PF Parinte Patriarh Daniel a oficiat Sf. Liturghie la Catedrala patriarhala

PF Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi, cand in Biserica Ortodoxa este duminica a treia din Postul Sfintelor Pasti, duminica inchinata Sfintei Cruci, slujba Sfintei Liturghii la Catedrala patriarhala din Capitala. In cuvantul de invatatura rostit, PF Parinte Patriarh Daniel a scos in relief semnificatiile acestei duminici: ‘In aceasta duminica invatam taina Sf. Cruci ca izvor de innoire, de rastignire a pacatului si a egoismului, dar si de deschidere spre speranta, spre lumina Invierii. Postul este o lucrare duhovniceasca de rastignire a patimilor, de infranare, de ascultare a cuvantului lui Dumnezeu, infranare de la cuvinte rele, de la fapte rele. Sfintii Parinti ne mai arata ca aceasta duminica este o incurajare, o imbarbatare, o intarire a noastra in urcusul spre Inviere. Prin Sfanta Cruce noi ne gandim deja la Saptamana Sfintelor Patimi, urmata imediat de Invierea Mantuitorului. Crucea este o incurajare pentru noi’.

PF Parinte Patriarh Daniel e explicat credinciosilor si de ce aceasta duminica inchinata Sfintei Cruci a fost randuita de catre Sfintii Parinti la mijlocul Postului Mare: ‘Aceasta duminica a fost randuita de catre Sf. Parinti ai Bisericii la mijlocul Postului Mare pentru a ne intari duhovniceste in urcusul nostru spiritual spre Inviere, dupa cum in mijlocul raiului se afla pomul vietii, insa Adam si Eva n-au ajuns la pomul vietii pentru ca nu au postit si n-au ascultat de Dumnezeu. Noul Adam a biruit ispitele neascultarii, nepostirii si neinfranarii si ne-a daruit viata cea din Imparatia Cerurilor’.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe Romane a subliniat, de asemenea, semnificatiile pericopei evanghelice care s-a citit astazi in toate lacasurile de cult ortodoxe: ‘Lepadarea de sine, luarea crucii si urmarea lui Hristos sunt cele trei conditii de a fi crestin. Trebuie sa ne lepadam de noi insine, sa luam crucea noastra si sa-L urmam si ascultam pe Hristos, sa implinim poruncile Lui in viata noastra. Centrul vietii noastre este Hristos Cel milostiv, Cel rastignit si inviat, si El este cel care ne ridica. Purtarea crucii nu este o crispare, o tortura, un chin, ci este o lucrare de innoire duhovniceasca, de eliberare de pacat, de lepadare de sine si de unire cu Hristos’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei şi Romanaţilor

Preasfinţitul Părinte Sebastian aniversează sâmbătă primirea hirotoniei în Arhiereu şi întronizarea ca Episcop al Slatinei.  Patriarhul Daniel i-a transmis PS Sebastian un mesaj de felicitare. Preasfinţitul Părinte Sebastian s-a născut în 5 noiembrie 1966, în…