Peste 268.500 de persoane au beneficiat de ajutorul social al Bisericii Ortodoxe Romane

In anul 2006, peste 268.500 de persoane au beneficiat de programele sociale ale Bisericii Ortodoxe Romane. In acest sens, bugetul cheltuit de catre Biserica Ortodoxa Romana pentru opera social-caritativa a fost de peste 37 milioane RON. Mai multe amanunte despre aceasta situatie am aflat de la parintele Dorel Motoc, consilier al Sectorului ‘Biserica si Societatea’ al Patriarhiei Romane: ‘Beneficiarii programelor desfasurate in cuprinsul Patriahiei Romane sunt: peste 93.000 de copii asistati prin programele si asezamintele sociale ale Bisericii, proveniti din asezaminte ale statului, dar mai ales din familii sarace, victime ale inundatiilor; peste 17.500 de persoane cu dizabilitati, consumatori de droguri sau cu alte tipuri de dependente, persoane infectate cu HIV/SIDA, victime ale traficului, nevazatori, surdo-muti, delincventi sau prostituate; peste 84.200 de persoane varstnice care se afla in ingrijirea asezamintelor bisericesti, in institutiile statului sau in familia proprie, care nu poate sa le asigure necesarul de trai; peste 73.000 de familii sarace, fara adapost sau victime ale inundatiilor. Pentru acest numar destul de mare de persoane si familii asistate, adica peste 268.500 de persoane si familii asistate, Biserica Ortodoxa Romana a cheltuit in anul 2006 peste 37 milioane RON. Aceste sume provin din colecte, din surse de venit proprii ale eparhiilor, din finantari externe, fonduri publice, donatii si sponsorizari obtinute prin intermediul diferitelor programe’.

Parintele consilier Dorel Motoc ne-a subliniat si implicarea Bisericii Ortodoxe Romane in ajutorarea persoanelor afectate de inundatiile din 2006: ‘PF Parinte Patriarh a adresat un apel ierarhilor, slujitorilor Sfintelor Altare de la parohii si manastiri si tuturor credinciosilor pentru initierea de colecte in bani. In urma acestui apel, la nivelul Patriarhiei Romane, a fost colectata suma de 6 milioane RON, cea mai mare parte fiind orientata catre zonele afectate din Oltenia, Muntenia, Dobrogea, Moldova si Ardeal. Acestei sume i s-a adaugat si o cantitate considerabila de materiale de constructii, cereale, alimente, imbracaminte si bunuri de larg consum, a caror valoare a fost estimata la 5,5 milioane RON. Concomitent cu aceasta actiune derulata in urma apelului PF Parinte Patriarh, Sectorul ‘Biserica si Societatea’ al Administratiei Patriarhale a declansat campania, in tara, ‘Mai puternica decat apele este credinta’, prin intermediul careia s-a urmarit strangerea unor sume de bani necesare reconstructiei zonelor afectate din Romania. La propunerea Parintelui Patriarh, sumele colectate in aceasta campanie au fost orientate pentru construirea unui numar de 18 case in doua localitati grav afectate, Rast si Carna’.

In actiunea de ajutorare a persoanelor care au fost afectate de inundatiile de anul trecut s-au implicat numeroase eparhii din zonele calamitate. Ajutorul acordat de aceste eparhii a constat atat din bani, cat si din materiale de constructii, alimente si bunuri de stricta necesitate.

Comentarii Facebook


Știri recente