PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat Sf. Liturghie la Manastirea ‘Duminica Sfintilor Romani’

PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea ‘Duminica Sfintilor Romani’ din incinta Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, lacas care astazi isi sarbatoreste pentru prima data hramul. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sf. Liturghii, PF Sa a scos in evidenta semnificatiile acestei duminici: ’Astazi, de Duminica Sfintilor Romani, se cuvine sa cunoastem cata mangaiere ne-a dat noua Dumnezeu si poporului nostru roman, ca din coapsele lui au iesit sfintii romani. O prima serie de proclamare a sfintilor a fost in 1944, sub vremuri grele de dictatura, cand s-a facut proclamarea Sf. Ierarh Calinic de la Cernica, Cuv. Dimitrie cel Nou de la Patriarhie, a Sf. Cuvioase Parascheva de la Iasi si alti sfinti cunoscuti cu moaste in tara noastra, generalizandu-le cultul in calendarele noastre. In 1992, cand revarsarea libertatii sfinte platita cu vieti si cu sange ale tinerilor din decembrie 1989, ne-a ajutat harul Duhului Sfant ca sa proclamam alti sfinti – domnitori, ierarhi, mucenici, marturisitori, cuviosi, parinti din toata aria romaneasca’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a adresat apoi si cateva ganduri de suflet legate de Manastirea ‘Duminica Sfintilor Romani’ din incinta Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane: ‘Suntem cu adevarat pe un loc sfant si un locas sfant, o sfanta manastire in care flacara credintei si a pastrarii sfintelor noastre traditii va lumina de acum incolo alaturi de farurile de credinta din Bucuresti, de la sfintele altare din Bucuresti, de o importanta deosebit de mare in viata noastra romaneasca, pentru ca singura noastra calauza in viata este numai Domnul si Mantuitorul nostru Iisus Hristos’.

La slujba Sfintei Liturghii oficiata cu prilejul primului hram al Manastirii ‘Duminica Sfintilor Romani’ din incinta Atelierelor Institutului Biblic si de Misiune al Bisericii Ortodoxe Romane, au participat si PS Vincentiu Ploiesteanu, episcop vicar patriarhal, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor. Inainte de slujba Sfintei Liturghii a fost sfintita racla in care vor fi pastrate moastele a patru sfinti: Sf. Apostol Andrei, ocrotitorul Romaniei, Sf. Mare Mucenic Gheorghe si Sf. Ambrozie si Dionisie, episcopi ai Mediolanului.

Comentarii Facebook


Știri recente