PF Parinte Patriarh Teoctist a oficiat astazi Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Bucuresti

PF Parinte Patriarh Teoctist, impreuna cu PS Ambrozie Sinaitul, episcop vicar patriarhal, si PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucurestilor, au oficiat slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala din Bucuresti. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, care a subliniat semnificatiile si mesajul care se desprinde din pericopa evanghelica din aceasta duminica, in care este prezentata vindecarea fiicei femeii cananeence: ‘Iata, o minune o scoate de o izgonire a dracilor din sufletul si viata unui copil, a unei fetite, pe care Mantuitorul a savarsit-o astazi. Este o luare aminte, fiindca invatatura si harul dumnezeiesc este raspandit spre folosul si sanatatea oamenilor, a fiii oamenilor, peste tot. Mantuitorul a aratat aici universalitatea credintei crestine, universalitatea valorii harului dumnezeiesc. Sa invatam mereu din Sf. Evanghelie, sa nadajduim mereu, sa ne rugam neincetat pentru ca rugaciunea este valoarea suprema mantuitoare pe care ne-a dat-o noua Mantuitorul. Hristos ne-a invatat sa ne rugam. Credinta, nadejdea, rugaciunea o putem face oricand, gandul la Dumnezeu si dorinta ca sa ne ajute in necazurile noastre’.

La sfarsitul cuvantului de invatatura, PF Parinte Patriarh Teoctist si-a exprimat speranta ca, la fel ca in cazul femeii cananeence, care s-a rugat intens la Mantuitorul Iisus Hristos ca sa o asculte, prin intensificarea rugaciunilor, se va ajunge ca intr-un timp cat mai scurt sa fie sfintit locul unde va fi ridicata Catedrala Mantuirii Neamului: ‘Am nadejdea pentru ca acest loc dobandit acum la inspiratia presedintelui tarii noastre care, de-a lungul anilor, niciodata nu s-a impotrivit Catedralei, ci locul unde era, nu era potrivit, dar acum este cel mai potrivit loc pentru noi, fiind aprobat de Sf. Sinod si de Biserica noastra. Nadajduim ca staruind asemenea pildei din Evanghelia de astazi, vom avea bucuria ca sa asezam si sa punem Sf. Cruce la amplasamentul Catedralei Mantuirii Neamului’.

Ansamblul arhitectural ‘Catedrala Mantuirii Neamului’ se va construi pe Calea 13 Septembrie, in apropierea Palatului Parlamentului, potrivit unei Ordonante de Urgenta adoptate de catre Camera Deputatilor la inceputul lunii septembrie. Sumele aferente acestei constructii vor veni, in principal, din veniturile stranse de catre Biserica Ortodoxa Romana de la credinciosi si donatori, un sprijin urmand a fi dat si de Guvernul Romaniei. Catedrala Mantuirii Neamului va purta hramul ‘Sf. Ap. Andrei’ si ‘Inaltarea Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente