PF Parinte Patriarh Teoctist a participat la concertul ‘Cantari bizantine si de traditie bizantina’

Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a participat aseara in Aula Palatului Patriarhiei la concertul intitulat ‘Cantari bizantine si de traditie bizantina’, sustinut de catre corul de copii si tineret ‘Symbol’ al Patriarhiei Romane si de corala barbateasca ‘Te Deum laudamus’. Evenimentul de aseara a incheiat seria celor opt concerte organizate cu prilejul festivalului ‘Bucuresti – oras al muzicii’. Mai multe detalii despre acest concert ne-a oferit parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Concertul a fost organizat de Societatea Romana de Radiodifuziune si Patriarhia Romana, in cadrul festivalului intitulat ‘Bucuresti – oras al muzicii’. In prezenta unei sali arhipline, cele doua corale le-au oferit tuturor celor prezenti un regal muzical de muzica bizantina si de traditie bizantina. Acest concert a fost transmis prin intermediul retelei europene de radio in numeroase tari din Europa, in Portugalia, in Danemarca si in Grecia, astfel ca numerosi radioascultatori din Europa, iubitori ai muzicii de calitate, au putut audia concertul sustinut aseara de cele doua corale la Palatul Patriarhiei’.

La finalul concertului de aseara, PF Parinte Patriarh Teoctist i-a felicitat pe membrii corului ‘Symbol’, subliniind totodata frumusetea si importanta cantarilor bisericesti ortodoxe: ‘Si de data aceasta, ca si alta data, suntem impresionati de frumusetile nesfarsite ale Ortodoxiei, ale Sfintei Liturghii ortodoxe. A fost o culme de a asculta acest program, o culme de simtire, de cunostinta si de gandire a Ortodoxiei noastre. S-a ascultat si in tarile nordice si tarile europene, si ne explicam de ce Ortodoxia foloseste in Sfanta Liturghie si in slujba ei cantarea vocala, nu instrumentele. Atat de frumos au cantat, incat ascultam prin ei cantarea ingerilor de la Pestera Betleemului, unde S-a nascut Mantuitorul nostru Iisus Hristos, si pentru ce Sfintii Parinti ai Bisericii au folosit in cult organul cel mai scump al omului, care este glasul, vocea, cuvantul lui Dumnezeu’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mic dicționar de isihasm

În vacarmul societății de azi, isihia poate fi salvatoare de suflete. Am selectat câțiva termeni legați de această practică ortodoxă care, deși poate fi percepută drept simplă și accesibilă, este extrem de complexă și de…