PF Parinte Teoctist aniverseaza astazi 18 ani de slujire ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

La 16 noiembrie 1986 era intronizat ca al V-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, Mitropolitul Moldovei de atunci, Inalt Prea Sfintitul Teoctist Arapasu. Astazi se implinesc 18 ani de cand Biserica Ortodoxa Romana il are ca Intaistatator pe Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist.

Astazi, 16 noiembrie 2004, la Resedinta Patriarhala din Bucuresti, cu prilejul implinirii a 18 ani de la intronizarea Prea Fericitului Parinte Teoctist ca Patriarh al Romaniei, a avut loc o Slujba de Te-Deum. In numele Sfantului Sinod al bisericii nOrtodoxe Romane a vorbit Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a elogiat activitatea bogata si multipla pe care prea Fericitul Parinte Teoctist a desfasurat-o ca Patriarh al Romaniei si presedinte al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. La sfarsit, Inalt Prea Sfintitul Parinte Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei i-a oferit Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei o icoana reprezentand pe Hristos – Marele Arhiereu, dorindu-i in numele Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, al clerului si credinciosilor Ani Multi si Binecuvantati in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane.

In cuvantul sau de raspuns, Prea Fericitul Parinte Teoctist – Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane a aratat ca tot ce a realizat in fruntea Bisericii Ortodoxe Romane este rodul ajutorului lui Dumnezeu si a multumit tuturor celor prezenti pentru participare, aratand ca Biserica are nevoie de ajutorul si rugaciunea tuturor slujitorilor si fiilor ei.

Despre ceremonia de astazi, la care a participat si Inalt Prea Sfintitul Daniel – Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, ne-a vorbit Parintele Constantin Stoica – purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘La data de 16 noiembrie 2004 se implines 18 ani de cand Prea Fericitul Parinte Teoctist a fost intronizat ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Dupa ce Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in data de 9 noiembrie 2004 pe Prea Fericitul Parinte Teoctist in cea mai inalta demnitate a Bisericii Ortodoxe Romane, aceea de patriarh, la data de 16 noiembrie 1986, Prea Fericirea Sa era intronizat in Catedrala Patriarhala din Bucuresti. Cu prilejul implinirii a 18 ani de la intronizarea ca Patriarh al Romaniei a Prea Fericitului Parinte Teoctist, s-a oficiat slujba Sfintei Liturghii in Catedrala Patriarhala din Bucuresti si o Slujba de Te-Deum, la care vor fi prezenti membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, precum si parinti profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Patriarhul Justinian din Bucuresti, personalitati ai vietii publice romanesti, monahi si monahii ai manastirilor din jurul Capitalei. Momentul implinirii a 18 ani de patriarhat a fost marcat printr-o ceremonie festiva care a avut loc la Resedinta Patriarhala din Bucuresti.’

PREA FERICITUL PARINTE PATRIARH TEOCTIST AL ROMANIEI

1915, 7 februarie – S-a nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, din parintii Dumitru si Marghioala Arapasu, ca al zecelea din cei unsprezece copii ai acestora. A primit la botez numele de Toader.

1921-1927 – A urmat Scoala Primara din satul natal.

1928 – A intrat, ca frate, la Schitul Sihastria Voronei, judetul Botosani, apartinand de Manastirea Vorona din acelasi judet.

1931,14 septembrie – Este primit in randul fratilor – elevi la Seminarul Monahal din Manastirea Neamt.

1932-1940 – Urmeaza cursurile Seminarului Teologic Special pentru Monahi de la Manastirea Cernica, de langa Bucuresti (director fiind Chesarie Paunescu, viitorul episcop al Dunarii de Jos), obtinand Diploma de seminar.

1935, 6 august – A depus voturile monahale la Manastirea Bistrita-Neamt, primind numele de Teoctist.

1937,4 ianuarie – Inalt Prea Sfintitul Pimen, Mitropolitul Moldovei, aproba hirotonia monahului Teoctist in treapta de ierodiacon. A fost hirotonit de arhiereul Ilarion Bacaoanul, in Biserica Precistadin Roman, pe seama Manastirii Bistrita.

