PF Parinte Patriarh Daniel i-a binecuvantat pe profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, i-a binecuvantat astazi pe profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Evenimentul a avut loc in Sala ‘Dr. Iustin Moisescu’ a Centrului eparhial Iasi in cadrul simpozionului ‘Sf. Ioan Gura de Aur’. La acest moment au participat si IPS Serafim, Mitropolit de Stagon si Meteora, IPS Petru, Mitropolitul Basarabiei, PS Calinic, Episcop al Argesului si Muscelului, PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, precum si Adrian Lemeni, consilier in Cancelaria primului ministru, si Dumitru Oprea, rectorul Universitatii ‘Al. I. Cuza’ din Iasi. In cuvantul rostit cu acest prilej, PF Parinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe profesorii si studentii Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, precum si pe toti cei care slujesc teologia: ‘Doresc in primul rand sa felicit pe toti profesorii si pe toti studentii acestei facultati pentru lucrarea lor deosebit de bogata, din anul universitar care a trecut, si sa rugam pe Hristos Domnul, pe Sf. Parascheva, pe Sf. Ioan Gura de Aur si pe toti sfintii lui Dumnezeu sa va daruiasca puteri noi de lucrare, de rugaciune, de studiu, de dragoste fata de Hristos si fata de Biserica in anul universitar in care intram acum. Rugam pe Nascatoarea de Dumnezeu – icoana vie a Bisericii – sa daruiasca tuturor celor care slujesc teologia bucuria aceasta de a prezenta pe Hristos lumii, asa cum Maica Domnului iL tine pe Hristos langa inima, pe bratul stang, si-L arata cu mana dreapta, zicand: ‘Faceti tot ceea ce va spune El’. Rostul teologiei in Biserica, ca stiinta a mantuirii, a bucuriei si a vietii vesnice, este acesta de a spune lumii tot ceea ce Hristos Domnul voieste’.

In finalul cuvantului, PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat cateva prioritati ale invatamantului teologic ortodox romanesc, prioritati care au fost prezentate si la deschiderea anului universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Bucuresti: ‘Am facut apel la toti profesorii de teologie din tara si la unii profesori specialisti in limba greaca si in limba latina ca sa continuam intr-un ritm mai intens traducerea Sf. Parinti ai Bisericii, greci si latini, stiind ca in Bucuresti sunt profesori care deja au pregatit 3 – 4 volume din Lactantiu. Vom forma o Comisie sub presedintia prof. acad. Emilian Popescu, care s-a oferit sa dea un sprijin in aceasta privinta, pentru a continua colectia initiata de vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Iustin Moisescu, el insusi un elenist foarte pregatit. Apoi, am sugerat ca este necesar ca profesorii de teologie de la toate Facultatile de Teologie sa formeze o echipa de lucru si sa scrie o istorie a teologiei ortodoxe universale, mai ales o istorie a teologiei din secolul al XX-lea. In acelasi timp este necesara o enciclopedie a ortodoxiei romanesti, de cel putin 2000 pagini, care se refera nu numai la teologie, ci si la localitati, manastiri, la scoli, la tot ceea ce este viata ortodoxiei romanesti. Aceasta enciclopedie trebuie sa fie facuta cu foarte multa pasiune si competenta, pentru ca poate sa fie tradusa in limba engleza, si atunci cand noi dialogam cu alte tari, cu alte facultati, cu alte Biserici e bine sa avem o prezentare a noastra concentrata’.

In cadrul simpozionului de astazi dedicat Sf. Ioan Gura de Aur, IPS Mitropolit Serafim de Stagon si Meteora a adresat studentilor Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi un cuvant despre credinta si putere, din care va prezentam un scurt fragment: ‘Vreau sa va aduc la cunostinta faptul ca am in suflet trei mari bucurii. Prima mea bucurie este faptul ca am cunoscut pe PF Parinte Patriarh Daniel, atat de capabil si atat de pregatit, a carui opera este cunoscuta tuturor, opera pe care o admir si eu, pentru ca este de o diversitate deosebita. A doua bucurie a fost provocata de Sf. Liturghie de ieri. A fost impresionant, nu numai pentru soborul de arhierei, de preoti si diaconi, care l-au avut in frunte pe PF Parinte Patriarh Daniel, ci si pentru reprezentantii conducerii centrale si locale care au fost prezenti. A treia bucurie consta in lucrul demn de remarcat care a fost totala liniste si atmosfera potrivita atat in sfantul altar, cat si in biserica, si aceasta in prezenta miilor de pelerini care asteptau in biserica si afara, cu mainile inghetate, asteptand cu rabdare sa se inchine la moastele Sf. Parascheva si ale Sf. Ioan Gura de Aur’.

