PF Parinte Patriarh Teoctist a prezidat o conferinta dedicata integrarii in UE

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a prezidat astazi conferinta pastoral-misionara ‘Biserica Ortodoxa Romana si integrarea europeana. Exigente, probleme si perspective’. La aceasta conferinta, care a avut loc la Palatul Patriarhiei, au participat episcopii vicari patriarhali si ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, parintii protopopi din Capitala si numerosi preoti din parohiile bucurestene. Ce aspecte au fost aduse in discutie in ceea ce priveste implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in procesul de aderare ne-a spus parintele Bogdan Ciubotaru, purtator de cuvant al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Din datele prezentate de referenti, din datele prezentate de cei care au dorit sa ia cuvantul s-a evidentiat in primul rand faptul ca integrarea in UE este o provocare, dar si o sansa pentru Romania, deci si pentru Biserica Ortodoxa Romana. Mai mult, avand in vedere faptul ca Biserica Ortodoxa Romana doreste intotdeauna binele fiilor ei, este neaparat nevoie sa se implice activ si permanent in aceasta intrecere ca tara noastra sa se integreze rapid, dar si asa cum se cuvine, cu verticalitate in UE’.

Cei prezenti astazi la Palatul Patriarhiei la conferinta dedicata integrarii in UE au ajuns la consluzia ca Biserica Ortodoxa Romana nu are nimic de pierdut o data cu aderarea tarii noastre. Parintele Bogdan Ciubotaru ne-a spus ca in sprijinul acestei concluzii vine exemplul Bisericii Ortodoxe din Grecia care a reusit dupa intergrare sa pastreze si sa promoveze in continuare valorile Ortodoxiei: ‘Avem un model foarte bun in ceea ce priveste integrarea in UE, intrucat ca orice tara se pot isca si suspiciuni, pro sau contra. Modelul nostru in acest sens a fost reliefat la conferinte ca fiind Grecia, care in 1981 s-a integrat in structura UE si unde au fost si acolo pareri pro sau contra in vederea integrarii, si s-a constatat ca Biserica Ortodoxa a Greciei a putut sa-si pastreze specificitatea ei si sa vina in UE cu tezaurul ei spiritual’.

In cuvantul pe care l-a sustinut astazi in cadrul conferintei, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a indemnat preotii si credinciosii sa se implice mai mult in aplicarea reglementarilor privind alinierea la cerintele Uniunii Europene: ‘PF Parinte Patriarh Teoctist a tinut sa precizeze si sa atraga atentia asupra unei implicari mai profunde a credinciosilor si a preotilor in ceea ce priveste latura aceasta practica. Parintele Patriarh a subliniat faptul ca invatatura noastra de credinta nu ne-a oprit niciodata sa abordam problemele contemporane. Pilda pentru abordarea acestor probleme contemporane ne dau chiar Sf. Parinti, de la care avem si in tara noastra traduse in limba romana operele tuturor Sf. Parinti. Asadar, aceasta ravna si aceasta pregatire din partea slujitorilor trebuie sa se vada pentru a intelege cat mai bine problematica integrarii Romaniei in UE. La finalul lucrarilor s-a exprimat aceasta parere ca in momentul in care Biserica Ortodoxa Romana va intra in UE cu intreaga ei bogatie si cu intregul ei tezaur nu va putea acolo decat sa produca o buna impresie si sa fie un ajutor esential pentru statul roman’.

Comentarii Facebook


Știri recente