PF Parinte Patriarh Teoctist a participat astazi la Sf. Liturghie de la Biserica ‘Sfantul Apostol Andrei’, din cartierul bucurestean Chitila

In cuvantul de invatatura, PF Parinte Patriarh Teoctist a subliniat faptul ca in istoria universala sunt foarte rare cazurile in care un popor este crestin din nasterea sa, asa cum s-a intamplat cu poporul roman. Amanunte despre felul in care a fost praznuit astazi Apostolul cel dintai chemat, la Biserica Sfantul Apostol Andrei, din cartierul bucurestean Chitila, ne-a oferit parintele Simion Bondar, parohul acestei biserici si consilier pe probleme de patrimoniu cultural si pictura bisericeasca al Arhiepiscopiei Bucurestilor: ‘Este o mare bucurie pentru biserica noastra si as indrazni sa spun si pentru Biserica Ortodoxa Romana pentru ca parohia noastra si biserica noastra Sf. Andrei este printre primele biserici de zid cu hramul Sf. Ap. Andrei, din Bucuresti. PF Parinte Patriarh Teoctist a venit dupa sase ani de zile cu mare bucurie in mijlocul nostru, fiind prezenta o multime de oameni aici, asteptandu-l cu mare bucurie pe PF Parinte Patriarh Teoctist. Sf. Liturghie a fost savarsita de PS Varsanufie Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, iar in timpul axionului PF Parinte Patriarh Teoctist, dupa ce a facut vizite si la alte biserici, a sosit in mijlocul credinciosilor, care l-au primit cu multa bucurie, cu multa caldura, iar PF Sa a rostit un cuvant de invatatura in care a subliniat faptul ca Sf. Ap. Andrei este cel care i-a increstinat pe romani si ca trebuie unitate si jertfelnicie in Biserica lui Hristos, mai ales in aceste zile’.

Parintele paroh Simion Bondar, consilier pe probleme de patrimoniu cultural si pictura bisericeasca al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ne-a spus si de ce a ales PF Patriarh Teoctist sa participe astazi la slujba Sfintei Liturghii de la Biserica ‘Sf. Andrei’, din cartierul Chitila: ‘PF Sa viziteaza toate bisericile, iar pentru ca PF Parinte Patriarh Teoctist a legat evenimentul acesta de ziua de maine, Sf. Ap. Andrei, apostolul romanilor, Ziua Nationala a Romaniei de maine, 1 decembrie, si dupa aceea, sambata, proclamarea canonizarii staretului Gheorghe, duhovnicul Sf. Calinic de la Cernica, iarasi factori de unitate pentru poporul roman, de stabilitate, de darnicie sufleteasca care sunt repere ale credinciosiei oamenilor in zilele acestea’.

Biserica a fost ridicata la cererea locuitorilor din zona intre anii 1935-1939. Parintele Simion Bondar, paroh al bisericii si consilier pe probleme de patrimoniu cultural si pictura bisericeasca al Arhiepiscopiei Bucurestilor, ne-a oferit din nou detalii: ‘In anul 1928, Arhiepiscopia Bucurestilor la cererea insistenta a acestor buni crestini a desemnat pe parintele Gheorghe Barbulescu pentru organizarea unei noi parohii in acest cartier. In anul 1935, parintele Barbulescu a initiat construirea unei noi biserici, impreuna cu enoriasii parohiei. In acest scop a fost cumparat un teren de la o doamna din Brasov, construirea si pictura bisericii au fost terminate in 1939, sfintirea avand loc la 10 decembrie 1939’.

Dupa anul 2000, la Biserica Sf. Apostol Andrei din Capitala s-a construit o casa parohiala si o cantina sociala unde, dupa fiecare Sfanta Liturghie, se ofera hrana pentru circa 200 de persoane nevoiase. Pe langa aceasta, la Biserica Sf. Apostol Andrei sunt avute in vedere si alte actiuni caritabile, precum si actiuni culturale, despre care am aflat amanunte de la parintele paroh Simion Bondar: ‘Ne straduim sa procuram pentru oamenii sarmani ai parohiei haine, sa platim acolo, unde ne permite si bugetul parohiei si fiecare din casele noastre, sa platim o parte din consumul gazelor naturale, a telefonului, caldura s.a.m.d., in masura in care ne permitem si noi. Avem un Comitet parohial format din bune crestine, incat marti, joi si sambata gatim la cantina parohiei hrana la cei care nu se pot deplasa la biserica, le ducem in vase speciale, mancarea calda la domiciliu, la cate 30 de persoane. In ultima vreme sunt tot mai multi care nu se pot deplasa, au venituri de destul de mici si nu-si permit macar sa-si cumpere medicamente, incat o parte din ele reusim sa le procuram si sa le ducem la domiciliul lor si sa-i asistam si medical asa cum putem noi’.

Comentarii Facebook


Știri recente