PF Parinte Patriarh Teoctist s-a intalnit cu membrii Cancelariei Germaniei

PF Parinte Patriarh Teoctist, insotit de o delegatie a Bisericii Ortodoxe Romane, se afla incepand de miercuri si pana pe 15 mai intr-o vizita in Germania. In programul vizitei sunt incluse punerea pietrei de temelie a bisericii comunitatii romanesti din Berlin si sfintirea Catedralei Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord de la Nürnberg. Despre evenimentele la care a partcipat PF Parinte Patriarh Teoctist ne-a vorbit purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, parintele consilier Constantin Stoica: ‘Dupa primirea oficiala pe Aeroportul International din capitala Germaniei PF Parinte Teoctist a fost primit cu paine si sare la Capela comunitatii romanesti din capitala Germaniei. A urmat slujba Te Deum-ului oficiata de IPS Serafim, mitropolitul Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord, iar dupa cuvantul de salut adresat PF Sale adresat de IPS Mitropolit Serafim, PF Teoctist a vorbit celor cateva sute de credinciosi prezenti miercuri seara la Capela ortodoxa din Berlin, majoritatea fiind tineri. In cursul diminetii de ieri, PF Patriarh Teoctist a avut o intrevedere cu Secretarul de Stat in cadrul Cancelariei Germaniei pentru relatiile cu Bisericile din strainatate Ulrich Roppel. Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a multumit inainte de toate autoritatilor germane pentru sprijinul constant pe care il acorda Mitropoliei Ortodoxe Romane pentru Germania, Europa Centrala si de Nord. In urma cu 10 zile, Mitropolia a primit din partea autoritatilor Landului Bavaria recunoasterea statutului de corporatie publica, avand de acum inainte aceleasi drepturi ca Bisericile traditionale din Germania – Biserica Evanghelica si Biserica Romano-Catolica, inclusiv dreptul de predare a religiei in scoli’.

In discutiile purtate de catre PF Patriarh Teoctist cu autoritatile germane, acestea au precizat ca vor sprijini Romania in procesul de aderare la Uniunea Europeana si ca romanii din comunitatea aflata in Germania s-au integrat foarte bine in aceasta tara. ‘Reprezentantii autoritatilor germane au tinut sa precizeze ca romanii nu mai reprezinta de mult o problema, conationalii nostri integrandu-se de mult in societatea germana, aceasta si datorita rolului pe care preotii ortodocsi romani din Mitropolia Ortodoxa Romana din Germani il au in interiorul comunitatilor romanesti. In acest context, reprezentantii autoritatilor germane au subliniat faptul ca datorita relatiilor bune existente intre cele doua state, dar si datorita felului in care romanii au reusit sa se integreze in societatea germana, vor sprijini tara noastra in demersurile de integrare cat mai curand in UE. De asemenea, in cadrul discutiilor a fost subliniata importanta celei de-a treia Adunari ecumenice care va fi organizata anul viitor la Sibiu. Evenimentul este considerat a fi foarte important si de catre autoritatile germane, mai ales ca se va desfasura pentru prima data intr-o tara majoritar ortodoxa. PF Patriarh Teoctist a subliniat faptul ca Biserica noastra isi exprima speranta ca aceasta cea de-a treia Adunare Ecumenica Bisericilor Crestine din Europa va contribui la apropierea si mai buna cunoastere a crestinilor din Europa pe drumul refacerii unitatii crestine. De asemenea, PF Teoctist a subliniat faptul ca exista sperante ca lideri ai Bisericilor crestine din Europa sa participe la acest eveniment, facand referire la Sanctitatea Sa Patriarhul Ecumenic Bartolomeu si la papa Benedict al XVI-lea’, a mai declarat parintele Constantin Stoica.

In aceasta seara, PF Parinte Patriarh Teoctist a participat la sediul Ambasadei Romaniei in Germania, la o receptie organizata in cinstea PF Sale: ‘Programul vizitei in Germania a PF Parinte Patriarh Teoctist a mai cuprins astazi o receptie pe care Ambasada Romaniei la Berlin a organizat-o in aceasta seara in onoarea PF Parinte Patriarh Teoctist, la care au participat personalitati ale vietii publice din capitala Germaniei, dar si numerosi reprezentanti ai corpului diplomatic acreditat aici, in capitala Germianie, la Berlin’, a concluzionat parintele Constantin Stoica. La intrevederea cu autoritatile germane au mai participat Bogdan Mazuru, Ambasadorul Romaniei la Berlin, si reprezentantii Bisericilor Romano-Catolica si Evanghelica de pe langa Cancelaria Germaniei. Maine, 13 mai, va fi pusa piatra de temelie a noii biserici ortodoxe romane din Berlin, in prezenta a numerosi preoti si credinciosi ortodocsi romani din Germania si alte tari europene. Duminica, 14 mai, la Nurnberg va avea loc slujba de sfintire a Catedralei mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente