PF Parinte Patriarh Teoctist isi serbeaza onomastica

La data de 3 septembrie, Biserica Ortodoxa pomeneste pe Cuviosul Teoctist, discipolul Sf. Eftimie cel Mare. Cu acest prilej, PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, isi serbeaza ziua onomastica. PF Sa este originar din judetul Botosani, localitatea Tocileni, unde s-a nascut la data de 7 februarie 1915, primind la botez numele Teodor. A absolvit Seminarul Monahal de la Cernica si a fost tuns in monahism la Manastirea Bistrita, primind numele de Teoctist. Intre anii 1940-1945 a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucuresti, iar in perioada 1945-1947, pe cele ale Facultatii de Litere si Filozofie din cadrul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi. In 1950 a fost ales si hirotonit Episcop Vicar Patriarhal cu titlul de ‘Botosaneanul’. In anul 1962 a fost inscaunat Episcop al Aradului, in anul 1973 – Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei, iar in 1977 a fost ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei si Sucevei. In anul 1986 a fost intronizat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. In aceasta calitate, PF Sa s-a remarcat ca un teolog de seama, pastrator al traditiei si invataturii stramosesti ale Bisericii Ortodoxe Romane, dar si ca un militant recunoscut pentru unitatea crestinilor. Cu prilejul acestei zile, la Catedrala patriarhala din Bucuresti, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi de un sobor arhieresc, avandu-l in fruntea sa de PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Cuvatul de invatatura a fost rostit de catre PS Casian Craciun, episcop al Dunarii de Jos, care a vorbit despre tineretea PF Parinte Patriarh Teoctist, sarbatorit astazi de ziua numelui: ‘In crugul vietii anilor nostri, in Biserica neamului, Dumnezeu, de doua decenii, ne binecuvinteaza cu un parinte bine zidit de Dumnezeu din tineretile sale care, la o varsta foarte frageda, la 14 ani, a trecut la o scoala mai aspra, in ciuda faptului ca parintii, fratii si lumea considerau ca nu-i timpul sa mearga la aceasta scoala aspra, la scoala nevointelor. Este vorba de Intaistatatorul Bisericii noastre, PF Parinte Patriarh Teoctist, care ne prilejuieste prin viata Sa, daruita de Dumnezeu cu multe semne minunate pentru Sine si pentru Biserica Sa, ca este posibila zidirea de oameni si zidirea de fapte bune la edificiul Bisericii lui Hristos, la pregatirea inca din aceasta viata a perspectivei vietii vesnice’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a tinut ca, in cuvantul Sau, sa multumeasca tuturor celor prezenti pentru urarile facute cu ocazia sarbatoririi aniversarii onomasticii PF Sale, in ziua de cinstire a Sf. Cuv. Teoctist: ‘Ziua Cuviosului Teoctist este o zi miscatoare. Rareori cade duminica. In viata mea mi-a placut Biserica, inca din copilarie, si am dorit sa fiu diacon calugar si m-a hirotonit in ziua de duminica, ca si acum, cand a cazut Cuviosul Teoctist. Multumesc cu toata dragostea Prea Sfintitilor si indeosebi PS Episcop Casian al Dunarii de Jos. Frica si dragoste de slujire a Bisericii va impartasesc si dumneavoastra, tuturor, si celor ce ne asculta, credinta, apropiere de Biserica, pazirea randuielilor bisericesti, nadejde si incredere in acest popor roman care a purtat Crucea de spini a Mantuitorului Iisus Hristos, impreuna cu Biserica Sa, in cei 50 de ani. Pentru toate ii multumim Bunului Dumnezeu si sa ne rugam ca sa indrepteze viata noastra in calea voii lui Dumnezeu’.

Cu prilejul zilei numelui, uram PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, ani de viata si binecuvantarea lui Dumnezeu pentru a pastori pe mai departe Biserica Ortodoxa Romana pe calea mantuirii!

Comentarii Facebook


Știri recente