PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala din Capitala

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane si Loctiitor de Mitropolit al Moldovei si Bucovinei, a oficiat astazi, cand Biserica Ortodoxa il sarbatoreste pe Sfantul Apostol Andrei, apostolul tuturor romanilor, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala din Bucuresti. In cuvantul de invatatura adresat credinciosilor in cadrul slujbei Sfintei Liturghii, PF Parinte Patriarh Daniel a evidentiat principalele virtuti ale Sf. Apostol Andrei si principalele repere din viata acestui sfant: ‘Sf. Ap. Andrei este numit, potrivit Evangheliei, ca fiind cel dintai chemat de catre Mantuitorul Iisus Hristos ca sa-I fie ucenic. Sfantul Ap. Andrei este mare pentru ca il cauta pe Hristos si Hristos il cheama la slujire. Este mare pentru ca el aduce la Hristos pe Petru, este mare ca, impreuna cu Petru, aduce si pe altii, si asa putem spune ca prin Sf. Ap. Andrei se incepe a aduna Biserica in taina ei apostolica si tot ceea ce se intampla la inceputuri are in vedere ceea ce urma dupa aceea, si anume adunarea persoanelor si popoarelor in iubirea Preasfintei Treimi pe care ne-a descoperit-o Hristos. Din punct de vedere istoric, Sf. Ap. Andrei a predicat Evanghelia in Bitinia, Bizantia, Tracia, Macedonia, Peloponez, in partile de nord ale tarii noastre si, potrivit traditiei, a murit rastignit pe cruce in forma de X, care astazi se numeste crucea Sf. Andrei, in Patras, Grecia’.

PF Parinte Patriarh Daniel a subliniat apoi cinstirea deosebita pe care romanii o acorda Sf. Apostol Andrei: ‘Sfantul Apostol Andrei a ramas viu in constiinta poporului nostru si, de aceea, astazi se constata ca peste 600.000 de romani poarta numele de Andrei sau Andreea, iar aceasta recunoastere a sa de catre poporul roman este intensificata mai ales incepand din 1996, cand a fost adus capul Sf. Apostol Andrei de la Patras (Grecia) la Iasi si Galati, incat cinstirea sfantului s-a intensificat intr-o forma nemaicunoscuta inainte de acest eveniment. Era prima data cand, dupa aproape 2000 de ani, Apostolul Andrei s-a reintalnit cu poporul nostru. In anul respectiv si in anul urmator, o multime de copii nou nascuti au primit numele de Andrei sau Andreea. Sf. Apostol Andrei a trezit in noi, prin venirea sa la Iasi, in 1996, constiinta apostolica a originii crestinismului romanesc. Suntem, prin urmare, un popor a carui crestinare incepe cu Apostolul cel dintai chemat de Mantuitorul Iisus Hristos. Aceasta explica acum de ce Sf. Sinod a hotarat ca acest mare Apostol al lui Hristos sa fie considerat ocrotitorul Romaniei’.

PF Parinte Patriarh Daniel s-a referit, de asemenea, la hotararea luata de catre Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane ca Sf. Apostol Andrei sa fie ocrotitor al noii Catedrale patriarhale si, totodata, sa fie ocrotitorul romanilor de pretutindeni: ‘Sf. Sinod a hotarat, la propunerea vrednicului de pomenire Parintele nostru Patriarh Teoctist, ca noua Catedrala patriarhala sa aiba ocrotitor, pe langa Mantuitorul Iisus Hristos Cel inaltat la ceruri, in cerurile deschise pline de slava, si pe Sf. Ap. Andrei, ocrotitorul Romaniei. Anul acesta s-a mai hotarat ca Sf. Apostol Andrei sa fie si ocrotitorul tuturor romanilor de pretutindeni, mai ales ca avem foarte multi migranti in afara granitelor tarii’.

Comentarii Facebook


Știri recente