PF Parinte Patriarh Daniel va pune piatra de temelie pentru noua Catedrala patriarhala

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, va oficia maine, incepand cu orele 10.00, slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale. Catedrala va fi ridicata pe terenul situat in Calea 13 Septembrie, intre Ministerul Apararii Nationale si Parlamentul Romaniei. Intr-un interviu acordat postului de radio Trinitas, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat necesitatea ridicarii unei noi Catedrale patriarhale: ‘In data de 29 noiembrie 2007 are loc un eveniment deosebit de important pentru viata Bisericii Ortodoxe Romane, si anume punerea pietrei de temelie si sfintirea locului pentru construirea Catedralei patriarhale. Aceasta Catedrala este o necesitate din punct de vedere al misiunii si al reprezentarii noastre ca Biserica Ortodoxa Romana si, in acelasi timp, speram sa fie un simbol al demnitatii noastre nationale, al sintezei pe care noi am facut-o intre Rasarit si Apus, intre traditie si contemporaneitate in toate zidirile de biserici si Catedrale din tara noastra. Catedrala patriarhala care se va construi este pentru noi un simbol, o Catedrala care se vrea una a sufletului romanesc si, in acelasi timp, o Catedrala pentru Capitala. Acum, municipiul Bucuresti este capitala europeana, iar Catedralele crestine sunt parte integranta din traditia europeana a acestor Catedrale frumoase, marete si cu valoare simbolica deosebita pentru o tara sau o regiune. Dorim ca viitoarea Catedrala sa fie nu una exagerat de mare, ci una care sa fie deodata armonioasa si incapatoare, astfel ca in momentele solemne ale vietii noastre bisericesti si nationale ea sa poata cuprinde nu numai clerul si pe cei invitati, din tara si strainatate, ci si poporul credincios. Dorim ca sa afirmam prin aceasta credinta noastra si demnitatea noastra nationala’.

Totodata, PF Parinte Patriarh Daniel a adresat tuturor clericilor si credinciosilor din Bucuresti si din imprejurimi invitatia de a participa maine, incepand cu orele 10.00, la slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale situat in Calea 13 Septembrie, intre Ministerul Apararii Nationale si Palatul Parlamentului: ‘Invitam pe toti clericii si credinciosii din Bucuresti si din alte parti la momentul de sfintire a locului unde va fi construita Catedrala Mantuirii Neamului sau Catedrala patriarhala, deoarece acest moment este deosebit de semnificativ si binecuvantat pentru noi toti. Suntem foarte bucurosi si onorati ca la acest moment solemn vor participa aproape toti membrii Sf. Sinod, care se gasesc acum in Capitala, si cele mai importante personalitati ale vietii politice romanesti si personalitatile cu responsabilitate in ceea ce priveste administratia Capitalei’.

La randul sau, parintele Gheorghe Ispas, consilier patriarhal pentru noua Catedrala patriarhala, a oferit, intr-un interviu acordat Radio Trinitas, cateva indicatii pentru credinciosii care vor sa participe la evenimentul de maine: ‘Vor sosi la amplasamentul unde se va pune piatra de temelie pentru noua Catedrala patriarhala, respectiv Catedrala Mantuirii Neamului, pe Calea 13 Septembrie. Pot intra pe la poarta Ministerului Apararii si pot ajunge la amplasamentul respectiv. Va fi cu altarul spre rasarit, adica spre Casa Poporului, iar intrarea va fi spre vest. Ca dimensiuni va fi foarte frumoasa si va putea primi peste 5000 de credinciosi. In fata Catedralei va fi o esplanada frumoasa, unde sa se adune 80 – 100.000 de credinciosi. Asa cum Biserica Ortodoxa Romana este reprezentativa prin numarul de credinciosi, asa trebuie sa fie reprezentativa si Catedrala patriarhala’.

