PF Parinte Patriarh Daniel a sfintit Tipografia mitropolitana ‘Trinitas’ din Iasi

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba de sfintire a Tipografiei mitropolitane ‘Trinitas’ de la Manastirea Golia din Iasi. Aceasta slujba de sfintire marcheaza finalizarea unui proiect de retehnologizare a Tipografiei, care s-a concretizat prin achizitionarea unei noi masini de tipar moderne. In cuvantul rostit dupa oficierea slujbei de sfintire, PF Parinte Patriarh Daniel s-a referit apoi la utilitatea acestei Tipografii, care urmeaza sa publice o gama diversa de carti, albume, harti, icoane si iconite: ‘Este foarte important ca aceasta activitate sa fie intensificata acum si sa scoata in evidenta mai ales valorile culturale vizuale. Aceasta tipografie noua este foarte necesara pentru publicarea de albume, mai ales un album dedicat manastirilor si schiturilor din Arhiepiscopia Iasilor si chiar din intreaga Mitropolie a Moldovei si Bucovinei, care este in pregatire, dar care astepta tocmai aceasta masina noua in 5 culori pentru a avea o calitate deosebita si o prezentare mai atragatoare. De asemenea, se pot tipari aici o multime de carti care evidentiaza monumentele istorice ale orasului, ale municipiului Iasi, ale judetului si ale Moldovei intregi. Mai adaugam necesitatea tiparirii mai multor icoane si iconite pentru scoli, pentru bolnavii din spitale, pentru tineret, dar si unele harti si alte elemente componente intr-un material didactic pentru ora de religie care sa fie atragator si, in acelasi timp, util pentru ora de religie si pentru cabinetul de religie din diferite scoli. Deci, este vorba pe de o parte de material liturgic, material pentru pelerinaje si turism religios, dar si pentru procesul de invatamant din scolile noastre’.

In cuvantul rostit in cadrul acestui eveniment, pr. Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural-Misionar ‘Trinitas’ din Iasi, a facut o prezentare a investitiilor facute la Tipografia Trinitas: ‘Adunarea eparhiala a Arhiepiscopiei Iasilor a aprobat, in sesiunea anuala din ianuarie 2007, proiectul de investitii pentru achizitionarea de noi utilaje tipografice. In acest scop, cu binecuvantarea PF Parinte Patriarh Daniel s-a organizat o lucrare de intr-ajutorare frateasca intre mai multe sectoare si subunitati ale Mitropoliei in vederea sustinerii financiare a proiectului, amenajarea noilor spatii si achizitionarea utilajelor. La eforturile proprii facute de Institutul Cultural-Misionar ‘Trinitas’ din cadrul Sectorului Cultural s-au adaugat contributiile Sectoarelor Economic, Misiunea si Prognoza Social-Pastorala si Silvic, precum si sprijinul acordat de partenerii binefacatori. Astfel, in luna ianuarie 2008 a fost instalata noua masina de tipar cu 5 grupuri de culoare, precum si alte doua masini necesare imbunatatirii procesului tehnologic. In primele zile din luna februarie a.c. s-au imprimat primele coli cu masina noua achizitionata. Modernizarea Tipografiei mitropolitane ‘Trinitas’ are ca efecte imediate cresterea calitatii lucrarilor imprimate, precum si a vitezei de executie a comenzilor’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Mesajul Patriarhului Daniel la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite” (Text integral)

Patriarhul Daniel a participat luni la Adunarea festivă „Centenarul Constituției României Întregite (1923-2023)”, eveniment organizat de Curtea Constituţională a României, luni, la Palatul Parlamentului. În cuvântul adresat cu această ocazie, Preafericirea Sa a amintit importanța…