Peste 3000 de oameni au participat la inmormantarea Parintelui Galeriu

Un sobor de ierarhi, preoti si diaconi in frunte cu Prea Fericitul Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat astazi, incepand cu ora 11.00, slujba de inmormantare a Parintelui Profesor Doctor Constantin Galeriu. Alaturi de Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist s-au aflat si urmatorii membri ai Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane: Inalt Prea SFintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Serafim, Mitropolitul Romanilor Ortodocsi din Europa Centrala si de Nord, Inalt Prea Sfintitul Nifon, Arhiepiscop de Targoviste, Inalt Prea Sfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Inalt Prea Sfintitul Andrei, Arhiepiscop de Alba Iulia, Prea Sfintitul Casian, Episcopul Dunarii de Jos, Prea Sfintitul Ambrozie Sinaitul, episcop vicar patriarhal, si episcopii vicari ai Arhiepiscopiei Bucurestilor, Prea Sfintitul Sebastian Ilfoveanu si Prea Sfintitul Varsanufie Prahoveanul. Slujba inmormantarii a fost precedata, dupa randuiala ortodoxa, de Sfanta Liturghie ce s-a oficiat in Biserica Sfantul Silvestru din Bucuresti.

La slujba inmormantarii au participat peste 3000 de credinciosi, care au adus un ultim omagiu marelui duhovnic si teolog roman.

In cuvantul sau de la inmormantarea Parintelui Galeriu, Prea Fericitul Parinte Patriarh Teoctist a afirmat printre altele ca: ‘Parintelui Constantin Galeriu, Dumnezeu i-a dat si darul acesta de a zidi bisericile sufletelor, mai ales ale tinerilor si cu precadere a ganditorilor, filosofilor, a celor care stapanesc ideile si categoriile filosofice intr-un fel sau altul. El, acelasi lucru cauta sa zideasca in suflet: Biserica cea vie a Mantuitorului Hristos. Avem o mare nevoie de ideile pe care le-a emis in viata sa Parintele Galeriu, de deschiderea sa, de iubirea sa cea fara hotare fata de aproapele. Asa ne vrea Mantuitorul Hristos si chiar neamul nostru romanesc care in viata sa crestina de aproape 2000 de ani cu aceasta iubire, cu aceasta deschidere recunoscuta si astazi. Sa avem asadar credinta in Dumnezeu si sa-I fim recunoscatori ca neamul nostru a odraslit asemenea vlastare, asemenea arbori roditori ca cei pe care-i descrie Biblia.’

Parintele Galeriu a fost inmormintat in curtea Bisericii Sfintul Silvestru, unde a slujit ca preot paroh in ultimii 30 de ani.

Remus Radulescu, corespondent Radio Romania Actualitati, aflat la fata locului, a declarat pentru Radio Trinitas: Multime de oameni, impreuna cu preoti si ierarhi ai Bisericii Ortodoxe se afla pentru a-l conduce pe ultimul drum pe Parintele Galeriu. Deja a devenit un simbol pentru crestinii ortodocsi acest nume, un simbol pentru ceea ce inseamna o preotie adevarata. Acest lucru se vede si din numarul mare de oameni care au venit aici sa-si ia ramas bun de la Parintele Galeriu. Sunt in jur de trei mii de credinciosi si foarte multi preoti care slujesc acum slujba Inmormantarii speciale pentru preoti. Este slujba in care se citesc unsprezece pericope din Sfanta Evanghelie. Soborul mare de diaconi, preoti si ierarhi este condus de Parintele Patriarh Teoctist. Parintele Galeriu, este depus in mijlocul bisericii. In cursul diminetiii, a fost savarsita Sfanta Liturghie. Prezenta atator oameni la Biserica Sfantul Silvestru dovedeste ca Parintele a fost iubit. A fost iubit de credinciosii parohiei sale, pe care i-a slujit timp de treizeci de ani ca preot, a fost iubit de intelectualii bucuresteni si din alte parti ale tarii care au gasit totdeauna in Parintele Galeriu sfatul si argumentele pentru a urma o cale crestina. Sfatul venea de la un intelectual cu o solida pregatire teologica si laica si de aceea avea autoritatea necesara pentru a convinge. A fost iubit, de asemenea, de fostii sai studenti care au invatat de la Parintele Galeriu arta de a cuvanta in fata oamenilor. Prezenti la inmormantare au fost si domnii:Laurentiu Tanase, secretarul de stat pentru culte, Primarul Sectorului II Bucuresti Nicolae Contanu, Emil Constantinescu, fost presedinte al Romaniei, Sorin Dumitrescu, pictor si publicist important pentru viata crestina, directorul Editurii Anastasia. Presedintele Ion Iliescu, premierul Adrian Nastase si ministrul de externe Mircea Geoana au transmis telegrame de condoleante familiei Parintelui Galeriu. Dupa slujba inmormantarii Parintelui Galeriu i s-au acordat Onorurile Nationale de catre un pluton din Garda Nationala, iar fanfara militara a intonat imnul national.’

Comentarii Facebook


Știri recente