PF Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al intregii Elade, a trecut la cele vesnice in aceasta dimineata, orele 05.15, la varsta de 69 de ani, in resedinta sa din Atena, dupa o lunga suferinta din cauza unui cancer la ficat. Boala PF Sale a fost descoperita in luna iunie anul trecut, iar in august a fost spitalizat la o clinica din Miami (SUA), pentru o grefa care in final nu a putut fi realizata. La intoarcerea la Atena, la sfarsitul lunii octombrie, a urmat un curs de chimioterapie la resedinta sa din nordul Atenei. Grecia intra in doliu national pentru 4 zile, iar inmormantarea va avea loc joi, 31 ianuarie 2008, orele 10.00.
Dumnezeu sa-l odihneasca!
Arhiepiscopul Christodoulos – repere biobibliografice
Prea Fericitul Parinte Christodoulos, Arhiepiscopul Atenei si al Intregii Elade, pe numele sau de mirean Christodoulos Paraskevaides, s-a nascut in localitatea Xanthe din nord-estul Greciei, in anul 1939. Copilaria si-a petrecut-o insa la Atena, unde a urmat studii universitare de Drept si Teologie, absolvite in 1961 si, respectiv, 1967, obtinand doctoratul in teologie si licente pentru limbile franceza si engleza. In 1961 a fost hirotonit ierodiacon, iar in 1965 ieromonah. Timp de noua ani a fost slujitor, predicator si duhovnic la Biserica ‘Adormirea Maicii Domnului’ in Vechiul Phaleron, dupa care, timp de sapte ani, a indeplinit ascultarea de secretar al Sfantului Sinod. La varsta de 35 de ani, respectiv in 1974, PF Christodoulos a fost ales mitropolit de Dimitriada, o eparhie cu sediul in orasul port Volos, din partea centrala a Greciei, unde a pastorit credinciosii pana la alegerea sa in demnitatea de primat al Bisericii Autocefale Grecesti, in 1998, el fiind cel mai tanar primat pe care care l-a ales vreodata Biserica Ortodoxa Greaca. Este autorul a peste 200 de lucrari, studii stiintifice, articole si cuvantari, care au aparut sub forma de carti sau brosuri, precum si in revistele teologice. Mentionam cateva dintre acestea:
– ‘Crestinismul si problemele sociale’, Atena, 1979;
– ‘Biserica si drepturile omului’, Atena, 1983;
– ‘Rasismul: jefuirea sufletului omenesc’, Atena, 1985;
– ‘Transplanturile din punct de vedere crestin’, Volos, 1987;
– ‘Problemele Europei Unite si contributia tinerilor crestini la rezolvarea lor’, Atena, 1991;
– ‘Drepturile umane ale minoritatilor religioase si nationale’, Atena, 1992;
– ‘Biserica in fata provocarii SIDA. 8 puncte de convergenta’, Atena, 1993;
– ‘Conventia de la Schengen in legatura cu drepturile umane si libertatea religioasa’, Atena, 1997;
– ‘Elenismul prozelitizat: Trecerea de la antichitate la crestinism’, Atena, 2005;
– ‘Sufletul Europei’, Atena, 2006;
– ‘Consideratii istorice si canonice in problema vechiului calendar in perioada aparitiei si dezvoltarii Greciei’. Cateva din aceste lucrari au fost traduse si in limba romana de catre Editura Trinitas din Iasi, in anul 2000, in volumul cu titlul „Misiunea sociala a Bisericii”.