PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la vechea Catedrala mitropolitana din Iasi

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Biserica ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe – vechea Catedrala mitropolitana din Iasi. In cuvantul de invatatura rostit in cadrul Sf. Liturghii, PF Sa a scos in evidenta semnificatiile sarbatorii de astazi: ‘Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil, impreuna, arata ca Dumnezeu este deodata drept si milostiv, iubitor de adevar, fiindca El insusi este adevarul, iertator si ridicator a celor cazuti care se ridica prin pocainta. Mihail este numit inger al legii, iar Gavriil este numit inger al darului’.

PF Parinte Patriarh Daniel a vorbit apoi credinciosilor despre Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Referitor la Sfantul Arhanghel Mihail, PF Sa a mentionat faptul ca Mihail este arhanghelul care vesteste lumii dreptatea lui Dumnezeu si sfintenia lui Dumnezeu. El pedepseste pacatul, pedepseste pe cei rai si ocroteste pe cei buni si pe cei drepti. El pedepseste nedreptatea si apara pe cei drepti. El pedepseste popoare rele, nu numai persoane rele, si apara popoare bune care implinesc voia lui Dumnezeu. Acest arhanghel se arata si in ziua judecatii, la sfarsitul lumii, ca fiind cel care suna adunarea popoarelor pentru judecata lui Dumnezeu. El este invocat in rugaciune ca ocrotitor al celor ce se lupta, nu numai militar, ci si duhovniceste, dar este si ajutatorul monahilor si al tuturor crestinilor care se lupta impotriva ispitelor diavolesti si a rautatilor din lumea aceasta’.

De asemenea, PF Parinte Patriarh Daniel a vorbit si despre Sfantul Arhanghel Gavriil: ‘Arhanghelul Gavriil vesteste bunatatea, binecuvantarea si bucuria lui Dumnezeu. El a binevestit Fecioarei Maria ca va naste pe Mantuitorul lumii, pe Fiul lui Dumnezeu, iar mai inainte a binevestit parintilor Maicii Domnului ca vor avea un copil, o vor avea pe Maica Domnului. El a binevestit preotului Zaharia ca va avea un fiu, si acesta avea sa fie Sf. Ioan Botezatorul. Tot arhanghelul Gavriil a binevestit, in noaptea Nasterii Domnului, pastorilor ca s-a nascut Pastorul lumii. El a condus corurile de ingeri care au cantat la Betleem in noaptea sfanta a Nasterii Domnului. El este ocrotitorul familiilor, ocrotitorul mamelor, ocrotitorul fecioarelor, ocrotitorul copiilor, ocrotitorul parintilor care dau nastere copiilor si-i cresc in credinta si ii pregatesc pentru mantuire si pentru viata vesnica’.

Comentarii Facebook


Știri recente