Peșterile județului Gorj, monumente ale naturii

În județul Gorj există aproximativ 2.000 de peșteri de diferite dimensiuni, unele dintre ele fiind declarate monumente ale naturii protejate de lege. Între acestea, un loc cu totul aparte îl ocupă peștera Polovragi, poziționată pe Cheile Oltețului, în apropierea Mănăstirii ‘Adormirea Maicii Domnului’ – Polovragi, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Unul dintre punctele forte ale județului Gorj îl reprezintă turismul montan, datorită monumentelor naturii cu care Dumnezeu a binecuvântat aceste plaiuri. Piese importante în constituirea acestui cadru, cele peste 2.000 de peșteri adăpostesc adevărate comori ale naturii. Unele dintre cele mai cunoscute, cum ar fi Peștera Muierilor de la Baia de Fier sau peștera Polovragi, sunt vizitate anual de zeci de mii de turiști din țară și din străinătate. La același nivel se plasează și peștera Cloșani, peștera de la Mănăstirea Tismana, peștera Gura Plaiului de la Topești-Tismana, precum și multe altele. Așa se face că cele mai vizitate obiective turistice naturale sunt cele din zona carstică, zonă situată pe bordura sudică a Carpaților. Potrivit profesorului Petru Rădulea, peșterile sunt ‘cavități subterane de dimensiuni mari care comunică cu suprafața prin una sau mai multe deschideri, numite guri. Ele au un sistem complex de galerii și chiar mai multe etaje care comunică între ele’.

Cadrul natural pitoresc al județului Gorj este legat atât de speologie, cât și de turismul montan de aventură și de drumeții. Gorjul are, în plus, zone foarte bune pentru zborul cu parapanta sau deltaplanul sau pentru rafting, cicloturism ori pescuit sportiv.

Peștera care a găzduit tezaurul Băncii Naționale a României

Peștera de la Mănăstirea Tismana mai este cunoscută și sub denumirea de Peștera Tezaurului, întrucât, spre sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial, aici a fost depozitat tezaurul Băncii Naționale a României. Are o lungime de 200 m și poate fi vizitată. În apropierea peșterii, turiștii pot vedea mai multe adăposturi săpate în stâncă. Aici, cu secole în urmă, au viețuit numeroși pustnici, sub ocrotirea spirituală a Sfântului Nicodim de la Tismana.

Întreg bazinul hidrografic al râului Tismana însumează 20 de peșteri de diverse forme, care impresionează întotdeauna prin frumusețea și sălbăticia lor. La nord de satul Topești se află peștera Gura Plaiului, care are o lungime de 150 m. A fost declarată monument al naturii. Va putea fi vizitată după obținerea tuturor avizelor necesare. În zona comunei Runcu și a Cheilor Sohodolului, turiștii pot vizita și alte obiective subterane, cum ar fi peștera ‘Pătrunsa’, peștera ‘Popii’, ‘Gârla Vacii’, ‘Peștera cu lilieci’ și ‘Peștera Nării’.

Peștera Polovragi din Cheile Oltețului

În Cheile Oltețului, care se întind pe o distanță de 1,5 km și sunt extrem de pitorești, cu pereți verticali, un adevărat canion cu numeroase guri de peșteră, se află una dintre cele mai vizitate peșteri din județul Gorj: peștera Polovragi. Aceasta este rezultatul activității unui vechi curs subteran al râului Olteț. Aici, la Polovragi, peștera, Cheile Oltețului și Mănăstirea Polovragi alcătuiesc un complex turistic preferat de pelerinii din întreaga țară și nu numai. Pentru frumusețea peisajului, Polovragii au devenit unul dintre obiectivele turistice preferate de gorjeni în sfârșiturile caniculare de săptămână.

Bătrânii din zona comunei Polovragi spun că în trecutul îndepărtat peștera Polovragi a fost adăpost și refugiu pentru haiduci. De asemenea, oamenii spun că pandurii lui Tudor Vladimirescu au depozitat în această peșteră mai multe arme aduse de la Sibiu. Una dintre legendele locului povestește despre zeul geto-dac Zalmoxe, care a avut lăcașul aici, în peștera Polovragi. În apropiere de peșteră, arheologii au descoperit urmele unei cetăți dacice antice. Anual, peștera Polovragi este vizitată de peste 13.000 de turiști.

Monument plin de legende: Peștera Muierilor

Cea mai cunoscută din cele 2.000 de peșteri gorjene rămâne totuși Peștera Muierilor, situată în apropierea localității Baia de Fier. Peștera este un adevărat monument al naturii, care conține originale concrețiuni calcaroase, ce dau fantezie și splendoare locului. Sălile acestei rezervații speologice au nume sugestive – ‘Sala liliecilor’, pentru că adăpostește numeroase colonii de lilieci, sau ‘Galeria urșilor’, pentru că aici s-au găsit oseminte ale ursului de cavernă. Legenda leagă numele acestei peșteri de faptul că ea a servit drept adăpost pentru femei și copii în epoca migrației popoarelor barbare. Această peșteră este situată în versantul drept al Cheilor Galbenului, fiind considerată de specialiști ca o peșteră mare. Galeria principală și cea electrificată sunt cele vizitabile. Profesorul Petru Rădulea spune în cartea sa ‘Geografia Gorjului’ că în această peșteră s-au găsit urme ale unei așezări paleolitice. ‘Dăltuirea picăturii de apă în subteran ne-a lăsat inedite frumuseți, care constituie un deosebit patrimoniu turistic ce trebuie pus în valoare și ocrotit pentru o bună dezvoltare economică durabilă în Gorj’, spune profesorul Petru Rădulea.

Peștera Muierilor este prima peșteră electrificată din România.

Comentarii Facebook


Știri recente