PF Parinte Patriarh Teoctist l-a primit pe presedintele Republicii Cipru

PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, l-a primit astazi, la Resedinta Patriarhala, pe Excelenta Sa Tassos Papadopoulos, presedintele Republicii Cipru, aflat intr-o vizita oficiala in Romania. In timpul intrevederii, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat relatiile de fratietate dintre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Ortodoxa a Ciprului, manifestata chiar si in perioada regimului comunist, si a multumit inaltului oaspete pentru sprijinul acordat in prezent preotului si comunitatii romanesti din aceasta tara, atat de autoritatile bisericesti, cat si de cele de stat: ‘Ne exprimam recunostinta si dragostea noastra pentru Biserica Ortodoxa a Ciprului si pentru sprijinul pe care si Biserica Ciprului ni-l acorda pentru asistenta religioasa a romanilor din Cipru. Avem un preot acolo de mai mult timp, pr. Petru Matei, care a fost ‘rasfatat’ din partea Bisericii Ortodoxe a Ciprului primind si masina, si locuinta pentru apostolatul sau din intreaga insula. Deci, cand avem asemenea oaspeti si cum am avut si inainte, chiar sub dictatura comunista, la manifestarile noastre, pe Intaistatatorul Bisericii Ciprului. Chiar cand era nemuritorul etnarh arhiepiscop Makarios, trimitea delegatul sau la noi, care n-a lipsit de la nici o adunare. Pentru noi, atunci, sub comunism, era un mare sprijin pentru a ne intalni cu Biserica Ortodoxa si cu Biserica Crestina din Europa, in general. I-am expus si domnului presedinte ca Biserica noastra este deschisa dialogului si de la sine inteles ca ne simtim bine in Europa, atat din punct de vedere teologic, cu invatatura noastra, care nu dispretuieste stiinta, nu dispretuieste valorile contemporane si temporare ale Europei. Valorile vesnice ale Bisericii le purtam cu toata dragostea si ravna noastra tuturor credinciosilor. A fost un moment foarte placut de intalnire, ca intre doi prieteni, Biserici, o intalnire frateasca’.

Excelenta Sa Tassos Papadopoulos a transmis PF Sale mesajul de salut din partea PF Hrisostom al II-lea, arhiepiscopul Ciprului, si s-a aratat interesat de lucrarea pastoral-misionara si opera socio-caritativa a Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Consider ca a fost o datorie ca sa fac o vizita PF Sale si sa-i aduc urarile si respectele noastre, si, de asemenea, sa-i transmit din partea PF Hrisostom al II-lea salutul si urarile Sale fratesti, si sa-l asigur ca va fi alaturi de Biserica Ortodoxa Romana pentru orice are nevoie. Este a doua oara cand am cinstea sa il intalnesc pe PF Parinte Patriarh, prima data in conditii mai vitrege, dar acum m-am bucurat sa aud ca lucrurile s-au imbunatatit pentru Biserica Ortodoxa Romana si ne bucuram ca am luat binecuvantarea de la PF Sa, si ii multumim ca ne-a primit’.

In contextul prezentei celor doua tari majoritar ortodoxe in Uniunea Europeana, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane si presedintele Republicii Cipru au afirmat importanta promovarii si mai hotarate a valorilor crestine in Europa, in acest sens, amintindu-se si de faptul ca, incepand cu 1 ianuarie 2007, si-a inceput activitatea Biroul de Reprezentare a Bisericii Ortodoxe Romane pe langa institutiile europene de la Bruxelles.

Comentarii Facebook


Știri recente