PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti

In cuvantul de invatatura, PF Sa a subliniat semnificatiile pericopei evanghelice de astazi, Evanghelie ce aminteste despre vindecarea unei persoane posedate de diavol. Pentru inceput, Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane s-a referit la limitele fiintei umane in lupta cu o astfel de boala, Dumnezeu fiind singurul care poate vindeca. Totodata, PF Parinte Patriarh Teoctist a evidentiat si milostenia de care da dovada Mantuitorului Iisus Hristos fata de toti cei bolnavi: ‘Suferinta aceasta a posedarii diavolului bantuieste in lumea intreaga cu fel de fel de intamplari, fel de fel de necazuri, si este una din suferintele cu adevarat cele mai ingrozitoare carora, cu greu, stiinta, medicina, cunoscatori in materie, n-au putut ca sa dea pana acum vreo urma de vindecare. Iata, Iisus ne arata ceea ce omul nu poate face, si nu va putea face niciodata, pentru ca Dumnezeu este Creatorul lumii, cerului si al pamantului, si al omului. Aceasta suferinta si vindecare, apoi, ne arata minunata milostivire a Mantuitorului Iisus Hristos fata de toti cei bolnavi. Pe Mantuitorul Il gasim vindecand, inviind din morti, daruind sanatate tinerilor, copiilor si varstnicilor, si scotand din oameni si pe diavoli. Fiul lui Dumnezeu stapaneste creatura intreaga si diavolul, care nu are libertatea sa omoare si sa chinuiasca fiinta umana, creatura lui Dumnezeu’.

PF Parinte Patriarh Teoctis a vorbit apoi despre multiplele forme in care se manifesta boala posedarii de diavol: ‘Diavolul nu exista ca atare, diavolul este lipsa binelui, lipsa intelegerii. Cand Mantuitorul l-a intrebat pe diavol: ‘Care iti este numele?’, el a raspuns: ‘Legiune’, ceea ce insemneaza ca omul este supus diavolului atunci cand se indeparteaza de Dumnezeu si de Biserica Lui, ca cei care iau in desert numele lui Dumnezeu, cei care privesc pe semenii sai cu dispret, cu ura, ii nedreptatesc, ii pabugesc. Ce este viciul bauturii, fumatul, celelalte necazuri din lume cu care se lupta omul, omenirea intreaga, lacomia dupa innavutire, dorinta de castig, de specula? Ce este acest pacat mare al uciderii, al luarii vietii semenului tau, atatea razboaie, atatea nedreptati, atata varsare de sange, decat pacatul si lucrarea diavoleasca a omului’?

La finalul cuvantului de invatatura, PF Parinte Patriarh Teoctist a tinut sa sublinieze faptul ca suferintele posedarii de diavol se pot vindeca numai prin rugaciune, prin credinta fata de Dumnezeu si nu prin alte mijloace: ‘Biserica nu recomanda altceva in aceasta suferinta decat rugaciunea preotului, nu alte mijloace. Cei care folosesc alte mijloace decat cele randuite de Biserica noastra ortodoxa acela greseste, iese din sfera de disciplina si de randuiala a Bisericii. Este un aspect care trebuie tratat cu toata luarea aminte. Preotul are puterea de a se ruga, a binecuvanta, a folosi Sf. Taina a Maslului si a unge cu Sf. Mir pe cel bolnav, de toate bolile, cu credinta, cu evlavie, si nu cu mandrie, cu lacomie, cu lauda de sine ca face el lucrul acesta si face lucrarea Mantuitorului Iisus Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente