PF Hristodoulos va sosi miercuri, 11 iunie 2003, la Iasi la invitatia IPS Daniel

La invitatia Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, in perioada 11-12 iunie 2003, Prea Fericitul Hristodoulos, Arhiepiscop al Atenei si Primat al Bisericii Ortodoxe din Grecia, se va afla in vizita la Iasi.

Arhiepiscopul Atenei si a toata Elada, Hristodulos Paraskevaidis, din botez Hristos, s-a nascut in anul 1939, in localitatea Xanthis.

Pe cand era copil s-a mutat, impreuna cu parintii sai, la Atena. Aici, tanarul Hristos a studiat 6 ani la Liceul ‘Leontios’, apoi Dreptul si Teologia in cadrul Universitatii din Atena. Tatal sau, primar al orasului natal, dorea sa-l pregateasca pentru cariera laica. Acesta insa a ales calea slujirii lui Dumnezeu si Bisericii Sale, aceasta si datorita influentei parintelui sau duhovnicesc Kalinic, actualul Mitropolit de Pireu, fondatorul in 1958 al unei Fratii ‘Hrisopighi’, in cadrul careia activau multi tineri studiosi, preocupati de probleme duhovnicesti.

In 1961, Arhimandritul de atunci Kalinic a ajuns staret al Manastirii Varlaam de la Meteora. Acolo, tanarul Hristos a devenit monahul Hristodulos.

Dupa putin timp a fost hirotonit diacon de catre Mitropolitul Dionisie.

In 1965 a fost hirotonit ieromonah si apoi hirotesit Arhimandrit de catre Mitropolitul Varnava. A slujit la Biserica ‘Adormirii Maicii Domnului’ – Paleo Falirou. A fost pe rand predicator, functionar si secretar al Sfantului Sinod.

In anul 1974 a fost ales si hirotonit Mitropolit de Dimitriados si Almirou si intronizat la 4 august acelasi an, la varsta de 35 de ani. In cei 24 de ani de pastorire a Mitropoliei de Dimitriados s-a evidentiat in mod deosebit printr-o frumoasa lucrare pastorala, filantropica si sociala. S-a ocupat in special de pastoratia tinerilor. A fondat un centru pentru ajutorarea familiilor. S-a interesat continuu de pregatirea clerului. A contribuit la realizarea unei comuniuni efective intre Biserica si intelectuali. Mitropolia condusa de el a fost prima Mitropolie din Grecia care a deschis o pagina pe INTERNET. In cadrul aceleiasi Mitropolii, in anul 1992, a inaugurat un post de radio.

A calatorit in toata lumea ortodoxa, pastrand legatura cu multi ierarhi ai Bisericilor Ortodoxe surori. In paralel, a urmat cursurile de doctorat, in lucrarea finala tratand problema vechiului calendar. Este cunoscator al limbilor germana, engleza, franceza si italiana. Este un neintrecut cantaret si slujitor, avand o mare dragoste fata de muzica bizantina pe care a studiat-o in tinerete la ‘Odion Athinon’.

Prea Fericirea Sa a mai vizitat Arhiepiscopia Iasilor, la invitatia Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel in luna mai a anului 2000, cand a participat la resfintirea Catedralei Vechi ‘Sfantul Gheorghe’ din Iasi.

Delegatia Bisericii Ortodoxe din Grecia condusa de Prea Fericitul Hristodoulos va sosi la Iasi miercuri, 11 iunie 2003, in jurul orei 17.00, dupa care se va deplasa la Catedrala Mitropolitana din Iasi, unde vor fi primiti de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Cu aceasta ocazie Inalt Prea Sfintitul Mitropolit Daniel va adresa inaltilor oaspeti un cuvant de bun venit urmat de un polihroniu si un mic concert de muzica psaltica sustinut de Corul ‘Basileus’ al Seminarului Teologic Ortodox ‘Sfantul Vasile cel Mare’ din Iasi.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente