PF Părinte Patriarh Daniel: „Fiecare om poate să devină mâna prin care Dumnezeu lucrează”

În cadrul vizitei canonice în Arhipiscopia Râmnicului, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-a aflat, sâmbătă, 14 noiembrie, la Mănăstirea Dintr-un Lemn, unde a binecuvântat șantierul noii biserici a mănăstirii cu hramul „Nașterea Maicii Domnului”. Ieri, Patriarhul României a participat la Sfânta Liturghie, oficiată în biserica Mănăstirii Hurezi. În partea a doua a zilei a vizitat Mănăstirea Bistrița, informează cotidianul „Ziarul Lumina”

Vizita canonică a Părintelui Patriarh în Episcopia Râmnicului, începută vineri seara, care a avut ca prim eveniment hirotonia în episcop a arhimandritului Emilian Nică, corelat cu ridicarea în rang de arhiepiscopie a Episcopiei Râmnicului și a titularului ei, PS Gherasim, în rang de arhiepiscop, desfășurate sâmbătă dimineața.

Sâmbătă seara, Patriarhul nostru, însoțit de cei doi ierarhi ai Râmnicului, de IPS Irineu al Olteniei, dar și de alți ierarhi ai Sfântului Sinod, a vizitat Mănăstirea Dintr-un Lemn. A fost primit de locuitorii din preajma mănăstirii, îmbrăcați în straie populare. Prima oprire a făcut-o în biserica mănăstirii. Aici, Preafericirea Sa s-a închinat la icoana Maicii Domnului, făcătoare de minuni, construită dintr-un lemn. Icoana, pictată în secolul al IV-lea, este păstrată, în cadrul bisericii, în condiții de muzeu. Impresionat de modul unic de păstrare, Patriarhul Daniel a spus că „noi trebuie să păstrăm tradiția ortodoxă, dar nu să transformăm totul în muzeu, ci muzeul să devină o biserică, așa cum este aici”. A urmat vizitarea șantierului noii biserici, unde PF Părinte Patriarh a binecuvântat construcția, urându-i maicii starețe să o finalizeze într-un timp cât mai scurt.

Ieri, Patriarhul României a participat la Sfânta Liturghie oficiată în biserica Mănăstirii Hurezi de cinci ierarhi, în frunte cu IPS Calinic al Argeșului și Muscelului. La finalul slujbei, Întâistătătorul Bisericii noastre a explicat înțelesurile Evangheliei de ieri, care vorbește despre pilda samarineanului milostiv. Evanghelia ne arată un program de acțiune, „nu rămâne la contemplație a sensurilor duhovnicești, ci îndeamnă la acțiune, la faptă, la lucrare”, atunci când zice: „Du-te și fă și tu asemenea!”. „Aproapele nostru poate să fie orice om, foarte adesea oameni la care nu te aștepți. În general, credem că aproapele sunt rudele, dar ne înșelăm. În vreme de necaz, de încercare, nu se poate tot timpul conta pe rude. Se întâmplă să vină un străin, să te ajute, pe care nu l-ai mai văzut sau la care nu te-ai așteptat că ar putea fi aproapele tău. Evanghelia vrea să ne arate că fiecare om din lumea aceasta, indiferent de rang, de etnie, de neam sau popor, indiferent de vârstă sau de stare socială, are o valoare eternă și unică. Fiecare om poate să devină mâna prin care Dumnezeu lucrează ca să ne ridice”, a mai spus PF Daniel.

La ieșirea din biserica mănăstirii, Patriarhul României a fost întâmpinat de membrii Ansamblului de muzică populară „Cheile Oltețului”, din Polovragi. Aceștia l-au încântat pe Întâistătătorul Bisericii Române cu cântece specifice zonei Vâlcei. Vizita canonică în Episcopia Râmnicului s-a încheiat la Mănăstirea Bistrița.

Comentarii Facebook


Știri recente