PF Parinte Patriarh Daniel a participat la conferinta cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a participat astazi, la Palatul Patriarhiei, la conferinta cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor. Tema conferintei a fost: ‘Pastoratie si misiune in contextul unei lumi in schimbare. Problema migratiei’. In cuvantul rostit la inceputul conferintei, PF Parinte Patriarh Daniel s-a referit la tema supusa dezbaterii si a amintit, totodata, de comunicatul remis ieri referitor la incidentele care au marcat viata publica din Italia, indeosebi cel petrecut saptamana trecuta: ‘Fenomenul migratiei este unul complex si are multe aspecte pastorale. Comunicatul Patriarhiei Romane arata pe de o parte dezaprobarea noastra fata de cele intamplate, dar si grija ca nu toti romanii sa fie considerati pe acelasi plan, sa nu fie blamata pentru infractiunile unora toata comunitatea romaneasca din Italia. In acelasi timp trebuie sa subliniem faptul ca organizarea cat mai rapida a Episcopiei Ortodoxe Romane pentru Italia, care acum este vacanta si asteapta alegerea chiriarhului, trebuie sa fie o prioritate pentru noi. Avem promisiuni pentru gasirea unui sediu, dar se constata ca pastoratia este necesara nu numai acasa, ci si in afara tarii, mai ales in comunitatile nou-infiintate sau cele care trebuie sa fie infiintate in curand’.

PF Parinte Patriarh Daniel a amintit apoi despre conferintele preotesti din Arhiepiscopia Iasilor, derulate in august 2005, care au avut o tema asemanatoare celei propusa astazi pentru conferinta cu preotii din Arhiepiscopia Bucurestilor: ‘In anul 2005, in Arhiepiscopia Iasilor, in zilele de 22 – 23 august, a avut loc la Centrul de Conferinte ‘Providenta’ conferinta preoteasca cu tema ‘Fenomenul migratiei din parohii. Sanse, probleme si perspective pastorale’. Timp de doua zile, aceasta tema a fost dezbatuta de catre cei peste 1000 de preoti pe care ii avem in Arhiepiscopia Iasilor, si in acelasi timp au participat reprezentanti ai diferitelor ministere care sunt interesate de acest fenomen si care cauta solutii, dar unele din aspectele fenomenului migratiei sunt actuale si astazi’.

PF Parinte Patriarh Daniel a mentionat apoi deciziile stabilite de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane referitoare la modul de organizare a unor astfel de conferinte preotesti: ‘Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat ca acele eparhii care au centre de conferinte si permit orgaznizarea de conferinte cu toti preotii din eparhie pot sa o faca odata pe an, doar in doua zile. Deci, in loc de avea conferinte in luna mai si in luna noiembrie pot organiza conferinte in timpul verii stand doua zile. Oamenii se pot cunoaste mai bine, cei care au fost colegi in diferite scoli se pot regasi, incat experienta arata ca se pot organiza si altfel conferinte decat venitul si plecatul in aceeasi zi. Pentru ca Dumnezeu ne-a binecuvantat cu acest spatiu, propunem cu acordul dvs. ca anul viitor conferintele sa nu se mai tina in luna mai si in luna noiembrie, ci intre 20 si 25 august. In prima zi vor fi expunerile, de dimineata, iar dupa masa vom avea lucrari pe grupe. Fiecare din cei prezenti poate aduce o contributie, iar in ziua urmatoare avem liturghie, dupa care ideile se aduna si vor fi prezentate’.

Comentarii Facebook


Știri recente