PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti

In cuvantul de invatatura rostit, PF Sa a evidentiat semnificatiile pericopei evanghelice de astazi in care este prezentata Intrarea Domnului in Ierusalim: ‘A intrat in Ierusalim dupa cuvantul care pe il spusese El, si lor, si celorlalti care il ascultau ca, acum Ma vedeti si nu ma mai veti vedea, vestind ceea ce se va intampla peste putine zile, si asa asezat pe o asina, dupa cum a profetit proorocul din Vechiul Testament, Isaia, a intrat in Ierusalim, unde l-au intampinat o multime din cei care auzisera din ajun ca a fost la casa lui Lazar, cu multa bucurie si cantandu-i intr-un glas ‘Osana, Cel ce vine intru numele Domnului’, cuvinte care ne-au ramas in sufletele noastre si care au fost reluate apoi de Biserica in slujbele ei’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a facut referire apoi la saptamana care urmeaza, cand Biserica Ortodoxa rememoreaza patimile Mantuitorului nostru Iisus Hristos: ‘Intrarea in Ierusalim avea sa atraga dupa sine cele ce se vor intampla in zilele urmatoare, in saptamana aceasta, zile dureroase pentru Iisus si pentru ucenicii Sai, zile de spaima, de infricosare. Daca acum ei cantau si se bucurau, in zilele urmatoare vor auzi hulele celor necredinciosi si vor auzi in loc de ‘Osana’, ‘Rastigneste-l, caci vinovat este Acesta’. Aceste dureroase momente din viata Bisericii le vom trai in fiecare zi pana in Marea si Sfanta Sambata, care incheie saptamana aceasta de post, de rugaciune, de curatirea inimilor si de fapte bune’.

La final, PF Parinte Patriarh Teoctist a reinnoit apelul la solidaritate cu romanii afectati de inundatiile din acest an: ‘Reinnoim apelul nostru sa reincepem colecta pentru sinistrati, de fapt apelul nostru care l-am facut la primele inundatii nu l-am incetat niciodata. Si aici in Catedrala si in toate bisericile vom continua cu putinul fiecaruia, cu cat ne-a lasat noua Dumnezeu, ca sa contribuim cu ceva la acesti copii, la tineri, la parinti care au ramas fara numic’.

Comentarii Facebook


Știri recente