PF Parinte Patriarh Daniel a participat la Sf. Liturghie de la Manastirea Cernica

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la slujba Sfintei Liturghii de la Manastirea Cernica, judetul Ilfov. In cadrul Sfintei Liturghii, PF Sa a adresat credinciosilor un cuvant de invatatura, in care a evidentiat mai intai principalele semnificatii ale pericopei evanghelice de astazi: ‘Evanghelia dupa Sf. Evanghelist Luca ne arata puterea dumnezeiasca a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, putere de vindecare prin alungarea demonilor care se aflau in tinutul Gherghesenilor. Desi era viu, acest demonizat se comporta ca un mort, pentru ca el nu mai gandeste cu propriile sale facultati sufletesti, ci el este posedat. El striga cu spaima catre Iisus: ‘Nu cer vindecare. De ce ai venit ca sa ma chinuiesti inainte de vreme’? Prin aceasta vedem ca nu omul vorbea prin glasul omenesc, ci demonul care il chinuia, demonul stiind ca Iisus il va judeca si osandi in ziua judecatii’.

Apoi, PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat iubirea lui Dumnezeu pentru fiecare dintre oameni si mai ales grija pentru mantuirea sufletelor lor: ‘Multi se intreaba de ce a ingaduit Mantuitorul Iisus Hristos ca demonii sa iasa din om si sa intre in turma de porci? De ce a eliberat un om si a lasat sa fie inrobiti o multime de porci? In primul rand, pentru Mantuitorul Iisus Hristos, sufletul omului, valoarea omului este nesfarsita, este nepretuita. Nu se poate compara cu nimic din lumea aceasta, nici cu animalele, nici cu obiectele indiferent cat de multe si de scumpe ar fi ele. Stim aceasta din invatatura Mantuitorului, Care spune: ‘Ce-i foloseste omului sa castige lumea intreaga daca isi pierde sufletul sau? Sau ce ar putea da omul in schimb pentru sufletul sau’? Se pare ca locuitorii tinutului Gherghesenilor erau prea mult ocupati de comertul cu porci, de castigul celor materiale si prea putin de cele duhovnicesti. Adesea, Dumnezeu, ca sa ne faca sa ne orientam spre cele spirituale, permite pagube materiale’.

La finalul cuvantului de invatatura rostit astazi la Manastirea Cernica, PF Parinte Patriarh Daniel a explicat de ce este foarte important ca oamenii sa fie recunoscatori pentru binefacerile primite de la Dumnezeu: ‘Spre surprinderea tuturor, Mantuitorul nu-l ia cu el. Ii incredinteaza o lucrare: ‘Spune tuturor cat bine ti-a facut tie Dumnezeu’. Daca Mantuitorul il lua pe acest om vindecat, nu-L mai cunostea foarte multa lume in alte cetati, dar fiindca in tinutul acela unde a patimit mult si a fost violent, il cunostea o multime de oameni, i-a spus sa ramana acolo. L-a facut un misionar statornic, nu unul calator, care ramane in locul patimirii lui, ca sa vorbeasca despre puterea izbavirii lui de catre Hristos-Domnul. Cand Mantuitorul ne vindeca de o boala ne elibereaza de o situatie limita, ne schimba viata si doreste ca noi sa spunem tututor celor care ne-au intalnit, ne-au cunoscut, ne-au vazut patimind, cat de mult bine ne-a facut noua Dumnezeu. Ne incredinteaza misiunea recunostintei, misiunea multumirii. Sa-L marturisim pe El ca milostiv si binefacator si sa aducem multumire prin rugaciune si prin fapte bune’.

Comentarii Facebook


Știri recente