PF Parinte Patriarh Daniel a participat la deschiderea noului an universitar 2007-2008, la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Bucuresti

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat astazi la deschiderea anului universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ a Universitatii din Bucuresti. Festivitatea de deschidere a inceput la orele 08.30, cu oficierea slujbei Sfintei Liturghii, la care au participat profesorii si studentii facultatii. De la orele 10.30 a inceput slujba de Te-Deum, la care a fost prezent si PF Parinte Patriarh Daniel. La finalul slujbei, pr. prof. dr. Vasile Raduca, prodecanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Capitala, a rostit un cuvant in care i-a multumit PF Parinte Daniel pentru faptul ca a facut onoare acestei institutii de invatamant participand la deschiderea oficiala a anului universitar: ‘PF Patriarh Daniel de astazi, tanarul teolog de altadata, arhimandritul de altadata, mitropolitul de pana mai zilele trecute, a confirmat de fiecare data teologia inalta, rugaciunea si faptul ca a fost ucenic al unor mari personalitati, confirmand dragostea de semeni concretizata in activitatea de organizare si de ctitor pe care a confirmat-o in calitate de mitropolit. A fost si a ramas pentru toti dintre noi, nu colegul mai mare, ci dascalul nostru. A fost si a ramas si va ramane pentru toti Patriarhul iubit de noi toti, Patriarhul care iata este in mijlocul nostru si ne impartaseste dragostea sa, ne impartaseste sperantele sale, ne impartaseste cu prezenta sa tot ceea ce consideram ca estre binevenit pentru noi’.

De asemenea, parintele prodecan Vasile Raduca a facut referire apoi la personalitatea PF Parinte Patriarh Daniel, amintind ca PF Sa a studiat ca doctorand la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti sub indrumarea parintilor profesori Constantin Galeriu si Dumitru Staniloae: ‘PF Parinte Patriarh, ati fost plecat dintre noi, dar niciodata absent. De fiecare data cand calcati prin scoala va simteam ca sunteti al nostru. Ati venit acolo unde va simtiti bine, in biserica si in scoala: in Biserica ‘Sf. Ecaterina’ si in Facultatea de Teologie din Bucuresti, in care ati studiat ca doctorand si in care v-ati luat cel de-al doilea doctorat; in Facultatea de Teologie din Bucuresti unde ati avut dascali deosebiti: pe parintele Staniloae si pe parintele Galeriu. Nu este putin faptul ca sa ai dascali pe parintele Staniloae, pe parintele Galeriu si pe parintele Cleopa, si de la toti sa iei tot ceea ce era mai bun: teologia inalta, spiritul de sacrificiu si de misiune si evlavia monahala. Prezenta sa aici ne da tuturor sperante, ne da tuturor toata aceasta activitate, iar personalitatea PF Parinte Patriarh ne acorda sansa sa reafirmam calitatea noastra de institutie de invatamant superior pe coordonate asteptate atat de Biserica, cat si de toti cei care au un interes deosebit pentru Biserica’.

La finalul festivitatii de deschidere oficiala a anului universitar de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Patriarhul Justinian’ din Capitala a rostit o alocutiune si prof. dr. Maria Voinea, prorector al Universitatii Bucuresti: ‘E nevoie sa gasim caile cele mai potrivite pentru a crea armonia atat de necesara bunei intelegeri intre studenti si profesori, intre profesorii din facultate si profesorii Facultatii de Teologie si comunitatea academica mai larga. Rolul Bisericii Ortodoxe astazi este unul de deschidere mult mai mare in fata comunitatii, ceea ce Biserica a si facut in ultimii ani, si rolul acesta misionar se bazeaza fara indoiala pe sprijinul parintilor profesori si vreau sa le adresez speranta conducerii Universitatii ca in Facultatea de Teologie va trona de acum inainte intelepciunea si armonia. Tara are nevoie in continuare de preoti, de oameni de mare cultura, pe care Facultatea de Teologie ii pregateste’.

Dupa incheierea festivitatii de deschidere, PF Parinte Patriarh Daniel, insotit de o parte dintre profesori si studenti, a vizitat spatiile de studiu si birourile Facultatii de Teologie Ortodoxa din Capitala, avand in vedere ca multe dintre acestea se afla in restaurare. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele diacon Nicolae Dima: ‘Dupa slujba de Te-Deum, urmata de cuvantari, PF Parinte Patriarh Daniel, impreuna cu profesorii si o parte din studentii Facultatii de Teologie din Bucuresti, a vizitat sediul acestei facultati care de multa vreme se gaseste in restaurare. PF Sa a pasit prin salile de curs, prin birourile corpului profesoral si prin amfiteatrele in care isi desfasoara activitatea profesorii si studentii, a verificat cu aceasta ocazie ritmul lucrarilor si i-a incurajat pe cei care se ocupa de restaurarea si consolidarea acestui lacas. PF Sa a insistat pe faptul ca biblioteca trebuie modernizata si dezvoltata si ca aspectul general al facultatii trebuie sa fie unul adecvat procesului de invatamant care se desfasoara aici’.

Comentarii Facebook


Știri recente