1940-1944 – A urmat cursurile Facultatii de Teologie Ortodoxa a Universitatii din Bucuresti. In aceasta perioada a fost randuit, de Patriarhul Nicodim, in diferite ascultari la birourile Arhiepiscopiei Bucurestilor, si apoi in postul de diacon la Catedrala Sfintei Patriarhii.

1945 – A fost proclamat licentiat in Teologie, primind calificativul Magna Cum Laude pentru lucrarea sustinuta in cadrul Catedrei de Liturgica, sub conducerea Pr. Prof. Dr. Petre Vintilescu.

1945,1 martie – La cererea sa, a fost transferat in postul de preot la Catedrala Mitropolitana din Iasi, de catre Mitropolitul Irineu Mihalcescu.

1945, 25 martie – A fost hirotonit ieromonah de Prea Sfintitul Valeriu Botosaneanul (Moglan), arhiereu-vicar al Mitropoliei Moldovei.

1946-1950 – La Iasi, a indeplinit, pe rand, functiile de Mare Eclesiarh al Catedralei Mitropolitane, exarh al manastirilor, iar din anul 1948, a ocupat postul de vicar administrativ al Mitropoliei, fiind ridicat la rangul de arhimandrit (1946).

1946-1947 – A urmat cursurile Facultatii de Litere si Filosofie la Universitatea din Iasi.

1950, 28 februarie – A fost ales de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, la propunerea Patriarhului Justinian, Episcop-Vicar al Patriarhiei, cu titlul de Botosaneanul.

1950,5 martie – A fost hirotonit in treapta arhieriei, in Catedrala ‘Sfantul Spiridon-Nou’ din Bucuresti, de catre Patriarhul Justinian, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Chesarie al Dunarii de Jos.

1950-1954 – A functionat ca Rector al Institutului Teologic de Grad Universitar din Bucuresti, avand in acelasi timp si atributiile de Secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane si de Vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor.

1962,28 iulie – A fost ales de catre Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Episcop al Aradului, a avut sub jurisdictie Vicariatul de la Gyula si doua protopopiate din Banatul Sarbesc.

1963,aprilie – Congresul Episcopiei Ortodoxe Romane din America l-a ales in postul de Episcop de Detroit, S.U.A., iar Sfantul Sinod a aprobat alegerea si i-a acordat rangul de Arhiepiscop. Din cauza neacordarii vizei, n-a putut lua in primire conducerea efectiva a Episcopiei Ortodoxe Romane din Statele Unite ale Americii si Canada.

1969-1970 – A foat loctiitor de episcop la Episcopia Oradiei.

1973,28 ianuarie – A fost ales, de catre Colegiul Electoral Bisericesc, Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei si instalat de Patriarhul Justinian, duminica, 25 februarie 1973.

1977,25 septembrie – A fost ales de Colegiul Electoral Bisericesc in postul de Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. A fost instalat duminica, 12 octombrie 1977.

1980 iulie-1982 ianuarie – A fost loctiitor de Arhiepiscop al Sibiului si Mitropolit al Transilvaniei.

1986,31 iulie-1987,9 ianuarie – A fost loctiitor de Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Munteniei si Dobrogei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

1986,9 noiembrie – Colegiul Electoral Bisericesc l-a ales in demnitatea de Patriarh. A fost instalat in Catedrala Sfintei Patriarhii de catre mitropolitii tarii, in prezenta Patriarhilor Ierusalimului si Bulgariei, a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe, ai Bisericii Romano-Catolice, ai Bisericilor Protestante si a reprezentantilor forurilor de Stat, la 19 noiembrie 1986.

1991, 11 iulie – A primit Premiul Timotei Cipariu al Academiei Romane pentru stradania de reeditare a Bibliei de la Bucuresti (1688).

1995 – I s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii din Oradea (4 iunie) si al Universitatii din Bucuresti (26 octombrie).

1999,decembrie – A fost desemnat membru de onoare al Academiei Romane.

2000,12 octombrie – A primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii ‘Dunarea de Jos’.

2000,7 noiembrie – I s-a decernat titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Lublin, Polonia.

Comentarii Facebook


Știri recente