PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat Sf. Liturghie la Biserica ‘Sf. Spiridon Nou’ din Bucuresti

Cu prilejul aniversarii de astazi, PF Parinte Patriarh Teoctist, inconjurat de membri ai Sfantului Sinod, a oficiat Sfanta Liturghie la Biserica ‘Sfantul Spiridon Nou’ din Bucuresti, ca multumire adusa lui Dumnezeu pentru binefacerile revarsate asupra Bisericii Ortodoxe Romane in cei 20 de ani de slujire in demnitatea de patriarh. In cadrul slujbei, PS Vincentiu Ploiesteanul, episcop vicar patriarhal si secretar al Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a dat citire unui act sinodal semnat de catre PF Parinte Patriarh Teoctist si toti membrii Sfantului Sinod: ‘Cu ajutorul Preabunului Dumnezeu s-au incheiat lucrarile Sf. Sinod din zilele de 14 si 15 noiembrie ale sesiunii sinodale a anului 2006, in care noi, membrii Sf. Sinod, sub presedintia PF Parinte Teoctist, in duh sobornicesc si in deplina unitate am examinat si sustinut o seama de probleme pastoral-misionare, social-caritative, administrative si organizatorice bisericesti care raspund vietii religioase actuale a credinciosilor, vietii monahale din vetre de spiritualitate ortodoxa, invatamantului teologic seminarial si universitar, precum si o serie de probleme in care se reflecta relatia din afara cu Bisericile Ortodoxe, cu celelalte Biserici Crestine si cu organizatiile crestine internationale. Astazi, 16 noiembrie 2006, cand Biserica noastra sarbatoreste 20 de ani de la intronizarea PF Parinte Patriarh Teoctist ca Intaistatator al Bisericii Ortodoxe Romane, in Sf. Liturghie savarsita in Biserica ‘Sf. Spiridon Nou’ din Capitala, a inaltat rugaciuni de multumire catre Preabunul Dumnezeu care ne-a invrednicit sa ajungem acest popas inaltator si care ne-a binecuvantat neincetat pe noi si Biserica Sa cea Preasfanta din Romania, cu impliniri si roade duhovnicesti si care se inscriu in cronica Sfintei noastre Biserici. Pentru toate bunele impliniri din timpul celor 20 de ani de arhipastorire patriarhala aducem smerite multumiri Preabunului Dumnezeu pentru ceea ce ne-a daruit si ne-a ajutat sa implinim spre binele si propasirea credinciosilor nostri, cerand totdeauna iertare bunatatii Sale, precum si credinciosilor nostri pentru tot ceea ce n-am reusit pana acum sa implinim spre binele nostru, al tuturor. Si astfel, intr-un gand si o inima sa slavim pe Dumnezeu Cel in Treime laudat: Tatal, Fiul si Duhul Sfant, in veci. Amin!’

PF Parinte Patriarh Teoctist a facut cateva marturisiri de suflet cu prilejul acestei aniversari, din care mentionam urmatoarele: ‘Iubiti frati si surori in Domnul, ziua de astazi marcheaza trecerea de la cei 20 de ani spre viitorul Bisericii noastre. Pentru mine, personal, este o zi de mare bogatie sufleteasca. Cea mai mare insemnatate care ramane in istoria noastra, in credinta poporului roman, in viata unei Biserici Nationale este Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane. Fara intelepciunea parintilor Sf. Sinod, unii varstnici, altii foarte tineri, noi ramaneam undeva in urma. Imaginatie, framantare, dialog permanent, nu cu unul singur, ci cu totii impreuna, si impreuna cu totii ne ridicam apoi cugetele si inimile catre Preasfanta Treime. De aceea, astazi as indrepta un cuvant de recunostinta in primul rand membrilor Sf. Sinod, care m-au inconjurat si astazi la aceasta Dumnezeiasca Liturghie, semnul suprem al gandirii, lucrarii si dezbaterii noastre ca sa slujim Biserica in orice conditii ar fi ea’.

La acest moment aniversar, PF Parinte Patriarh Teoctist si-a indreptat gandurile si catre credinciosii romani de pretutindeni: ‘Iubiti frati si surori in Domnul, si catre dvs. indrept cuvantul meu, pentru ca noi suntem in fata, iar dvs. sunteti cei care ne ascultati si ne priviti in aceste clipe, si puteti sa va imaginati zvarcolirile, grijile, alunecarile noastre ca oameni, in cei 20 de ani. De asemenea, eforturile depuse de fiecare dintre noi, dar mai ales de credinciosii Bisericii noastre, credinciosi care si inainte, dar si dupa 1989, ne-au adus bogatia inimii bunatatii si iubirii lor. In copilaria mea, am simtit lucrul acesta din casa parintilor mei, din satul in care m-am nascut si apoi pe parcursul vietii. De aceea, un gand cald imi ingadui ca sa va adresez credinciosilor nostri ortodocsi romani din tara si de peste hotare, a caror ierarhi se afla aici, si sa va bucurati ca aveti fii si fiice credincioase’.

Comentarii Facebook


Știri recente