PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat un Te-Deum dedicat Zilei Nationale a Romaniei

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi, de Ziua Nationala a Romaniei, o slujba de Te-Deum in cadrul careia au fost pomeniti si eroii romani cazuti pentru apararea patriei si a unitatii nationale. Slujba a fost oficiata la Catedrala patriarhala dupa slujba Sfintei Liturghii. In cuvantul rostit in cadrul slujbei de Te-Deum, PF Parinte Patriarh Daniel a vorbit mai intai despre semnificatiile rugaciunilor de multumire: ‘In aceasta zi sfanta si solemna pentru intreg poporul roman am adus multumire lui Dumnezeu pentru binefacerile pe care le-a revarsat asupra poporului roman de-a lungul istoriei sale si mai ales pentru marea binefacere care a fost Unirea cea Mare din 1918. Aceasta multumire a noastra adusa lui Dumnezeu este semnul recunostintei, iar recunostinta este semnul maturitatii spirituale a unei persoane. Noi multumim lui Dumnezeu si cerem alte daruri pentru binefacerile societatii, pentru obstea pentru care ne rugam, adica pentru intreg poporul roman. Multumim lui Dumnezeu, Il preamarim, Il laudam si ii cerem ca sa ne ajute in continuare si sa ne trimita harul Sau, pentru ca noi traim din mila lui Dumnezeu. Daca existam, existam pentru ca ne impartasim din binefacerile lui Dumnezeu’.

PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat apoi contributia deosebita pe care a avut-o Biserica in realizarea Marii Uniri de la 1918 si a amintit de miile de romani care si-au jertfit viata pentru unitatea poporului nostru: ‘In toate Unirile, Biserica a fost prezenta prin ierarhi, prin preoti, prin monahi rugatori si luptatori, si aceasta impletire intre apararea unitatii noastre teritoriale si apararea identitatii noastre spirituale este binecuvantata de Dumnezeu, sfintita de Biserica cu harul lui Dumnezeu si laudata de oameni si de ingeri atunci cand impletirea aceasta ridica demnitatea noastra de popor purtator al numelui lui Hristos. Unitatea poporului roman a fost lucrarea harului impletita cu jertfelnicia celor care s-au facut prescura si vin, adica s-au jertfit pe toate campurile de lupta. Peste 1.000.000 de romani au murit pentru Marea Unire si o multime de minti luminate s-au rugat, au meditat si au luptat. O multime de preoti s-au rugat si au luptat pentru Marea Unire. Pentru noi, darul Unirii poarta pe el semnul Crucii. Unirea noastra n-a fost rezultatul unui cadou, ci a fost rezultatul multor jertfe de vieti omenesti, dar si jertfe materiale indelungate’.

In continuarea cuvantului rostit in cadrul slujbei de Te-Deum, PF Parinte Patriarh Daniel a sintetizat semnificatiile Zilei Nationale a tuturor romanilor: ‘Noi, in Ziua de 1 Decembrie, ne aducem aminte de binefacerile primite de la Dumnezeu, dar si de multa jertfelnicie a poporului roman. Ne aducem aminte de crucea lui si de invierea lui. Cand s-a facut Unirea de la 1918, un ziar din Lugoj a anuntat cu acest titlu Unirea: ‘Am inviat’. Atunci cand se restabileste comuniunea spirituala si teritoriala a unui popor exista darul, sentimentul si experienta invierii, inviere ca lucrare a lui Hristos, ca lucrare de biruinta pentru cei care au purtat Crucea cu gandul la El. Marea Unire este sfintirea jertfelor si sperantelor care s-au adunat toate ca rasplata a credintei, suferintei, vitejiei si harniciei poporului nostru. Sa ne ajute bunul Dumnezeu sa nu uitam niciodata binefacerile Sale, sa nu uitam pe fauritorii Marii Uniri si sa fim toti, in continuare, fauritori ai unirii de cuget si simtire oriunde ne-am afla, nu numai in Romania, ci si in afara granitelor, pentru ca atunci avem sentimentul invierii si bucuria Sfintelor Pasti’.

Comentarii Facebook


Știri recente