Tot in cadrul simpozionului au fost prezentate doua volume publicate de Editura Trinitas, apoi a fost oficiata o slujba de binecuvantare pentru inceputul anului universitar 2007 – 2008, la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi. Cu acest prilej, a tinut un cuvant pr. prof. dr. Viorel Sava, decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Iasi, care a evidentiat realizarile PF Parinte Patriarh Daniel in anii in care a fost Mitropolit al Moldovei si Bucovinei: ‘S-au implinit 17 ani de cand Dumnezeu v-a chemat ca sa slujiti in calitate de Mitropolit evlaviosul popor din Moldova, ca urmas pe scaunul marilor carturari, ctitori de locasuri sfinte, purtatori de lumina prin arta scrisului si zugravi de icoane duhovnicesti, prin arta cuvantului. Unii dintre ei sunt astazi in randurile sfintilor si continua sa vegheze asupra scaunului pe care ei l-au slujit si asupra evlaviosilor credinciosi pe care i-a povatuit. La intronizarea in scaunul mitropolitan de la Iasi, la 1 iulie 1990, unul dintre vorbitori a afirmat ca sunteti omul providential pentru Moldova, fapt care s-a dovedit prin multimea faptelor luminoase care s-au inscris pe rabojul istoriei acestor binecuvantate meleaguri. Am avut sansa in toti acesti ani sa vedem lumina faptelor pe care le-ati savarsit, si noi, cei de la Facultatea de Teologie, dam slava lui Dumnezeu ca am fost chemati sa slujim Biserica din Moldova in timpul pastoririi PF Voastre. Nu vom enumera aici multimea faptelor pe care le-ati savarsit, dar nu putem sa nu mentionam faptul ca s-au umplut din nou codrii Moldovei de fosnetul calugarilor si calugaritelor din schiturile si manastirile nou infiintate sau reinfiintate, ca vaile muntilor sunt strabatute de sunet de toaca si ca Varfului Toaca de pe Ceahlau i-ati adaugat dangat de clopot si canturi de Vecernie. Nu putem sa nu amintim de mangaierea pe care ati adus-o prin intermediul postului de radio Trinitas in casele celor insingurati, de speranta pe care ati adus-o celor suferinzi si neajutorati prin intermediul caselor sociale si de lumina pe care ati adus-o in inimile iubitorilor de carte, prin publicatiile la Editura Trinitas si prin ziarul care el insusi poarta lumina. Nu putem sa nu mentionam multimea Seminariilor Teologice si Facultatea de Teologie ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi si, mai ales, nu putem sa nu mentionam ca ati dat la o parte frunzele putrede de pe mormintele sfintilor pe care i-ati asezat la loc de cinste in sfintele noastre biserici’.

De asemenea, parintele decan Viorel Sava a prezentat principalele realizari ale Facultatii de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi, in anul 2006 – 2007, si a punctat apoi principalele preocupari pentru noul an universitar: ‘In prim plan vor sta preocuparile pentru formarea teologica si duhovniceasca a studentilor. Si noi, si ei trebuie sa fim la fel de evlaviosi cum sunt sutele de mii de pelerini care ne impresioneaza prin rabdarea lor in asteptarea intalnirii cu sfintii si prin dragostea lor fata de acestia. Pe termen lung, insa, am retinut proiectul pe care l-ati creionat PF Voastra intr-o emisiune la televiziunea publica, in ziua intronizarii ca Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane. Ati spus atunci ca trei sunt suferintele pe care Biserica trebuie sa le vindece: secularizarea, sectarismul si sincretismul. Ne propunem ca formarea studentilor nostri sa fie orientata integral spre intampinarea acestor probleme, asa incat misionarii de maine sa aduca roadele pe care Biserica le asteapta’.

Comentarii Facebook


Știri recente