PF Parinte Patriarh Teoctist a sosit la Cluj Napoca

PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sosit astazi la Cluj-Napoca, urmand ca maine dimineata sa participe la instalarea IPS Bartolomeu ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. PF Sa a fost intampinat pe aeroportul din Cluj de catre autoritatile locale, iar apoi s-a deplasat la Centrul eparhial. Simona Ilea, redactor la Radio Renasterea din Cluj, ne-a oferit mai multe detalii despre momentul sosirii PF Sale la Cluj Napoca: ‘PF Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a sosit in aceasta dimineata pe aeroportul international Cluj Napoca, in jurul orei 10.20. Dupa cum se stie, PF Sa va participa maine la manifestarile prilejuite de intronizarea IPS Bartolomeu Anania ca mitropolit al nou infiintatei mitropolii a Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului. Din delegatia care il insoteste pe PF Parinte Teoctist fac parte PS Ambrozie Sinaitul, episcop ales al Giurgiului, PS Ciprian Campineanul, episcop vicar patriarhal, PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, si PS Casian, episcop al Dunarii de Jos. Au sosit la Cluj si doi profesori ai Facultatii de Teologie de la Bucuresti: pr. prof. Dumitru Popescu si pr. conf. Stefan Buchiu. Impreuna cu PF Parinte Patriarh Teoctist au sosit si cativa demnitari de stat: ministrul Economiei si Comertului, Codrut Seres, ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, si senatorul Norica Nicolai. Imediat dupa aterizarea pe aeroportul de la Cluj, PF Parinte Patriarh Teoctist a facut o declaratie de presa in care si-a exprimat emotia si bucuria de a fi din nou oaspetele clerului si credinciosilor clujeni. PF Sa a subliniat si contextul istoric de intemeiere a noii mitropolii cu sediul la Cluj. Delegatia oficiala a fost primita la Centrul eparhial al Arhiepiscopiei Clujului in jurul orei 11.00 de catre cei doi episcopi vicari ai Arhiepiscopiei, PS dr. Irineu Pop Bistriteanul si PS Vasile Someseanul, iar corul Seminarului Teologic Liceal Ortodox clujean, condus de pr. prof. Petru Tonciu, a intonat imnul patriarhal’.

Simona Ilea ne-a mentionat si principalele momente care vor avea loc in cursul acestei dupa-amiezi: ‘Manifestarile dedicate intronizarii IPS Bartolomeu ca mitropolit vor incepe dupa amiaza, cand va fi adusa la Cluj Napoca icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului de la Manastirea Nicula. La ora 17.00, icoana este asteptata in procesiune in fata Catedralei din Cluj Napoca, dupa care, clericii si credinciosii vor inconjura Catedrala, iar apoi va fi asezata pe podium-ul amenajat in fata Catedralei, unde, de la ora 18.00, se va savarsi Vecernia Mare. Icoana va fi apoi introdusa in Catedrala si va ramane spre inchinare credinciosilor’.

Ceremonia de intronizare a IPS Bartolomeu ca mitropolit al Clujului, Albei, Crisanei si Maramuresului va avea loc maine la Catedrala arhiepiscopala din Cluj. La eveniment sunt asteptati sa participe demnitari de stat, sefi ai altor culte, personalitati din lumea academica si culturala, reprezentanti ai autoritatilor administrative si militare locale si judetene din cele opt judete ale noii mitropolii, alaturi de un mare numar de clerici, calugari si credinciosi din Transilvania.

Comentarii Facebook


Știri recente