PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti

De sarbatoarea Sf. Cuvios Dimitrie cel Nou, ocrotitorul Bucurestilor, la Catedrala patriarhala din Capitala, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de un sobor de 11 ierarhi. In cuvantul de invatatura, PF Parinte Patriarh Teoctist s-a referit mai intii la doua mari adevaruri ale vietii noastre crestinesti, care se desprind din pericopa evanghelica citita astazi: ‘Daca ascultam cuvintele Mantuitorului Iisus Hristos spuse acum de catre Sf. Evanghelist Matei, incurajandu-i pe ucenicii Sai: ‘Fiti blanzi ca porumbeii si intelepti ca serpii’, observam ce noian de invatatura ne ramane noua peste veacuri din acest cuvant, insirandu-le apoi necazurile fara de sfarsit, dezbinarile din familie si alte necazuri. Mantuitorul incheie: ‘Cel ce va rabda pana la sfarsit acela se va mantui’. Iata, desprindem doua mari valori, adevaruri vesnice ale vietii vesnice: blandetea impreuna cu intelepciunea si, apoi, rabdarea. Coroana noastra a crestinilor constituie mostenirea cea scumpa a Mantuitorului Iisus Hristos din invatatuta Sa, o valoare nepretuita si pentru noi slujitorii sfantului altar si pentru crestinii nostri, caci in necazuri si in suparari, daca iti pierzi cumpatul, atunci nu le mai poti suporta, dupa cum ne recomandata Mantuitorul Iisus Hristos. Daca n-ai rabdare in raporturile cu semenii, in familie, in societate, atunci personalitatea ta se descompune, pentru ca cel ce va rabda pana in sfarsit, se va mantui. Rabdarea are, de asemenea, aceeasi valoare care il calauzeste pe crestin spre telul sau suprem, care este mantuirea’.

PF Parinte Patriarh Teoctist a vorbit apoi despre virtutile Sf. Cuvios Dimitrie din Basarabi, ocrotitorul Bucurestilor, sarbatorit astazi: ‘Cuviosul Parintele nostru pe care il sarbatorim astazi si ale carei sfinte moaste se gasesc in Catedrala aceasta, mangaie si alina suferintele tuturor celor care se apropie de cinstitul si sfantul sau trup care se gaseste in racla la care ne perindam. Izvor de mangaiere, izvor de imbarbatare, izvor de rabdare, izvor de intelepciune si de pace revarsa Cuvisoul Parinte Dimitrie. Am putea sa-l numim aparator al Catedralei acesteia si al orasului nostru, aparator al sufletelor tinerilor care vin cu navala, scolari, tineri si credinciosi pentru a ingenunchea la moastele lui si a se atinge, sarutandu-i moastele acestea si simtind o infiorare sfanta in sufletul lor. Nu deranja pe nimeni, nu scotea o vorba desarta, ci pe toti si pe toate le iubea ca pe Dumnezeu, stia ca sunt fapturile lui Dumnezeu’.

De asemenea, PF Parinte Teoctist a vorbit celor prezenti despre proclamarile oficiale ale canonizarii Sfantului Mitropolit Grigorie Dascalu al Tarii Romanesti si Sfantului Cuvios staret Gheorghe, arhimandritul de la Cernica si Caldarusani: ‘Prea Cuviosul staret Gheorghe de la Manastirea Cernica, pe care Sfantul Sinod l-a trecut in randul sfintilor, il vom proclama in una din duminicile viitoare la Manastirea Cernica; Sfantul Ierarh Grigorie Dascalu, Grigorie al IV-lea, cum era cunoscut in istoria noastra, mare invatat, cu experienta bogata la Muntele Athos, cu Gherontie, prietenul sau de la Manastirea Neamt, unde au lucrat impreuna la traducerile din Sf. Parinti si ajuns Mitropolit al Tarii Romanesti, dar, in valtoarea razboaielor, a trebuit sa se retraga la Manastirea Caldarusani, unde il vom proclama in vara viitoare, in luna iunie, cand el a trecut la Domnul din viata aceasta pamanteasca’.

Comentarii Facebook


Știri recente