PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, va primi, pe data de 13 octombrie 2005, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii „Alexandru Ioan Cuza“, din Iasi. Hotararea a fost aprobata, in unanimitate, de Senatul Universitatii, iar propunerea a venit din partea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, precum si a Facultatii de Teologie Ortodoxa „Dumitru Staniloae“, din Iaai. Solicitarea a trecut mai intai prin Biroul Senat, iar apoi, a fost aprobata de catre Senat, dupa cum a mentionat rectorul Dumitru Oprea: ‘Decizia Senatului a venit la solicitarea colegilor de la Teologie, bineinteles, sub, intotdeauna, apropiata colaborare a IPS Parinte Daniel, care ca, intotdeauna, are un gand bun pentru scoala si pentru cei care au facut ca scoala sa fie asa cum exista astazi, or, la capitolul asta, ma refer la scoala credintei, fiindca PF Teoctist este un om din Moldova si anul asta este unul deosebit de frumos si sa-i dea Dumnezeu, inca, multe zeci la cei 90 existenti. Este o bucurie a noastra a iesenilor, a moldovenilor, in general, ca un om de pe aceste meleaguri reprezinta Ortodoxia romana pe celelalte culmi. N-a fost decat motiv de bucurie, asa ca asteptam ca o data cu sarbatorile Cuv. Parascheva, in ajun sa fie, si normal, am zice noi, recunoasterea tuturor implinirilor realizate de Ortodoxia romana sub coordonarea Patriarhului Romaniei’. Despre Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, rectorul de la „Cuza“ a amintit faptul ca a urmat Facultatea de Teologie din Bucuresti, intre anii 1940 – 1944, pe care a absolvit-o cu „Magna cum Laude“, iar in anul 1946, Prea Fericirea Sa s-a inscris la cursurile Facultatii de Istorie si Filozofie, a Universitatii ‘Al. I. Cuza’, din Iasi. Originar din Moldova, Parintele Teoctist a sprijinit si promovat valorile academice ale invatamantului iesean, in perioada in care a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei. Evenimentu,l prilejuit de acordarea titlului de Doctor Honoris Causa, are loc in acelasi an in care Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a implinit 90 de ani si este expresia cooperarii stranse dintre Biserica si Universitate, doua institutii fundamentale care au vocatia comuna de a pastra si promova, in timp, identitatea culturala si spirituala a spatiului romanesc.
Biserica pentru persoane cu deficiențe de auz din Bacău şi-a cinstit ocrotitorul
Biserica „Sfântul Andrei Criteanul” din Municipiul Bacău, frecventată de credincioşii cu deficienţe de auz, şi-a cinstit luni ocrotitorul. Sfânta Liturghie oficiată Protopopul de Bacău, Părintele Eugen-Ciprian Ciuche, alături de alţi clerici. La predică, Părintele Protopop…
Misiunea Diaconia inaugurează un centru social de îngrijire a refugiaților ucraineni în Chișinău
Misiunea Socială Diaconia a Mitropoliei Basarabiei va inaugura joi, 14 iulie, în Chișinău, un centru social destinat îngrijirii refugiaților ucraineni. Centrul Multifuncțional pentru Copil și Familie „Sfânta Ana” este o continuare a Programului „În Brațele…
Muzeul Național al Literaturii Române organizează conferința „Varlaam Mitropolitul – 365”
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) organizează vineri, 8 iulie, la sediul Academiei Române conferința „Varlaam Mitropolitul – 365”, eveniment care marchează 365 de ani de la trecerea în veşnicie a Sf. Ier. Varlaam, Mitropolitul Moldovei.…
47 de ani de la moartea Arhim. Dometie Manolache
S-au împlinit miercuri 47 de ani de la trecerea în veşnicie a Părintelui Arhimandrit Dometie Manolache. Fostul duhovnic al Mănăstirii Râmeţ, Părintele Dometie, cât şi părintele Dumitru Stăniloae sunt propuşi pentru canonizare în anul 2025. Trinitas TV a…
Polițiștii de frontieră l-au cinstit pe Sf. Ștefan cel Mare la Sighetu Marmației
Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a oficiat Sfânta Liturghie la biserica de lemn „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din incinta Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră (ITPF) din Sighetu Marmației. I-au fost alături în…