PF Parinte Patriarh Teoctist va aniversa 56 de ani de arhierie

Momentul va fi marcat prin oficierea Sf. Liturghii de catre PF Parinte Teoctist, inconjurat de un sobor de ierarhi din tara si strainatate, preoti si diaconi, in Biserica ‘Sf. Spiridon Nou’, paraclis patriarhal, in care PF Sa a fost hirotonit arhiereu la 5 martie 1950. La eveniment vor participa reprezentanti ai autoritatilor de stat, personalitati ale vietii publice, profesori de teologie si studenti. Despre importanta evenimentului de maine ne-a vorbit PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal: ‘Se implinesc 56 de ani de cand PF Parinte Patriarh Teoctist, Intaistatatorul Bisericii noastre Ortodoxe Romane, a primit prin puterea Duhului Sfant harul arhieriei, adica investirea Sa in slujirea arhiereasca. Pentru noi toti, arhierei, preoti, credinciosi, va fi ziua de Duminca o zi deosebita, un prilej de meditatie si bucurie duhovniceasca, de aducere aminte a darurilor cu care Dumnezeu l-a binecuvantat pe Parintele Patriarh si pe care el le-a inmultit prin puterea Duhului Sfant, pentru ca Biserica lui Dumnezeu de pe pamantul Romaniei sa infloreasca si sa-si urmeze menirea sa pe care Dumnezeu i-a instituit-o. Va fi cu siguranta o sarbatoare deosebita, la care vor participa atat cei de aproape, cat si cei de departe, cu inima si cu gandul, pentru a-l omagia asa cum se cuvine pe Parintele nostru Patriarh’.

PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, ne-a elogiat personalitatea PF Parinte Patriarh Teoctist si ii ureaza multi ani binecuvantati: ‘Cu totii suntem datori sa indreptam ganduri de recunostinta si multumire catre Dumnezeu, care a binecuvantat neamul romanesc cu un astfel de patriarh, cu un patriarh care a stiut sa-si puna intreaga Sa viata pentru slujirea Bisericii si a omului, a romanului de pretutindeni, un patriarh care, toate virtutile cu care l-a inzestrat Dumnezeu le-a pus in slujirea omului si care a facut dovada ca prin smerenie, prin ascultare, prin dreapta socoteala si prin iubire fata de aproapele, fata de toti cei pe care i-a primit de la Dumnezeu spre pastorire, a dovedit ca intr-adevar este un vrednic slujitor al lui Dumnezeu. De aceea, ii uram Parintelui Patriarh ca Dumnezeu sa-i harazeasca inca multi ani cu sanatate, fiind incredintati ca un astfel de dar al prelungirii vietii cu ani multi va fi o binecuvantare pentru tara noastra, care traverseaza clipe grele, cand are nevoie de rugaciune, are nevoie de imbarbatare, are nevoie de incurajare, are nevoie de binecuvantare de la Dumnezeu’.

Cel de-al V-lea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane s-a nascut pe 7 februarie 1915, in satul Tocileni, Botosani. A intrat de tanar in monahism, fiind calugarit la Manastirea Bistrita. In anul 1945 a absolvit Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti. Dupa ce a indeplinit functiile administative de exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor si de vicar al Mitropoliei Moldovei si Sucevei, in 5 martie 1950 este ales episcop vicar patriarhal. Din 1962 este episcop al Aradului, iar mai apoi arhiepiscop al Craiovei si mitropolit al Olteniei. In anul 1977 este ales arhiepiscop al Iasilor si mitropolit al Moldovei si Sucevei. Dupa 9 ani de activitate desfasurata la Iasi ca arhipastor, Mitropolitul Teoctist este ales Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1986. Ca recunoastere a intregii activitati in slujba Bisericii stramosesti si pentru afirmarea valorilor Ortodoxiei romanesti, PF Patriarh Teoctist a primit titlul de ‘Doctor honoris cauza’ al Universitatilor din Oradea, Bucureti, Pitesti si Iasi, cat si titlul de membru de onoare al Academiei Romane.

Comentarii Facebook


Știri recente