PF Parinte Patriarh Teoctist si IPS Parinte Mitropolit Daniel au participat la Sf. Liturghie de la Manastirea Caldarusani

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, impreuna cu IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, au participat la slujba Sfintei Liturghii care a fost oficiata la Manastirea Caldarusani, locul de pastrare a raclei cu cinstitele moaste ale Sf. Ierarh Grigorie Dascalu, mitropolitul Tarii Romanesti, pe care Biserica Ortodoxa Romana il sarbatoreste astazi. Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre PS Gherasim, episcop al Ramnicului, PS Sebastian Ilfoveanul si PS Varsanufie Prahoveanul, episcopi vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat importanta sarbatorii de astazi pentru Manastirea Caldarusani, punctand cateva repere din viata Sf. Ierarh Grigorie Dascalu: ‘Este o zi mare pentru Manastirea Caldarusani, pentru ca de aici a odraslit un mare nevoitor si rugator in fata lui Dumnezeu, Cuviosul Grigorie, care s-a nevoit si la Manastirea Neamt – Ierusalimul romanesc al Bisericii noastre, unde s-a nevoit impreuna cu alti colegi de-ai sai, cu mari invatati, asceti, nevoitori, iubitori de carti si de cultura romaneasca. Ascultand glasul ierarhului de atunci, a mitropolitului Tarii Romanesti, a venit incoace, a poposit aici pana cand glasul tarii l-a chemat la demnitatea de mitropolit al Tarii Romanesti’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a prezentat apoi credinciosilor cateva din problemele discutate in sedinta de lucru a Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, care s-a desfasurat zilele trecute: ‘Foarte important de data aceasta a fost studierea constitutiei noastre bisericesti, a Statutului pentru Organizarea si Functionarea Bisericii Ortodoxe Romane, un cod de legi cunoscut de Sf. Ierarh Grigorie si de ceilalti ierarhi sfinti, care, in viata lor, au luptat, au pastrat si ne-au lasat scrieri indrumatoare si datatoare de nadejde pentru viata noastra. Asadar, suntem o Biserica dreptmaritoare si cunoscuta in intreaga lume. In aceasta sesiune noi am ales ierarh pentru fratii nostri romani din Italia, precum si pentru Episcopia Ortodoxa Romana din Ungaria’.

Comentarii Facebook


Știri recente