La slujba de punere a pietrei de temelie si a sfintirii locului destinat construirii noii Catedrale patriarhale vor participa maine membrii Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, personalitati ale vietii publice romanesti, preoti si credinciosi din Capitala si din localitatile apropiate. In noua Catedrala patriarhala vor putea intra aproximativ 5.000 de persoane, iar stilul arhitectural va cuprinde elemente care sa reprezinte toate zonele tarii. Mai multe amanunte in acest sens ne-a oferit parintele consilier Constantin Stoica, purtator de cuvant al Patriarhiei Romane: ‘Va fi o biserica de dimensiuni rezonabile, capacitatea fiind de 4 – 5000 de persoane. Trebuie sa mentionam faptul ca nu va fi cea mai mare biserica din tara. Sunt niste dimensiuni impuse prin Planul Urbanistic Zonal, sunt niste dimensiuni rezonabile, incat aceasta Catedrala trebuie sa se imbine din punct de vedere arhitectural si urbanistic cu zona. In fata ei va trebui sa existe o esplanada care sa poata permite prezenta unui important numar de credinciosi la marile procesiuni religioase, la marile sarbatori si la marile evenimente din viata Bisericii. Asa cum sublinia PF Parinte Patriarh Daniel, orice roman care vine in Bucuresti si viziteaza Catedrala trebuie sa se regaseasca cu ceva specific zonei careia respectivul ii apartine, fie ca e vorba de Oltenia, Moldova, Transilvania, Dobrogea etc. Putem vorbi de complexul Catedralei patriarhale care trebuie sa fie functional. Urmeaza ca dupa ce problemele juridice vor fi rezolvate, iar din acest punct de vedere municipalitatea a dat asigurari ca s-au gasit solutii pentru rezolvarea acelor retrocedari si revendicari pe o suprafata de cca. 2 ha din partea fostilor proprietari, sa inceapa procesul firesc prin realizarea documentatiei tehnice pentru obtinerea autorizatiei de construire, prin finalizarea proiectului de executie, iar dupa aceasta, cand si vremea o va permite, probabil la inceputul anului viitor, sa inceapa efectiv lucrarile de construire a viitoarei Catedrale patriarhale, o Catedrala a sufletului romanesc’.

Constructia noii Catedrale patriarhale este considerata o necesitate si de catre reprezentantii Primariei Generale a Municipiului Bucuresti. Intr-un interviu acordat postului de radio Trinitas, viceprimarul Razvan Murgeanu a afirmat ca locul pe care se va ridica aceasta Catedrala este cel mai potrivit pentru constructia unui asemenea lacas de cult: ‘In primul rand este o reparatie morala. Terenul pe care acum se va edifica noua Catedrala patriarhala este un teren pe care au fost nu mai putin de cinci biserici si manastiri, teren care a fost samavolnic luat in decursul vremii. Al doilea aspect consta in faptul ca noua Catedrala patriarhala trebuie sa fie un locas care sa reprezinte pe toti romanii ortodocsi. De aceea, cred ca este nimerit sa fie ridicata pe cel mai inalt punct al Bucurestiului. In al treilea rand, ca si crestin ortodox imi doresc edificarea acestui locas intr-o zona in care sa fie semnificativ pentru Romania, nu neaparat pentru Bucuresti’.

In cadrul aceluiasi interviu, viceprimarul Capitalei, Razvan Murgeanu, a facut cateva precizari legate de situatia juridica a terenului pe care se va construi noua Catedrala patriarhala: ‘Exista o singura portiune de teren foarte mica – e vorba de 4.000 mp – a carei situatie juridica va fi reglementata de catre municipalitate, impreuna cu Patriarhia Romana. Eu am avut o discutie cu PF Parinte Patriarh Daniel in acest sens, si cu noua Lege a Cultelor, care ne ajuta foarte mult, sunt convins ca in foarte scurt timp acest lucru va fi rezolvat’.

Comentarii Facebook


Știri recente