de credinciosi, de ierarhi, au fost cele mai frumoase momente din viata mea. Si atunci cand am reusit ca sa restaurez manastiri, atunci cand am reusit ca sa restaurez Casa Domneasca din temelie a domnitorului Stefan cel Mare de la Putna, sau Manastirea Slatina, sau Manastirea Dragomirna din Bucovina, sau Manastirea Tismana din Oltenia si din alte parti, au fost momente de mare bucurie sufleteasca si de mare curaj pentru mine, care au stat ca niste rezervoare in toata activitatea mea, mi-au stat in sprijin’.

Cu acest prilej, la Palatul Patriarhiei din Bucuresti a fost oficiata o rugaciune de multumire, dupa care a avut loc un moment aniversar. La eveniment au participat alaturi de Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane, membri ai Sf. Sinod, profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Iustinian’, colaboratori din Administratia patriarhala si Arhiepiscopia Bucurestilor si personalitati ale vietii publice. Amanunte despre participantii la aniversarea PF Patriarh Teoctist ne-a oferit parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Au fost prezenti membri ai Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, si anume IPS Mitropolit Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, IPS Mitropolit Teofan al Olteniei, IPS Nifon al Targovistei, PS Calinic al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Vincentiu Ploiesteanul, Episcop vicar patriarhal, PS Ciprian Campineanul, Episcop vicar patriarhal, PS Ambrozie Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, PS Sebastian Ilfoveanul si PS Varsanufie Prahoveanul, Episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Pe langa membri Sf. Sinod au mai fost prezenti colaboratori ai PF Parinte Patriarh Teoctist din Administratia patriarhala si din Arhiepiscopia Bucurestilor, reprezentanti ai Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Iustinian’, a Universitatii din Bucuresti, reprezentanti ai Seminarului Teologic din Bucuresti, monahi, monahii, protopopi, reprezentanti ai organizatiilor studentesti si as marca prezenta reprezentantilor tuturor filialelor din tara ale ASCOR’.

Rugaciunea de multumire a fost oficiata de catre PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, dupa care IPS Laurentiu, Mitropolitul Ardealului si Arhiepiscop al Sibiului, a elogiat activitatea derulata de PF Teoctist in cei 20 de ani de cand a fost ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Rugaciunea de multumire a fost oficiata de catre PS Casian al Dunarii de Jos, impreuna cu slujitori ai Catedralei patriarhale. In numele Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Mitropolit Laurentiu al Ardealului a adresat un cuvant in care a evocat personalitatea PF Parinte Patriarh Teoctist, subliniind dragostea pe care PF Sa o manifesta dintotdeauna, de cand slujeste Biserica, iar IPS Mitropolit Laurentiu a subliniat faptul ca in 55 de ani de arhierie ai PF Parinte Patriarh Teoctist, dintre care 19 in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane, dragostea fata de Biserica si neamul nostru romanesc’, ne-a marturisit parintele Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane. Pe langa cei 19 ani de patriarhat, PF Teoctist a implinit in 2005 si 90 de ani de viata, precum si 55 de ani de slujire arhiereasca.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…