PF Parinte Patriarh Teoctist aniverseaza astazi 55 ani de arhierie

PF Teoctist Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane aniverseaza astazi 55 de ani de slujire arhiereasca.Despre hirotonirea ca arhiereu a PF Parinte Patriarh Teoctist ne-a vorbit Pr. Arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: Hirotonirea intru arhiereu a fost savarsita in cea mai reprezentativa, daca o putem numi asa, biserica a capitalei, Catedrala Sf. Spiridon Nou. Acolo a participat Patriarhul Iustinian impreuna cu celilati doi ierarhi impreuna slujitori, si anume, cu Mitropolitul Firmilian Marin si cu Episcopul Chesarie al Dunarii de Jos, la hirotonirea intru arhiereu a arhimandritului Teoctist Arapasu care fusese ostenitor in cancelaria centrului eparhial Iasi din 1945 pana in 1950 cand a fost ales cu titlul de Botosaneanul.

Momentul aniversar al celor 55 de ani de arhierie a PF Parinte Patriarh Teoctist va fi marcat astazi intre orele 10.00-12.00, in Aula Palatului Patriarhiei, in prezenta Sanctitatii Sale Bartolomeu – Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului,cand sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist al Romaniei va avea loc sesiunea solemna a Adunarii Nationale Bisericesti a Bisericii Ortodoxe Romane dedicata aniversarii a 120 de ani de autocefalie si 80 de ani de Patriarhie a Bisericii Ortodoxe Romane.In continuare va prezentam cateva repere din biografia PF Parinte Patriarh Teoctist.

7 februarie 1915 – s-a nascut in satul Tocileni, judetul Botosani, ca cel de-al zecelea copil al familiei Dumitru si Marghioala Arapasu; la botez primeste numele Teodor

1921-1927 ? urmeaza cursurile scolii primare in satul natal

1928 – intra ca frate la schitul Sihastria Voronei

1929 ? este admis la Seminarul Monahal de la Manastirea Neamt

1932-1940 – urmeaza cursurile Seminarului Teologic Monahal de la Manastirea Cernica

1935, 6 august ? depune voturile monahale la Manastirea Bistrita, Neamt, primind numele de Teoctist

1940-1944 ? urmeaza cursurile Facultatii de Teologie a Universitatii din Bucuresti

1945 ? obtine licenta in Teologie cu calificativul ?magna cum laudae?

1945, 25 martie ? este hirotonit ieromonah la Catedrala Mitropolitana din Iasi

1946, martie ? numit mare ecleziarh al Catedralei Mitropolitane din Iasi

1948 ?ridicat la rangul de arhimandrit

1950, 28 februarie ? la propunerea patriarhului Justinian Marina este ales Episcop Vicar Patriarhal de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

1950, 5 martie ?hirotonit in treapta arhieriei de catre Patriarhul Justinian Marina, Mitropolitul Firmilian al Olteniei si Episcopul Chesarie al Dunarii de Jos

1950-1954 ?Rector al Institutului Teologic din Bucuresti

1962, 28 iulie ?ales Episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului

1969-1970 ?numit de Sfantul Sinod ca locum tenens al Episcopiei Oradiei

1973, 28 ianuarie ? ales Arhiepiscop al Craiovei si Mitropolit al Olteniei

1977, 25 septembrie ?ales Arhiepiscop al Iasilor si Mitropolit al Moldovei

1981-1982 ? numit de Sfantul Sinod ca locum tenens pentru scaunul de Mitropolit al Transilvaniei

1986, 9 noiembrie ? ales Arhiepiscop al Bucurestilor, Mitropolit al Ungro-Vlahiei si Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane

Titluri si distinctii

– Membru de onoare al Academiei Romane

– Doctor Honoris Causa al Universitatii Bucuresti (1995) si al altor universitati din tara

– Doctor Honoris Causa al Universitatii Catolice din Lublin, Polonia (2000)

– premiul ?Timotei Cipariu? al Academiei Romane pentru tiparirea in 1988 a editiei jubiliare a Bibliei de la Bucuresti (1991)

– diferite distinctii bisericesti acordate de Patriarhiile Antiohiei, Ierusalimului si Moscovei si de Bisericile Ortodoxe ale Greciei, Cehiei si Slovaciei si Finlandei.

Activitate publicistica

– a alcatuit monografia inchinata Mitropolitului Iacob Putneanul (1750-1760)

– a editat Liturghierul romanesc de la 1679 al Mitropolitul Dosoftei

– este autorul studiilor ?Mitropolitul Dosoftei – autor al limbajului liturgic? si ?Opera Sf. Vasile cel Mare in viata culturala a credinciosilor ortodocsi romani?

– a editat ?Biblia de la Bucuresti? (editie jubiliara transliterata ? 1988)

– este autorul a treisprezece volume de predici, omilii, meditatii, cuvantari ocazionale si studii, reunite in colectia ?Pe treptele slujirii crestine?

– a colaborat la diferite reviste si publicatii cu studii, memorii, insemnari si documentari la diferite evenimente aniversare, bisericesti si nationale.

Comentarii Facebook


Știri recente