PF Hristodoulos, primatul Bisericii Ortodoxe din Grecia, le-a cerut liderilor europeni sa recunoasca mostenirea crestina a continentului

PF Hristodoulos Arhiepiscop al Atenei si primat al Bisericii Ortodoxe din Grecia, le-a cerut liderilor europeni sa recunoasca mostenirea crestina a continentului. PF Hristodoulos a avertizat ca o comunitate europeana care nu recunoaste patrimoniul ei spiritual ar putea deveni ‘o copie proasta a Uniunii Sovietice. Primatul Bisericii Ortodoxe elene a facut aceste declaratii in cadrul unei conferinte din Grecia, in timpul careia lideri ortodocsi, catolici si anglicani au discutat despre radacinile religioase ale societatii europene. In timp ce liderii Uniunii Europene sunt pe cale sa definitiveze propunerea unei noi Constitutii Europene, liderii religiosi se reunesc intr-o campanie publica pentru a se asigura ca documentul va face referinta explicita la rolul credintei religioase. Arhiepiscopul Hristodoulos a afirmat ca spera ca liderii europeni ‘nu vor incerca sa uite istoria’ in efortul lor de a evita termenii controversati. ‘Imaginea binelui comun nu este doar o ideologie politica care poate fi falsificata, ci o constiinta publica, inscrisa in inima culturii Europei’, a adaugat Prea Fericirea Sa.

Intaistatatorul Bisericii Ortodoxe din Grecia i-a avertizat pe credinciosii sai asupra unei posibile interpretari gresite a mesajului sau catre comunitatea europeana. Biserica nu cauta nici un statut legal special, a declarat el; crestinii doresc doar sa vada o recunoastere a rolului credintei, si o garantie ca credinta va fi respectata.’Este clar si de netagaduit ca Biserica este Biserica lui Hristos si nu Biserica Europei’, a spus Prea Fericirea Sa. Arhiepiscopul Hristodoulos a numit cateva din cele mai mari personalitati care au contribuit la dezvoltarea culturii Europei spunind ca Sfintul Vasile cel Mare, Descartes, Mozart, Francisc din Assisi si Kepler apartin tuturor europenilor.

O adevarata comunitate europeana, a afirmat Arhiepiscopul in incheiere, ar recunoaste aspectele comune ale acestei culturii continentale, si le-ar afirma, in loc sa caute doar satisfactii economice si scopuri politice. Conferinta a marcat si un nou pas in colaborarea ecumenica dintre Bisericile Ortodoxe si Biserica Catolica. La aceasta intalnire a participat si Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul ecumenic al Constantinopolului si reprezentanti ai Bisericilor din Rusia, Albania si Romania iar Biserica Romano-Catolica a fost reprezentata de Cardinalul Roger Etchegaray si Biserica anglicana a fost reprezentata de Episcopul de Londra, Richard Chartres. La conferinta a luat parte si comisarul european grec pentru probleme sociale, Anna Diamantopoulou.

Comentarii Facebook


Știri recente