PF Parinte Teoctist a fost pomenit in toate bisericile din tara

In toate Catedralele, bisericile de parohie si manastirile ortodoxe din tara au fost oficiate astazi, dupa Sfanta Liturghie, slujbe de pomenire pentru PF Patriarh Teoctist. De asemenea, PF Sa a fost si va fi pomenit in continuare in cadrul fiecarei Sfinte Liturghii, alaturi de ceilalti patriarhi ai Romaniei. La Catedrala patriarhala din Bucuresti, inainte de slujba Parastasului, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, a evocat personalitatea PF Teoctist, precizand ca este de datoria fiecaruia dintre noi de a-l pomeni pe Parintele Patriarh: ’Duminica de duminica i-ati ascultat cuvantul de invatatura pe care vi l-a impartasit, i-ati ascultat indemnurile sa nu va departati niciodata de la calea cea dreapta, sa nu va departati de Ierusalim, de Biserica, sa pastrati nealterata credinta, sa fiti smeriti, sa fiti iubitori si sa va rugati neincetat unii pentru altii. De aceea, Sf. Sinod, acum cateva zile, a hotarat ca in ziua de astazi sa se faca Sf. Liturghie in toate bisericile si manastirile din tara si sa se faca slujba Parastasului, adica pomenirea Parintelui nostru Patriarh. 70 de ani l-a slujit pe Dumnezeu in Biserica sa din Romania, in diferite zone ale tarii. Noi, episcopii de la Patriarhie, care i-am fost colaboratori, ii vom pastra o pioasa amintire si il vom pomeni cu recunostinta in rugaciunile noastre. Aceasta datorie o aveti si dumneavoastra’.

IPS Daniel, Mitropolit al Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, alaturi de PS Calinic, episcop al Argesului si Muscelului, si de PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat astazi slujba Parastasului pentru vrednicul de pomenire Patriarh Teoctist la Manastirea Durau, dupa Sfanta Liturghie. In cuvantul rostit dupa slujba Parastasului, IPS Parinte Mitropolit Daniel l-a elogiat pe PF Teoctist, evidentiind faptul ca PF Sa continua sa se roage pentru noi: ’Dumnezeu a randuit ca astazi, in ziua sfantului roman botosanean din Crainiceni, Ioan Iacob, sa facem pomenirea la trecerea la cele vesnice a Parintelui nostru Teoctist. S-au cunoscut la Manastirea Neamt, unde au intrat in monahism, si aceasta arata ca neamul nostru romanesc are o multime de sfinti rugatori in ceruri. La ei se adauga si Parintele Patriarh Teoctist, care, din ceruri, se roaga totdeauna in fata Prea Sfintei Treimi pentru Biserica neamului nostru, asa cum s-a rugat pentru ea si cand a trait pe pamant. Rugaciunea arata iubirea mai tare decat moartea. Cand facem pomenirea celor trecuti la viata vesnica aratam ca iubirea noastra pentru ei este mai tare decat moartea’.

IPS Parinte Mitropolit Daniel a subliniat apoi faptul ca Parintele Patriarh se bucura de o mare cinstire in intreaga Mitropolie a Moldovei si Bucovinei: ’Noi, aici, in aceasta parte a tarii, avem datoria sa ne rugam si sa-l pomenim mai intens, pentru ca a fost fiu al Moldovei si parinte al Moldovei. Parintele Teoctist a pastorit cu multa dragoste, cu multa jertfelnicie, cu multa intelepciune aceasta parte a tarii in anii grei ai dictaturii comuniste. In ciuda restrictiilor, nu numai ca a restaurat o multime de biserici si manastiri, ci chiar a construit unele biserici noi, a restaurat o multime de manastiri nemtene’.

Si la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’ – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire pentru PF Teoctist. La finalul slujbei, parintele arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a tinut un cuvant in care a evocat personalitatea Parintelui Patriarh, evidentiind faptul ca PF Sa si-a dedicat intreaga viata slujirii Bisericii: ’Potrivit hotararii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in aceasta zi se savarseste o slujba speciala de pomenire pentru odihna si iertarea pacatelor celui care a fost al V-lea Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane, PF Parinte Teoctist remarcandu-de in primul rand prin indelungata si statornica sa slujire a Bisericii’.

Comentarii Facebook


Știri recente